Αγιορείτικο Άβατον λευκό, Τσάνταλη
Η κλασική ερυθρή ετικέτα απέκτησε τη λαμπερή, χρυσοκίτρινη εκδοχή της, από την ένωση των ποικιλιών Αθήρι και Ασύρτικο. Οι δυο ποικιλίες μαζεύονται από τους ιδιαίτερους αγιορείτικους αμπελώνες και οινοποιούνται με προσοχή και φροντίδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό κρασί στη μύτη, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, που θυμίζουν περισσότερο ξύσμα πορτοκαλιού, μαρμελάδα περγαμόντου και νότες λεμονοανθών. Σε αυτά, προστίθενται πολύ ωραίες νότες από χαμομήλι και λεβάντα. Το στόμα έχει την ένταση της μύτης, είναι γεμάτο, ισορροπημένο, με μεγάλη επίγευση. Αξίζει να το δοκιμάσετε μαζί με λιπαρά ψάρια και παλαιωμένα κίτρινα τυριά.
Edenia λευκό, Κτήμα Θεόπετρα
Και σε αυτή την περίπτωση, η ροζέ αφρώδης Edenia, απέκτησε το λευκό αφρώδες αδελφάκι της από τη γοητευτική ποικιλία Μαλαγουζιά, που καλλιεργείται στις πλαγιές των Μετεώρων, σε υψόμετρο 250 μέτρων από την οικογένεια Τσιλιλή. Με το που το σερβίρεις στο ποτήρι, αναδύονται δροσερά αρώματα λάιμ και δυόσμου, με τροπικές νότες ροδάκινου και βερίκοκου. Οι φυσαλίδες είναι ζωηρές και παιχνιδιάρικες και ενισχύουν, σε συνδυασμό με την τραγανή οξύτητα, την ευχαρίστηση στον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το με ένα ριζότο θαλασσινών, με όστρακα, αλλά και με χόρτα.