Εξίσου βέβαιο είναι, ότι ένα μεγάλο μέρος των κρασιών που επιλέγουμε τα αγοράζουμε από κάποιο σούπερ μάρκετ, περνώντας συνήθως κάποιες στιγμές αμηχανίας μπροστά από τις δεκάδες ετικέτες… Το βασικό μας αγοραστικό κριτήριο αυτήν την περίοδο, μπροστά από το ράφι, είναι να εντοπίσουμε κρασιά ευκολοσυνδύαστα, καλά και οικονομικά. Η σωστή διαμόρφωση και το στήσιμο της κάβας είναι πολύ σημαντικά για να μας οδηγήσουν σε αυτή την επιθυμητή επιλογή.
Μια καλή περίπτωση, όπως διαπιστώσαμε τελευταία, είναι η ανανεωμένη κάβα του Μαρινόπουλου, με τον ειδικό φωτισμό. Χρησιμοποιώντας τις οθόνες αφής, που δίνουν άμεσα βασικές πληροφορίες για το κάθε κρασί, επιλέξαμε το "Αμάλθεια", λευκό και ερυθρό, δυο από τις πρόσφατες ετικέτες του κτήματος Νίκου Λαζαρίδη από τη Δράμα. Βάλαμε τα κρασιά στο γευσιγνωστικό τραπέζι του αθηνόραμαUmami και τεστάραμε την επιλογή μας. Το λευκό από Sauvignon, Trebbiano και Chardonnay στη μύτη ήταν πολύ φινετσάτο, με κλασικές νότες τσαγιού και στόμα πλούσιο και ισορροπημένο. Το ερυθρό "Αμάλθεια", από Cabernet και Merlot, ευωδίαζε αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες καραμέλας και το στόμα είχε όγκο, με ωραίες ταννίνες.
Δυο κρασιά ευκολόπιοτα, ευχάριστα, με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής και κυρίως με πολλές δυνατότητες για γευστικά ταιριάσματα. Για παράδειγμα, το λευκό κάνει ντουέτο με ψητά ψάρια και δροσερές σαλάτες και το ερυθρό σχεδόν με όλα τα λαδερά πιάτα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βιαζόμαστε ή θα είμαστε στον πανικό στησίματος ενός τραπεζιού, καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι μπορούμε να προμηθευτούμε από την κάβα του σούπερ μάρκετ κρασιά, που είναι στο συντηρητή στην κατάλληλη θερμοκρασία, ώστε να μην χρειάζονται προετοιμασία και να μπορούν να σερβιριστούν αμέσως. Επιπλέον, ότι με κρασιά όπως το Αμάλθεια, μπορούμε να κάνουμε εύκολους και γρήγορους συνδυασμούς με ορεκτικά ή με ένα ιδιαίτερο πλατό ελληνικών τυριών.