Follow us

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Όλη η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού φυλάσσεται μέσα σε έναν υπέροχο χώρο, που όλοι οι οινόφιλοι αξίζει να επισκεφτούν έστω μια φορά…

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Θυμάμαι ακόμα, τότε που σπούδαζα οινολογία στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, την πρώτη εκδρομή που κάναμε με τους συμφοιτητές μου στη Σάμο. Το πιο όμορφο κομμάτι του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ. Εκεί κάνεις πραγματική βουτιά μέσα στην ιστορία και την παραγωγή των εμβληματικών κρασιών, που έκαναν τα ελληνικά κρασιά γνωστά στο εξωτερικό.
Σε ένα πέτρινο κτίριο του 19 αιώνα, φιλοξενείται ό,τι αφορά το σαμιώτικο κρασί. Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία, αφού ξεκίνησε ως οιναποθήκη, μετατράπηκε σε βαρελοποιείο και από το 2005 είναι γεμάτο με οινικά εκθέματα.

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα στους διαφορετικούς χώρους και να ανακαλύψει συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες, πολύτιμα χειρόγραφα παραγωγής, παραδοσιακά μηχανήματα, που δεν υπάρχουν πια, και τεράστιες ξύλινες δεξαμενές. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ξεχωρίζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς» και το παλιό πατητήρι.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με τον πιο ευχάριστο τρόπο, στον χώρο της δοκιμής. Σε μια όμορφη αίθουσα μπορείς να δοκιμάσεις όλη την γκάμα των κρασιών του ΕΟΣ, από τα σπιρτόζικα ξηρά, όπως οι αγαπημένες Ψηλές Κορφές, μέχρι τα διάσημα γλυκά κρασιά, βλέπε Athemis, Nectar και να γνωρίσεις εις βάθος την ξεχωριστή ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου. Γι αυτούς, μάλιστα, που θέλουν να πάρουν στις αποσκευές τους μερικές φιάλες, στον ίδιο χώρο λειτουργεί πωλητήριο, που εκτός από κρασιά έχει και μια συλλογή τοπικών προϊόντων των μελών του συνεταιρισμού.

Μουσείο Οίνου, Μαλαγάρι, 2273087510 (ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10:30 – 17:00 και το Σαββατοκύριακο 10:00 – 17:00)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.