Χαρίτων, ωδή στο καλοκαίρι

Κρασί από Βοστυλίδι, του κτήματος Χαριτάτου

Χρυσούλα Κυριακοπούλου 19/08/2019

Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι μια ευκαιρία να βρεθείς σε διαφορετικά μέρη και να γευτείς τον γαστρονομικό πλούτο τους. Στην όμορφη Κεφαλονιά, είναι πολλοί οι  πειρασμοί, εγώ όμως στάθηκα σε μια μαγική γουλιά κρασί.

Μια γουλιά, που κατάφερε να τιθασεύσει πληθωρικά αρώματα περγαμόντου, ροδάκινου, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, πεπονιού και γιασεμιού. Το κρασί Χαρίτων είναι ιδανικός καλοκαιρινός σύντροφος. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προσθήκη στις ετικέτες της οικογένειας Χαριτάτου.

Το Κτήμα Χαριτάτου, που βρίσκεται στα Κλαδάτα Κεφαλονιάς, έχει μεγάλη οινική ιστορία. Από το 1370, όταν απέκτησε γη η οικογένεια στο Ληξούρι, ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια. Στις μέρες μας έχει αναλάβει η νέα γενιά και έχει αναβιώσει όχι μόνο τους αμπελώνες αλλά και ολόκληρο το οινοποιείο, δημιουργώντας σοβαρούς Κοινοτουριστικούς λόγους για να επισκεφτούμε το πανέμορφο πετρόχτιστο οινοποιείο.

Στα 45 ιδιόκτητα στρέμματα τους, που βρέχονται από τα νερά του Ιονίου, καλλιεργούν μόνο τοπικές ποικιλίες, το Μοσχάτο, τη Μαυροδάφνη και το σπάνιο Βοστολύδι. Το Μοσχάτο τους είναι ιδιαίτερα φινετσάτο, με σπιρτόζικα αρώματα και η Μαυροδάφνη βγάζει απίστευτο συμπυκνωμένο φρούτο.

Όσον αφορά το Χαρίτων, το κρασί που έγινε αφορμή να ανακαλύψουμε ξανά το φημισμένο Κτήμα, δημιουργήθηκε για να ευχαριστήσουν οι Χαριτάτοι έναν φίλο της οικογένειας, που ζει στο εξωτερικό. Εκείνος τους ζήτησε κρασί από Βοστυλίδι και εκείνοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Δοκιμάστε το πρώτα σκέτο και αφήστε του χρόνο μέσα στον ουρανίσκο σας. Θα δείτε πόσο πλούσιο είναι και πόσο εξελίσσεται. Αρχικά, στο στόμα βγαίνουν τα αρώματα φρούτων και στη συνέχεια απελευθερώνονται οι νότες των λουλουδιών και των ορυκτών. Η τραγανή και ζουμερή επίγευση ταιριάζει με τα όστρακα, τα θαλασσινά και όλα τα έντονα και λιπαρά ψάρια.
Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό