Νάουσα, σε κάθετη δοκιμή

Δοκιμάζουμε τρεις χρονιές κρασιών από Ξινόμαυρο

Χρυσούλα Κυριακοπούλου 10/12/2017

Το Ξινόμαυρο είναι πάντα επίκαιρο θέμα. Η μια εκ των τεσσάρων ποικιλιών κρασιού- πρεσβευτών μας αποτελεί συχνά αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης των οινόφιλων και όχι μόνο…

Αν μιλήσουμε για δυνατό οινικό brand name, τότε σίγουρα πρέπει να αναφερθούμε στη Νάουσα ή, διαφορετικά, στην πολυδυναμική ποικιλία Ξινόμαυρο. Τα δυνατά χαρτιά της ερυθρής ποικιλίας κρασιού είναι η εξέλιξη και η αντοχή στον χρόνο. Για να τα επαληθεύσουμε, δοκιμάζουμε τις τρεις συνεχόμενες χρονιές 2013, 2014 και 2015 τεσσάρων σημαντικών παραγωγών της περιοχής. Τα συμπεράσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον…

Το Ξινόμαυρο είναι πάντα επίκαιρο θέμα. Η μια εκ των τεσσάρων ποικιλιών κρασιού- πρεσβευτών, αποτελεί συχνά αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης των οινόφιλων και όχι μόνο. Ειδικά τελευταία, γίνεται έντονος λόγος για τις δυο εκφάνσεις της Νάουσας, την παραδοσιακή και τη μοντέρνα. Η παραδοσιακή αφορά την τυπική εκδοχή της ποικιλίας, με τα χαρακτηριστικά αρώματα της λιαστής ντομάτας και της ελιάς και τις δυναμικές ταννίνες και η σύγχρονη την εμφάνιση αρωμάτων, που παραπέμπουν περισσότερο σε κόκκινο φρούτο και πιο στρογγυλεμένες ταννίνες.

Οι οινοπαραγωγοί, κυρίως της παλαιάς γενιάς, παραμένουν πιστοί στη ρουστίκ version ενώ οι νεότεροι, όπως είναι αναμενόμενο, πειραματίζονται με πιο ευκολόπιοτες παραλλαγές. Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, η προσπάθεια που γίνεται να χωριστούν τα αμπελοτόπια και να συγκριθούν οι Νάουσες, που προκύπτουν από διαφορετικούς αμπελώνες.

Πάντως, είτε αναφερόμαστε στην κλασική, είτε στη νέα προσέγγιση, η Νάουσα παραμένει μια από τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού, που είναι τόσο ανθεκτική στον χρόνο. Είναι σίγουρα ποικιλία παλαίωσης και κρασί ιδανικό για food pairing, με έντονα κρέατα, τυριά και μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες.Η δοκιμή: κάθετη 2013, 2014 και 2015

Ο πειρασμός να δοκιμάσεις κάθετα διάφορες χρονιές κρασιού είναι μεγάλος. Γι αυτό επιλέξαμε τρεις εσοδείες όχι πολύ παλαιές, ώστε να υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά να είναι και ιντριγκαδόρικες. Η έκπληξη ήταν, ότι οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής δεν είχαν τις τρεις χρονιές σε απόθεμα. Από όσους διέθεταν, συγκεντρώσαμε τις φιάλες και η δοκιμή είχε πολύ ενδιαφέρον. Καταρχάς, όλα τα κρασιά κρίθηκαν από καλά μέχρι πολύ καλά. Η παλιότερη χρονιά, 2013 ή 2014 (ανάλογα με το Κτήμα) συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία από τη νεότερη του 2015. Η ώριμη Νάουσα είχε καλύτερη δομή και καλύτερη ισορροπία, με καλή αρωματική εξέλιξη και πιο βελούδινο στόμα. Αν βρείτε λοιπόν παλαιές Νάουσες να τις προτιμήσετε και αν αποκτήσετε μια φρέσκια να της δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο, το αξίζει!


Οινοποιείο Βαένι Νάουσα

Οινοποιείο Βαένι Νάουσα

Vaeni 2014
Στη μύτη οι βουτυράτες νότες παντρεύονται με νύξεις λιαστής ντομάτας. Το στόμα είναι γεμάτο και μαλακό, με ταννίνες που εξελίσσονται ωραία και δένουν με τις νότες σοκολάτας. Η επίγευση είναι καλή και μεγάλη.
81/100 Καλό

Vaeni 2015
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα φρούτων, κυρίως κερασιού ενώ η ντομάτα είναι πολύ διακριτική στο φόντο. Το στόμα είναι επίσης φρουτώδες και ευχάριστο, με καλή ένταση και διάρκεια.
80/100 Καλό


Οινοποιείο Μπουτάρη, Νάουσα

Οινοποιείο Μπουτάρη, Νάουσα

Νάουσα Boutari 2014
Ρωμαλέα αρώματα πιπεριού μαζί με νότες ξύλου και ώριμης ντομάτας. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου με καλή δομή και ισχυρές, αλλά διαχειρίσιμες ταννίνες.
81/100 Καλό

Νάουσα Boutari 2015
Μύτη με τονισμένο φρούτο σε μορφή μαρμελάδας, ώριμη ντομάτα και νύξεις σταφίδας και φυτικότητας. Το στόμα έχει όξινο χαρακτήρα και σχετικά γρήγορη εξέλιξη.
80/100 Καλό


Οινοποιείο Αργατία, Ροδοχώρι Νάουσας

Οινοποιείο Αργατία, Ροδοχώρι Νάουσας

Αργατία 2013
Κομψές νότες μπαχαρικών με φύλλο ντομάτας και νύξεις ώριμων κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι πλούσιο, ώριμο με ενδιαφέρουσες ταννίνες, που εξελίσσονται στο στόμα.
86/100 Πολύ Καλό

Αργατία 2014
Τονισμένα αρώματα βανίλιας, μαζί με νότες δέρματος, ξύλου, ξερών χόρτων και ελαφριές δόσεις βύσσινων. Μετά την ανάδευση, εμφανίζονται αρώματα, που θυμίζουν φύλλο ντομάτας και χώμα. Το στόμα μπαίνει μαλακά και αναπτύσσει ταννίνες, που αφήνουν ένα μικρό μούδιασμα στο τελείωμα.
83/100 Καλό

Αργατία 2015
Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας -βλέπε λιαστή ντομάτα συνδυασμένα με νότες βιολέτας και μαρμελάδας κόκκινων φρούτων. Το στόμα μπαίνει με δυνατές ταννίνες που μαλακώνουν στην επίγευση.
81/100 Καλό


Κτήμα Κυρ Γιάννη, Νάουσα

Κτήμα Κυρ Γιάννη, Νάουσα

Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2013
Η ντομάτα κυριαρχεί σε σχέση με το φρούτο και την ελαφριά βανίλια. Με τη δεύτερη ανάδευση ανοίγει και πλημμυρίζουν νότες μπαχαρικών, δαμάσκηνου και bitter σοκολάτας. Το στόμα είναι γενναιόδωρο, με μεγάλη επίγευση.  
85/100 Πολύ Καλό

Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2015
Έντονα και ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων σε αρμονία με τις νότες ντομάτας. Το στόμα είναι συμπυκνωμένο με καλές ταννίνες και ωραίες νύξεις σοκολάτας.
84/100 Καλό

 

Τα κρασιά δοκίμασαν οι Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Ντίνα Γκρουμούτη, Γκόγκης Χατζηχρήστος.

Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό