Follow us

Στα θρανία του Οίνου

Το κουδούνι χτυπάει, στα θρανία είναι παραταγμένα τα ποτήρια και οι φιάλες κρασιού περιμένουν ανοιγμένες. Η νέα οινική χρονιά ξεκινάει και έχει τα κατάλληλα μαθήματα για όλους.Απλοί οινόφιλοι, προχωρημένοι γνώστες ή μελλοντικοί επαγγελματίες, ετοιμάστε τα ποτήρια σας και μπείτε στην αίθουσα… Το κρασί σερβίρεται και ακολουθούν εξετάσεις!

Στα θρανία του Οίνου

Τι ακριβώς προσφέρουν τα μαθήματα οινογνωσίας;
Μπορεί να είστε απλός καταναλωτής που του αρέσει το κρασί ή ο οινόφιλος που θέλει να είναι ενημερωμένος, ακόμα και ο επαγγελματίας που αναζητά να ενισχύσει τις γνώσεις του. Σε όποια κατηγορία και αν βάζετε τον εαυτό σας υπάρχουν οι κατάλληλες σχολές ή σεμινάρια για το κρασί. Στα προγράμματα μαθημάτων τους η θεωρία του οίνου γίνεται πράξη και οι μαθητές εισχωρούν στην μυσταγωγία της γευστικής δοκιμής. Μαθαίνουν πώς να κρατούν το σωστό ποτήρι του κρασιού, πώς να διακρίνουν το χρώμα και πώς να αφήνουν τις αισθήσεις τους να εντοπίζουν τα αρώματα και τη γεύση. Οι φιάλες ανοίγονται σε κάθε συγκέντρωση και οι ποικιλίες των κρασιών κατηγοριοποιούνται και δοκιμάζονται. Η μύτη και το στόμα αρχίζει να εξασκείται και να ξεχωρίζει ένα τροπικό chardonnay, από ένα φυτικό sauvignon ή ένα τραγανό ασύρτικο. Οι χώρες, οι περιοχές προσεγγίζονται μέσα από τα κρασιά, σε ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τις ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους.
Οι απορίες για τη θαυμαστή διαδικασία της παραγωγής του οίνου λύνονται από τους έμπειρους "δάσκαλους" της κάθε σχολής. Οινοχόοι, οινολόγοι, κάτοχοι υψηλών οινικών διπλωμάτων αναλαμβάνουν την εκπαίδευσή σας.

Η αγάπη, το πάθος η γνώση για το κρασί μοιράζεται ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές. Τα μυστικά παντρέματος κρασιού και φαγητού αποκωδικοποιούνται, ταννίνες και οξύτητα δεν αποτελούν πλέον άγνωστες λέξεις και βρίσκουν το ταιριαστό τους πιάτο.
Η οινική εκπαίδευση ανοίγει καινούριους δρόμους απόλαυσης, προκαλεί ευφορία όχι μόνο στο στομάχι αλλά και στη σκέψη και στην καρδιά.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς μπορεί να μην περνάτε από "μισητές" εξετάσεις, είστε όμως πλέον σε θέση να επιλέγετε αυτόνομα το κρασί σας χωρίς αστοχίες, να ανοίγετε τις σωστές φιάλες με τους φίλους σας και να μοιράζεστε μαζί τους όλα αυτά που έχετε μάθει. Να ξέρετε ότι δίπλα σε ένα κοκκινιστό ταιριάζει ιδανικά ένα ξινόμαυρο αλλά και πώς θα πρέπει να αποθηκεύετε τα κρασιά σας μέχρι να έρθει η στιγμή της απόλαυσης.

Για να σας βοηθήσουμε να προσεγγίσετε σωστά τον κόσμο του οίνου, βρήκαμε όλες τις ενδιαφέρουσες σχολές για την μαθητεία του. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει και καλή οινική χρονιά…

Οι σχολές της Αθήνας

Genius In Gastronomy

Στα θρανία του Οίνου

Στη Genius in gastronomy ο Γιώργος Λούκας, με εμπειρία πολλών ετών και διακρίσεις στο χώρο της Οινοχοΐας και της εστίασης, μαζί με τους συνεργάτες του οργανώνουν ολοκληρωμένα courses με θέμα το κρασί, τα αποστάγματα και τη μπίρα για αρχάριους ή πιο προχωρημένους. Με τον δικό τους τρόπο, σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, μυούν τους σπουδαστές μέσα από θεωρητική κατάρτιση και γευστικές δοκιμές. Τα μαθήματα συχνά πλαισιώνονται από καλεσμένους ειδικούς στο κρασί, από σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, οργανωμένες γευσιγνωσίες ανά θεματική ενότητα, επισκέψεις σε οινοποιεία και δημιουργίες δείπνων με κρασί. Από τα προγράμματα -που ξεκινούν αυτές τις μέρες-, είναι το πιστοποιημένο wine professional course, που περιλαμβάνει μαθήματα για την διαχείριση της κάβας, το service, τους οινογευστικούς συνδυασμούς και τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες.

Καστελλίου 17, Γαλάτσι, www.geniusingastronomy.gr

Οίνος ο Αγαπητός

Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου (ο "δάσκαλος" για τους μαθητές του) είναι ο πρώτος διδάξας, έχοντας στην παρακαταθήκη του την παλιότερη εν ενεργεία σχολή κρασιού. O ίδιος, Οινολόγος, διδάκτορας στο Μπορντό, συγγραφέας και οινοδημοσιογράφος, μέσα από τα μαθήματα, του Οίνου Αγαπητού, προσπαθεί να περάσει αυτή την αγάπη και το πάθος στους φίλους του κρασιού που παρακολουθούν. Έτσι, στο φιλόξενο περιβάλλον της σχολής, διοργανώνει ενημερωτικά σεμινάρια για την τεχνική της γευσιγνωσίας, το πάντρεμα του κρασιού με το φαγητό, τις σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος, την δημιουργία κάβας και την γνωριμία με τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Τα μαθήματα είναι ιδανικά για αρχάριους, που μπορούν να προχωρήσουν σε ανώτερο επίπεδο κατόπιν. Τόσο κατά τον κύκλο των μαθημάτων, όσο και σε ειδικές οινογευστικές βραδιές που διοργανώνονται τακτικά στη σχολή, ανοίγονται και δοκιμάζονται αρκετές φιάλες παραγωγών. Εκτός από τα σεμινάρια στον Οίνο τον Αγαπητό πολύ συχνά πραγματοποιούνται πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις για το κρασί αλλά και οινοτουριστικά ταξίδια.

Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια, www.oinosagapitos.gr

Wine & Spirit Professional Center (WSPC)

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of wine, μετέφερε τα μαθήματα του αναγνωρισμένου διεθνώς και πιστοποιημένου οργανισμού Wine and Spirit education trust (του οποίου τον ανώτατο τίτλο κατέχει) στην πόλη μας. Με αυτή την κίνηση δημιουργήθηκε ένας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικός χώρος για το κρασί για καταρτισμένους μαθητές που επιθυμούν να απορροφηθούν στον επαγγελματικό κλάδο του οίνου. Τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε τέσσερα επίπεδα και ειδικά τα δυο πρώτα δεν αποκλείουν και τους αρχάριους. Η είσοδος στο κρασί γίνεται σταδιακά. Αρχικά σε κλίμα πιο χαλαρό συστήνονται οι βασικές ποικιλίες, δοκιμάζονται και συνδυάζονται με τυπικούς γευστικούς συντρόφους. Στα επόμενα επίπεδα τα πράγματα αρχίζουν να εξειδικεύονται. Αναλύεται λεπτομερώς ο παγκόσμιος αμπελώνας και οι βαθιές ιδιαιτερότητες του κάθε κρασιού. Στο τέλος κάθε ενότητας πραγματοποιούνται εξετάσεις και χορηγούνται διπλώματα από το WSET. Έτσι, ο απόφοιτος του πρώτου επιπέδου έχει πάρει μια καλή πρώτη γεύση του οίνου ενώ μόλις ολοκληρώσει όλα τα επίπεδα είναι ένας ολοκληρωμένος επαγγελματίας και δυνατός γνώστης της πολυπλοκότητας του κρασιού.

Λεωφ. Αμφιθέας 70 Παλαιό Φάληρο, www.wspc.gr

Le Monde

Στη γνωστή σχολή για επαγγελματίες σεφ, λειτουργούν τμήματα για το κρασί και ιδιαίτερα για τους εκκολαπτόμενους οινοχόους. Άνθρωποι του οινικού χώρου με κατάρτιση, όπως η Μαρία Τζίτζη, η Μαρία Δήμου και η Χρύσα Γιατρά, αναλαμβάνουν να μυήσουν τους ενδιαφερόμενους στο κόσμο του οίνου μέσα σε 192 διδακτικές ώρες. Ανάμεσα στα μαθήματα, που διαρκούν ένα εξάμηνο, περιλαμβάνονται τα σεμινάρια για την κατάρτιση σωστής λίστας κρασιού, η διαχείριση της κάβας και οι τρόποι συντήρησης και αποθήκευσης των κρασιών. Στο τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντας με εξετάσεις λαμβάνουν πιστοποιητικά και μπορούν να εργαστούν στο χώρο της εστίασης στη θέση του οινοχόου.

Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, www.lemonde.gr

Οι σχολές της συμπρωτεύουσας

Στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα επεκτάθηκαν οι σχολές wspc και genius in gastronomy, μεταφέροντας αντίστοιχα, στη πόλη, ολόκληρο τον οινικό εκπαιδευτικό τους κύκλο. Υπάρχει όμως μια πρωτοπόρος, που εγκαινίασε εδώ και χρόνια την οινική εκμάθηση στην συμπρωτεύουσα. Πρόκειται για την Μαρία Νέτσικα με την Wine plus.

Wine plus

Παράλληλα με πολλές οινικές εκδρομές και δείπνα, η οινολόγος και δημοσιογράφος Μαρία Νέτσικα επιμελείται συχνά σεμινάρια για το κρασί και προσκαλεί όλους τους οπαδούς του οίνου, γνώστες ή μη, να την ακολουθήσουν. Συνήθως αυτές οι οινικές συνευρέσεις περιλαμβάνουν δοκιμές κρασιών από όλη την Ελλάδα, θεματικές ποικιλίες, μαθήματα αρμονίας κρασιού και φαγητού και πολλά ακόμη.
www.wineplus.gr

Αντί για επίλογο
Έχετε πλέον όλα τα στοιχεία, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τα μόνα μαθήματα που δεν θα σας δημιουργήσουν άγχος και στα οποία το αλκοόλ…επιτρέπεται!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.