Follow us

Δώδεκα Αγιωργίτικα για το τραπέζι σας…

Για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στα δικά σας γευστικά ντουέτα, δοκιμάσαμε δώδεκα Αγιωργίτικα, πάντα με τη συνοδεία του αναζωογονητικού κρυστάλλινου Badoit, και σας τα παρουσιάζουμε…

Δώδεκα Αγιωργίτικα για το τραπέζι σας…

Αν διοργανώναμε μια έρευνα στους καταναλωτές για την ελληνική ποικιλία κρασιού που γνωρίζουν, τις περισσότερες πιθανότητες θα τις είχε το Αγιωργίτικο. Η εμβληματική ποικιλία της Πελοποννήσου άξια κερδίζει σε δημοφιλία και παραμένει το κρυφό πασπαρτού στα food pairing.

Τα ενδότερα της δοκιμής

Λίγο πριν αρχίσει να ανοίγει τις φιάλες, η γευσιγνωστική ομάδα μας ξεκίνησε μια κουβέντα για την Π.Ο.Π. ερυθρή ποικιλία της Νεμέας. Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι, αν και έχει κάνει διάφορα εμπορικά σκαμπανεβάσματα, παραμένει μια από τις πιο χαρακτηριστικές και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες.

Δώδεκα Αγιωργίτικα για το τραπέζι σας…

Πράγματι, το Αγιωργίτικο, η μεγαλύτερη σε έκταση καλλιεργήσιμη ποικιλία, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα οργανοληπτικά της χαρίσματα, αυτά τα ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων, που σαγηνεύουν τον ουρανίσκο και με τον χρόνο εξελίσσονται και εμπλουτίζονται με γοητευτικές νότες μπαχαρικών. Επίσης, για τις βελούδινες ταννίνες, που χαϊδεύουν το στόμα σε κάθε γουλιά και το πριμοδοτούν σε σχέση με τον χρόνο. Αξίζει να δοκιμάσεις ένα Αγιωργίτικο φρέσκο και ένα παλαιωμένο, να τσεκάρεις ένα ροζέ ή ένα αφρώδες -και γενικά να γνωρίσεις όλες τις δυνατές εκδοχές της πολυδυναμικής ποικιλίας.

Για αρχή, γνωρίστε τα ερυθρά ξηρά φρέσκα και παλαιωμένα Αγιωργίτικα από δώδεκα κορυφαίους παραγωγούς της Νεμέας. Το κάθε ένα έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι ιδανικό για αυτοσχέδια wine party, για παντρέματα με πίτσα και μακαρονάδες, για συνοδεία σε πλατό τυριών και αλλαντικών, για νόστιμα brunch, μέχρι και στα κλασικά ελληνικά πιάτα.
Από τη δοκιμή που κάναμε, μαζί με έμπειρους οινολόγους και την πολύτιμη παρέα των ζωηρών φυσαλίδων του Badoit, προέκυψε ότι τα κρασιά από Αγιωργίτικο είναι στα καλύτερά τους, πλούσια και ισορροπημένα. Έκπληξη ήταν, το πόσο καλά συνδυάζονταν στη δοκιμή με το Badoit. Όπως λένε και οι ειδικοί οινολόγοι, η σύσταση του Badoit αναδεικνύει τα αρώματα του Αιγωργίτικου και οι φυσαλίδες του ταιριάζουν με τις βελούδινες ταννίνες.

Η δοκιμή

Νεμέα Terroir 2004, Κτήμα Παπαιωάννου

Πληθωρική μύτη με γοητευτικά αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως δαμάσκηνου, μύρτιλου και βύσσινου, τα οποία εμπλουτίζονται από νότες γαρύφαλλου και καμένης ζάχαρης. Το στόμα είναι επίσης πολύπλοκο και την ίδια στιγμή κομψό, με βελούδινες ταννίνες, μαρμελάδα φρούτων και εντυπωσιακή επίγευση.
Εξαιρετικό

Grande Réserve 2010, Χαρλαύτης

Στη μύτη παντρεύονται τα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ενώ οι νότες του ξύλου είναι πολύ καλά ενσωματωμένες, ενισχύοντας τα φρούτα. Σε πρώτη ανάγνωση, στο στόμα πρωταγωνιστούν τα αρώματα της σταφίδας και του δαμάσκηνου και σε δεύτερη αναγνωρίζεται η πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τις ταννίνες. Η επίγευση είναι καλή.
Πολύ καλό

Semeli Grande Reserve 2014

Ιδιαίτερη μύτη, που συνδυάζει τα αρώματα των κόκκινων φρούτων με τη φυτικότητα. Συγκεκριμένα, το κεράσι με τη δάφνη. Το στόμα είναι μαλακό, πλούσιο με έντονη φυτικότητα και αρώματα παλαίωσης. Η επίγευση έχει διάρκεια.
Πολύ καλό

Κτήμα Δρυόπη Reserve 2015

Ελκυστικά αρώματα από ώριμα μαύρα φρούτα αγκαλιάζονται από νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Στο στόμα, διακρίνονται επιπλέον ωραίες νότες καφέ και σοκολάτας. Η επίγευση είναι πολύ καλή και αρμονική.
Πολύ καλό

Νεμέα 2010, Στροφιλιά

Ένα ιδιαίτερο αρωματικό ζευγάρι από δαμάσκηνα και μαρμελάδα σύκου. Στο στόμα, κυριαρχούν τα αρώματα παλαίωσης, όπως η βανίλια και παραμένουν μέχρι την επίγευση.
Καλό

Νεμέα 2017, Μπαραφάκας

Στη μύτη διακρίνουμε αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων μαζί με έντονες νότες κασσίς. Στον στόμα, από την άλλη, σκάνε απρόσμενα αρώματα ώριμων δαμάσκηνων και κερασιών. Η επίγευση είναι ευχάριστη και βουτυράτη.
Πολύ καλό

Lantides Νεμέα 2015, Λαντίδης

Στη μύτη, αρχικά κυριαρχούν τα αρώματα μπαχαρικών. Μόλις αναπνεύσει λίγο το κρασί τα αρώματα της βανίλιας και του γαρύφαλλου ενώνονται αρμονικά με τις νότες των κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι πολύ καλό, με τραγανή οξύτητα και ευγενικές ταννίνες.
Πολύ καλό

Μονοπάτι 2016, Αϊβαλής

Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη, με αρώματα που συνδυάζουν κόκκινα φρούτα με δέρμα, καπνό, bitter σοκολάτα και ζωικές νύξεις. Το στόμα είναι πολύπλοκο και ρουστίκ, με μεσαία επίγευση.
Πολύ καλό

Νεμέα Ράπτη 2014, κτήμα Ράπτη

Στη μύτη, τα κόκκινα φρούτα είναι κυρίως στη μορφή της μαρμελάδας. Μετά από τα φρούτα, εμφανίζονται νότες ξηρών καρπών και συγκεκριμένα κάσιους. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη, με τις νότες δαμάσκηνων και κάσιους. Η επίγευση είναι καλή και βελούδινη.
Πολύ καλό

Monolithos Νεμέα 2014, κτήμα Μπαϊρακτάρης

Πρωτότυπη μύτη, με τα αρώματα των ώριμων μαύρων φρούτων να συνοδεύονται από νότες μοσχοκάρυδου, κάρι και λιβανιού. Στο στόμα, υπάρχουν νότες που παραπέμπουν σε καπνιστό αλλαντικό. Σχετικά σύντομη επίγευση.
Καλό

Μηδέν Άγαν 2016, Παπαντώνη

Σύνθετη μύτη με αρώματα δαμάσκηνων, μύρτιλλων, καπνιστών και γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας. Το στόμα είναι νόστιμο και φινετσάτο, με καλή οξύτητα και ταννίνες. Κομψή και μακρά επίγευση.
Πολύ καλό

Νεμέα Βασιλείου 2010, κτήμα Βασιλείου

Στη μύτη, διακρίνουμε αρώματα κράνου, ντουέτο με νότες καρυδιού και νύξεις βανίλιας και ξύλου. Το στόμα έχει νότες αποξηραμένων φρούτων και πικρή επίγευση.
Καλό


Τα κρασιά δοκίμασαν: Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαριάννα Μακρύγιαννη, Ντίνα Γκρουμούτη, Βασιλική Κουτσοβούλου, Ματίνα Νικολοπούλου, Φοίβος Μπουλούμπασης.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.