Follow us

Ένας Λύκος που… αγαπάει το κρασί

Ο Δημήτρης Λύκος, η νέα γενιά του οινοποιείου Λύκος, μας μιλάει για το πώς περνάει η αγάπη και το μεράκι στα νεότερα μέλη της οικογένειας και πώς αυτό βοηθάει στην εξέλιξη του ελληνικού κρασιού…

Ένας Λύκος που… αγαπάει το κρασί

Γνωριμία με την οικογένεια και το οινοποιείο Λύκου

Το οινοποιείο Λύκου αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να κάνεις μια εκδρομή μέχρι τη Μαλακώντα Ευβοίας, διασχίζοντας την ενδιαφέρουσα αμπελουργική ζώνη του Ληλαντίου. Η εμπειρία ξεκινάει από το πανέμορφο οινοποιείο, με μια ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και ιδιαίτερα στις κάβες με τα ζωγραφισμένα δρύινα βαρέλια και ολοκληρώνεται με ένα ιδανικό δείπνο στο εστιατόριο της οικογένειας.
Μια ολόκληρη οικογένεια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην παραγωγή του κρασιού. Ο παππούς Λύκος, πριν από σαρανταπέντε χρόνια περίπου, άνοιξε την κουκλίστικη ταβέρνα και δίπλα της ένα πέτρινο πατητήρι. Ο γιος Απόστολος ανέλαβε να πάει τα πράγματα αρκετά παρακάτω, ανεβάζοντας όχι μόνο τις γαστρονομικές προτάσεις του εστιατορίου, αλλά δημιουργώντας και ένα εντυπωσιακό οινοποιείο.

Ένας Λύκος που… αγαπάει το κρασί

Σήμερα, η οικογένεια υπογράφει μια πλήρης συλλογή κρασιών με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, για όλα τα γούστα. Υπάρχουν ετικέτες με καθημερινά value for money κρασιά, premium εκδοχές, σπουδαίες οινοποιήσεις και βραβευμένες φιάλες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ολόκληρη η οικογένεια είναι πολύ δραστήρια και συμμετέχει στις εξελίξεις του οινοποιείου. Ο γιος Δημήτρης Λύκος έχει αναλάβει πολύ δυνατά το κομμάτι των πωλήσεων και της προώθησης των κρασιών, αποδεικνύοντας τη συμβολή της σημερινής γενιάς. Η νέα γενιά αναλαμβάνει τα ηνία και δίνει τις σωστές δόσεις εξωστρέφειας…

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς και εσύ με το κρασί;
- Παρακολουθούσα τον τρόπο ζωής της οικογένειάς μου, που περιστρεφόταν γύρω από το κρασί και μυήθηκα σε αυτό από πολύ μικρή ηλικία. Οι άντρες της οικογένειας είχαν πάντα σαν κύριο μέλημα το κρασί και η καθημερινότητα τους σχετιζόταν με την παραγωγή και την απόλαυσή του. Θυμάμαι να γυρνάνε μέσα στο οινοποιείο με ένα ποτήρι και να δοκιμάζουν από τα βαρέλια και τις δεξαμενές. Μεγάλωσα με αυτό και έγινε και για εμένα τρόπος ζωής, χόμπι, αγάπη και συνήθεια. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ότι είναι ένα επάγγελμα, αλλά για εμένα το κρασί είναι ζωή, πολιτισμός, κουλτούρα, οικογένεια, ανταμοιβή και ευχάριστο, δημιουργικό άγχος.

- Ποιος είναι ο ρόλος σου στο οινοποιείο; Και τι αγαπάς περισσότερο σε αυτόν;
- Από παιδί ξεκίνησα βοηθώντας στις εμφιαλώσεις και γεμίζοντας νταμιτζάνες χύμα κρασί για την ταβέρνα. Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκα με τον τρύγο και εκεί με μάγεψε πραγματικά το κρασί. Κάθε ποικιλία είναι κάτι διαφορετικό και αυτό με εντυπωσιάζει από τότε. Μπορεί να μην έχω σπουδάσει οινολογία, αλλά οι περισσότερες πλέον οινοποιήσεις περνάνε από τα χέρια μου. Ωστόσο, άλλο ένα κομμάτι με το οποίο ασχολούμαι ενεργά είναι το προφίλ του οινοποιείου και η τοποθέτησή του τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Ειλικρινά, δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι που αγαπώ περισσότερο από τα δυο, κάθε ρόλος είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός.

- Τι υπήρχε που δεν σε ικανοποιούσε στο οινοποιείο από την προηγούμενη γενιά και το άλλαξες ή τι νέο έφερες εσύ;
- Ένα οινοποιείο στημένο από το 1989 είναι λογικό να φέρει και παλιότερες αντιλήψεις και μεθόδους. Όταν η επόμενη γενιά ξεκίνησε να ασχολείται, συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό. Έχουμε αλλάξει τη μορφή σχεδόν σε όλες τις ετικέτες και μόνο αυτό έχει βοηθήσει στο να αλλάξει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό που έφερα εγώ και τ’ αδέλφια μου είναι μια πιο φρέσκια εικόνα.

- Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα ισχυρά χαρτιά της ελληνικής οινοποιίας και ποια τα μειονεκτήματά της;
- Αναμφισβήτητα, οι γηγενείς ποικιλίες μας και ο χαρακτήρας τους. Και αυτό, γιατί μπορούν να ξεχωρίσουν και να συναγωνιστούν τις ποικιλίες άλλων χωρών. Επίσης, το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, μειονεκτούμε στον τομέα της προώθησης και της σωστής τακτικής marketing, ειδικά σε ό,τι αφορά την προβολή μας εκτός συνόρων. Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βγάλουμε το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό ανταγωνιστικά μεταξύ μας και όχι σαν συναγωνιστές, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναδείξουμε τον ελληνικό αμπελώνα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.