Follow us

11 ρετσίνες για το καλοκαίρι

Η ρετσίνα ενώνει το σταφύλι με το "δάκρυ του πεύκου". Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν, λίγοι όμως έχουν δοκιμάσει τη «φρεσκαρισμένη» σύγχρονη εκδοχή της…

11 ρετσίνες για το καλοκαίρι

Γρήγορo flash back

Αν ψάξουμε για κάποιο ελληνικό προϊόν με μακριές ρίζες στην ιστορία, ψηλά στη λίστα θα εμφανιστεί η ρετσίνα, με χιλιάδες χρόνια συνεχόμενης παρουσίας. Το χρυσοκίτρινο κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα ως ρητινίτης οίνος, φέρει την υπογραφή της ελληνικής μοναδικότητας. Μια σφραγίδα που δεν λειτούργησε πάντα θετικά, αφού πολλές φορές φλέρταρε με τα ανεβοκατεβάσματα της ποιότητας, δημιουργώντας αντιπάθειες και αρνητικές εντυπώσεις, ειδικά στο εξωτερικό. Φαίνεται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει σταθεροποιήσει τον χαρακτήρα της και έχει αποκτήσει οργανοληπτικές προεκτάσεις με βέλος προς τα πάνω. Στην σωστή ρετσίνα, το ρετσίνι εναρμονίζεται με το κρασί, ενσωματώνεται και δημιουργεί ένα ξεχωριστό σύνολο. Εύκολα μπορείς να εντοπίσεις επιλογές με ωραίες νότες ορυκτών, μαστίχας, πεύκου και στόμα ισορροπημένο, με φρεσκάδα και πιπεράτες νύξεις, με δυνατότητες να κερδίσει σιγά σιγά το χαμένο έδαφος και τους ουρανίσκους των οινόφιλων.
Για να το διαπιστώσουμε, το μόνο που μένει είναι μια γευστική δοκιμή. Μετά, για να ολοκληρώσουμε την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, αρκεί να κουμπώσουν οι κατάλληλοι μεζέδες. Η ρετσίνα, με τα ιδιαίτερα αρώματα και τη γεύση της ζευγαρώνει ιδανικά με τα μικρά τηγανητά ψάρια, αγαπάει το χταπόδι, τα καλαμαράκια και στέκεται δίπλα σε πικάντικους μεζέδες με μεγάλη ευκολία.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι…

11 ρετσίνες για το καλοκαίρι

Η ένωση του κρασιού με το «δάκρυ του πεύκου», δηλαδή το ρετσίνι, είναι μια υπόθεση με βαθιές ρίζες και με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες όσον αφορά τη γέννησή της. Στην αρχαιότητα, πρόσθεταν ρετσίνι στο στόμιο των αμφορέων που περιείχαν κρασί, για να τους σφραγίσουν. Λίγο αργότερα, το ρετσίνι από τον αμφορέα πέρασε μέσα στο κρασί, λειτουργώντας ως συντηρητικό και μετά ως καμουφλάζ για τους οίνους χαμηλής ποιότητας. Στις μέρες μας, έχει ραφιναριστεί αρκετά και η οινοποίηση, πατώντας στην παράδοση, έχει εξελιχθεί. Η προσθήκη της φυτικής ρητίνης πεύκου, τους είδους Pinus Hallepensis, γίνεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Αργότερα, αφαιρείται, έχοντας αφήσει στο κρασί με τα χαρακτηριστικά αρώματά της. Ανάλογα με τον παραγωγό, συναντάμε τις κλασικές ρετσίνες με έντονη την παρουσία του ρετσινιού ή τις ρετσίνες "νέας γενιάς", που είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένες και φινετσάτες, με διακριτικά αρώματα, που αφήνουν το σταφύλι να εκφραστεί πιο έντονα. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι το σαββατιανό. Τα βοτανικά αρώματά του, ταιριάζουν γάντι στην περίσταση. Μπορούμε να εντοπίσουμε, βέβαια, ετικέτες με ροδίτη -βλέπε το Nobilis της Γαίας Οινοποιητική-. Πιο σπάνια είναι η version με ασύρτικο, όπως του Κεχρή.

Τα συμπεράσματα της δοκιμής

Οι περισσότερες ρετσίνες ήταν καλές και υπήρχε μια ισορροπία ανάμεσα στην παλιά και τη νέα γενιά. Δοκιμάσαμε ωραία παντρέματα του ρετσινιού με φρούτα και λουλούδια. Το στόμα, άλλοτε πιο ελαφρύ και άλλοτε πιο γεμάτο, είχε την ευχάριστη πικράδα σήμα κατατεθέν. Διαβάστε αναλυτικά τη δοκιμή, επιλέξτε αυτή που ταιριάζει με τα γούστα σας και φροντίστε να τη σερβίρετε δροσερή με κάποιο θαλασσινό ή τηγανητό μεζέ, δίπλα στο κύμα.

Η δοκιμή

Οικογένεια Γεώργα 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία σαββατιανό
Η μύτη είναι ελαφριά, χωρίς αρωματικές εντάσεις και το στόμα ακολουθεί το ίδιο ήπιο μοτίβο, με γρήγορο τελείωμα στην επίγευση. Μια διακριτική ρετσίνα.
Ενδιαφέρουσα

Organic Ρετσίνα Γεώργα 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία σαββατιανό
Κομψές νότες ορυκτών και τσαγιού σε ένα ήπιο φόντο ρετσίνας και ώριμων φρούτων. Το στόμα έχει μια ελεγχόμενη φρεσκάδα και κόβεται σχετικά γρήγορα.
Ενδιαφέρουσα

Pine Forest Gikas 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία, σαββατιανό
Ευγενικό σύνολο με απαλή αίσθηση ρετσινιού και ωραίες νότες φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών, με λεμονάτες αναφορές. Το στόμα είναι ευχάριστο, με καλή οξύτητα, γεμάτο λεμονάτες νύξεις και ορυκτές νότες στο τελείωμα. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια.
Πολύ καλή

Ρετσίνα Βασ. Σιδέρη Παπαγιάννη 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία, σαββατιανό
Ιδιαίτερη μύτη, με τις νότες του ρετσινιού να συναντάνε αρώματα αχλαδιού σε μορφή κομπόστας. Το στόμα είναι ζουμερό, νόστιμο, με ευδιάκριτη γλυκύτητα. Του λείπει λίγο νεύρο.
Καλή

Άνοδος, Κτήμα Εύοινος 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία, σαββατιανό
Στη μύτη, αρώματα που παραπέμπουν σε πευκοβελόνες, ξύλο και ρετσίνι. Στο στόμα λείπει η ισορροπία, υπερτερεί το ρετσίνι και στεγνώνει γρήγορα.
Ενδιαφέρουσα

Ρητινίτης Nobilis, Γαία Οινοποιητική 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία ροδίτης
Η ρετσίνα ξεχωρίζει αλλά υπάρχουν σε δεύτερο φόντο ωραίες νότες εσπεριδοειδών και βουτυράτες νύξεις. Το στόμα έχει πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τη λιπαρότητα, έχει νεύρο και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλή

Μαλαματίνα 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία σαββατιανό
Στη μύτη, τα αρώματα του ρετσινιού είναι έντονα και κυριαρχούν. Το στόμα είναι ελαφρύ, με πικρές νότες στο τελείωμα.
Ενδιαφέρουσα

Ρετσίνα of Attica Βασιλείου 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία σαββατιανό
Απαλή μύτη, αρκετά βοτανική με ελαφριές βουτυράτες νότες και νύξεις από λευκόσαρκα φρούτα. Το στόμα μπαίνει γλυκά, έχει χαμηλή οξύτητα και σχετικά γρήγορο τελείωμα, με καλή όμως παρουσία ρετσινιού.
Καλή

Ρετσίνα Παπαγιαννάκος 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία σαββατιανό
Σύνθετα αρώματα ροδάκινου, λουλουδιών, ορυκτών, κουφέτου με φινετσάτες νότες ρετσινιού και βοτάνων. Το στόμα παραπέμπει σε αρώματα τροπικών φρούτων, ενισχυμένα με λεμονάτες νότες. Η επίγευση είναι πικάντικη, με ελαφριές νύξεις βοτάνων.
Καλή

Δάκρυ του Πεύκου Κεχρή 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία, ασύρτικο
Ένας ωραίος συνδυασμός ορυκτών και λεμονιού, με άρτια παρουσία ρετσινιού. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλές νότες ρετσινιού να τσιμπάνε τον ουρανίσκο και στη συνέχεια να δίνουν την θέση του σε λεμονάτες νύξεις, που παραμένουν μέχρι την μακρά επίγευση.
Πολύ Καλή

Ρετσίνα Μυλωνάς 2015

Ονομασία κατά παράδοση
Ποικιλία, σαββατιανό
Κομψή μύτη, με διακριτική παρουσία του ρετσινιού και λεπτά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Το στόμα έχει εξαιρετικές βουτυράτες νότες και ξηροκαρπάτες νύξεις. Καλή επίγευση και διάρκεια.
Πολύ Καλή

Τις ρετσίνες δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Ντίνα Γκρουμούτη, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαριάννα Μακρύγιαννη, Ηλίας Διαμαντόπουλος

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.