Ένα από τα ατού του ελληνικού κρασιού είναι η συλλογή σε μοναδικές και ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες. Μια τέτοια αναπτύσσεται στη Θεσσαλία, κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας και του Τιρνάβου… και είναι η Λημνιώνα. Βαθύ κόκκινο χρώμα και πληθωρικά αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και λουλουδιών, ενισχύονται από την καλή οξύτητα και τις στρογγυλές ταννίνες.
Αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την ποικιλία, που έχει δυνατότητες και είναι μια διαφορετική πρόταση για όσους αγαπάνε τα ερυθρά κρασιά.
Το κρασί του Χρήστου Ζαφειράκη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έντονο χρώμα και ένα εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων, που ξεκινάει με γοητευτικές νότες μαρμελάδας φράουλας, σε συνδυασμό με ζωηρά βύσσινα και συνεχίζει με νύξεις πιπεριού και γλυκόριζας. Το στόμα είναι συναρπαστικό, γεμάτο, με μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το με μοσχάρι μαγειρεμένο στη γάστρα με κόκκινα φρούτα, με αρνάκι και με κίτρινα έντονα τυριά.
Μια άλλη πολύ καλή ετικέτα είναι το Oenops, του Νίκου Καρατζά. Μόλις σερβίρεις το κρασί και το στροβιλίσεις στο ποτήρι, απελευθερώνονται ωραία αρώματα κερασιών, συνοδευμένα από νότες γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλή οξύτητα και νόστιμες ταννίνες. Βάλτε δίπλα κάποιο κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και, γιατί όχι, μακαρόνια με κιμά.
Οπωσδήποτε, αξίζει να δοκιμάσετε και την πρόταση από το Κτήμα Θεόπετρα. Στη μύτη, πρωταγωνιστούν τα αρώματα των δαμάσκηνων και των βύσσινων σ’ ένα φόντο βιολέτας και μπαχαρικών. Το στόμα είναι πυκνό, με πολύ καλή οξύτητα, που κάνει ντουέτο με κόκκινες σάλτσες και λιπαρά κρέατα.