Follow us

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Το Νότιο Αιγαίο φέτος συγκεντρώνει τους προβολείς, ως τιμώμενη γαστρονομική περιοχή. Στα ταξίδια μας ανακαλύψαμε ότι εκτός από την κουζίνα, έχει μικρούς παραγωγούς οίνου, που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα…

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Οι οινοπαραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου

Είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν να δοκιμάσουν κρασιά από γηγενείς ποικιλίες και μικρούς παραγωγούς, όχι και τόσο γνωστούς και να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Το Νότιο Αιγαίο είναι από τις περιοχές που προσφέρει στους οινόφιλους -και όχι μόνο- μια τέτοια πρωτόγνωρη οινική εμπειρία.
Αν και πολλά από τα νησιά, όπως είναι η Ρόδος, η Πάτμος και η Κως έχουν μεγάλη αμπελουργική ιστορία και αρκετές ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες, δεν έχουν ακόμα την έντονη οινική αναγνωρισιμότητα, που έχουν άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδας.
Με αφορμή τα premium δείπνα που διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι το Αθηνόραμα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε τέσσερα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ρόδου, εμείς δοκιμάσαμε μια μεγάλη γκάμα κρασιών και σας παρουσιάζουμε τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, που ξεχωρίσαμε. Διαβάστε αναλυτικά τις πληροφορίες και αν τυχόν στις διακοπές σας βρεθείτε στη Ρόδο, στην Πάτμο ή στην Κω αξίζει να επισκεφτείτε τα οινοποιεία και να γνωρίσετε από κοντά τους οινοποιούς και τα κρασιά τους.

Στην Πάτμο

Κτήμα Πατοινός

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Βάγια, βρίσκεται ένα πρότυπο οινοποιείο, που ξεχωρίζει για τη βιοδυναμική φιλοσοφία και για το πανέμορφο πατητήρι, το πιο παλιό στο νησί, που χρονολογείται από τις αρχές του 19 αιώνα. Οι αμπελώνες, περίπου είκοσι ιδιόκτητα στρέμματα, είναι στη νότια πλευρά της Πάτμου, στην Πέτρα -ένα υπέροχο μέρος που βρέχεται από τη θάλασσα και τα αμπέλια απλώνονται στην άκρη ενός ανοιχτού κόλπου. Εκεί, καλλιεργούνται βιοδυναμικά δυο αυτόχθονες ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Μαυραθήρικο. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Πατοινός Ασύρτικο 2018
Λευκό
Ποικιλία Ασύρτικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
14% vol
Στη μύτη κυριαρχούν λεπτές και γλυκές νότες εσπεριδοειδών. Το στόμα μπαίνει γλυκά και σιγά σιγά εξελίσσεται η οξύτητα, η οποία συνδυάζεται πολύ καλά με τις νότες περγαμόντου και ορυκτών. Η επίγευση έχει μια φρεσκάδα, που παραπέμπει σε λίτσι.
Πολύ καλό

Πατοινός Μαυραθήρικο 2018
Ερυθρό
Ποικιλία Μαυραθήρικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
13%vol
Γοητευτική και σύνθετη μύτη με αρώματα σοκολάτας και μπαχαρικών, όπως είναι το θυμάρι, η ρίγανη και το πράσινο πιπέρι. Το στόμα είναι πλούσιο, με ωραίες ταννίνες και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλό

Στη Ρόδο

Cair (2χλμ Λίνδος - Ρόδος , 2241068772, www.cair.gr)

Μια από τις μεγαλύτερες οινοποιίες στην Ελλάδα εδρεύει στην Ρόδο και λειτουργεί από το 1928. Η μονάδα, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο προς την Λίνδο, είναι εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία, ώστε να εξασφαλίζει την παραγωγή ποιοτικών κρασιών από τον ροδίτικο αμπελώνα. Στη συλλογή τους βρίσκουμε κρασιά από γηγενείς ποικιλίες, όπως είναι το Αθήρι, η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο και διεθνείς σαν το Merlot και το Tempranillo. Σημειώστε, ότι ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι αφρώδεις ετικέτες, που έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Cair Pathos 2018
Ροζέ
Ποικιλία Syrah
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
12.5%vol
Λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη πολύ ωραία αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως φράουλας, κερασιού και φραμπουάζ. Το στόμα έχει καλή οξύτητα, είναι ευχάριστο και ευκολόπιοτο.
Καλό

Ρόδος 2400
Λευκό
Ποικιλία Αθήρι
ΠΟΠ Ρόδος
12%vol
Δροσερή μύτη με αρώματα βοτάνων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα, κυριαρχούν οι νότες λεμονιού και χορταριού. Ευχάριστη επίγευση.
Καλό

Οινοποιείο Κουνάκη (Έμπωνας Ρόδου, 6940695865, www.kounakiswines.gr)

Εδώ και εξήντα χρόνια περίπου το οικογενειακό οινοποιείο Κουνάκη παράγει κρασιά από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Αμοργιανό, Ασύρτικο, Cabernet, Merlot, Syrah, Chardonnay και Sauvignon συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές, με σκοπό να εκφράσει τη μοναδικότητα του terroir της Ρόδου. Η μικρή οινοπαραγωγική μονάδα βρίσκεται στο χωριό Έμπωνας και εκτός των άλλων παράγει πολύ καλά γλυκά κρασιά από Μοσχάτο Ρόδου. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Κουνάκης Rose blend 2018
Ροζέ
Ποικιλία: Μοσχάτο, Merlot, Cabernet, Syrah
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
13%
Πληθωρικά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Γεμάτο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Καλό

Κουνάκης Αμοργιανό Μαυραθήρικο 2018
Ερυθρό
Ποικιλία: Αμοργιανό, Μαυραθήρικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα ντομάτας και φύλλα ντομάτας σε φόντο από κόκκινα φρούτα. Το στόμα ακολουθεί την μύτη και η επίγευση είναι μεγάλη.
Καλό

Οινοποιείο Αλεξανδρή (Έμπωνας Ρόδου, 2246041349)

Ο Παναγιώτης Αλεξανδρής γύρισε από τις σπουδές του στο Μονπελιέ το 2005 και ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια προικισμένη περιοχή στο βουνό Αταβύρου. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα σαράντα ιδιόκτητα στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται με φροντίδα και προσοχή οι ροδίτικες ποικιλίες. Εκτός από τα ξηρά λευκά και ερυθρά, ενδιαφέρον έχουν οι ετικέτες γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Alexandris 2017
Λευκό
Δροσερή και καλοκαιρινή μύτη, με λαχταριστά αρώματα αχλαδιού και πεπονιού. Το στόμα είναι ζωηρό με καλή επίγευση.
Καλό

Apiro Alexandris 2018
Ροζέ
13.5%
Σύνθετη μύτη, με νότες φρέσκου φραμπουάζ και νύξεις ώριμου πράσινου και κόκκινου μήλου. Στόμα που έχει οξύτητα και μέση επίγευση.
Καλό

Οινοποιείο Πιπέρη (επαρχ. Οδός Απόλλωνα 46, Ρόδος, www.piperiswinery.gr)

Διασχίζοντας την Επαρχιακή οδό Απόλλωνα, το βλέμμα πέφτει σε ένα όμορφο οινοποιείο χτισμένο με τέτοια υλικά, που εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο. Το οινοποιείο ανήκει στην οικογένεια Πιπέρη. Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκεται τώρα ο Παναγιώτης Πιπέρης, που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του την αγάπη, το μεράκι και την εμπειρία για το αμπέλι και το κρασί.

Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Karpos Piperis 2018
Ροζέ
13%
Αρώματα ώριμων φρούτων και ελαφριές νότες μπαχαρικών στη μύτη και στο στόμα.
Ενδιαφέρον

Στην Κω

Οινοποιείο Μωρέ (Μεσαριά Κως, 2242025971, www.mesariano.gr)

Στην Κω, ένας μικρός παραγωγός, ο Νίκος Μωρές, παράγει μια ετικέτα από Cabernet Sauvignon, που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει. Οι αμπελώνες τους, 10 στρέμματα που βρίσκονται στον Ασκληπιείο, καλλιεργούνται βιολογικά. Στη συνέχεια, η οινοποίηση γίνεται με τις φυσικές άγριες ζύμες και η εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα.

Μεσαριανό 2017
Ερυθρό
Ποικιλία Cabernet Sauvignon
ΠΓΕ Κως
13%vol
Σκούρο ερυθρό χρώμα. Έντονη μύτη με αρώματα φραγκοστάφυλου, κερασιού και νότες βανίλιας. Το στόμα είναι γενναιόδωρο, με μεγάλη επίγευση
Καλό

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.