Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Απεβίωσε ο αμπελουργός και οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου

Ντίνα Γκρουμούτη 14/08/2019

Μεχρι τα 92 του βρισκόταν, με όποιον τρόπο μπορούσε, κοντά στο αμπέλι. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου έδειξε τον δρόμο για τις ελληνικές ποικιλίες και τη σωστή οινοποίηση ήδη 40 χρόνια πριν…

Έφυγε πλήρης ημερών ένας πρωτοπόρος του ελληνικού κρασιού, ο άνθρωπος που ανέδειξε με τον τρόπο που του άξιζε το Αγιωργήτικο και την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, Θανάσης Παπαϊωάννου, ο θρυλικός “μπάρμπα Θανάσης” για όσους τον ήξεραν. Πρωτοπόρος σε ιδέες και μεθόδους, τολμηρός και ακούραστος, αλλά μαζί και ρομαντικός, οπαδός της παρατήρησης και της εμπειρίας, αυτός ο φιλόσοφος του αμπελιού υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αμπελουργούς, που υιοθέτησαν τη βιολογική καλλιέργεια και χρησιμοποίησε απόψεις, που αρκετά αργότερα καταξιώθηκαν στον ελληνικό χώρο.

Από το 1981, οπότε εμφιαλώθηκε το πρώτο κρασί με το όνομα Παπαϊωάννου μέχρι σήμερα, τα κτήματα πολλαπλασιάστηκαν, νέες ποικιλίες ελληνικές και ξένες φυτεύθηκαν -πάντα βιολογικά- και δημιουργήθηκαν εξαιρετικά κρασιά πλάι στο θρυλικό Κτήμα Παπαϊωάννου, όπως το Μικροκλίμα και τα Παλαιά Κλήματα. Βοηθός και συνεχιστής της πορείας του εδώ και πολλά χρόνια ο οινολόγος γιός του Γιώργος Παπαϊωάννου, αλλά και πολύτιμη υποστηρίκτρια η κόρη του Καίτη, βιολόγος. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και το ελληνικό κρασί του οφείλουν πολλά.
Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό