Follow us

Δοκιμάζουμε Nouveaux και φρέσκα κρασιά της αγοράς

Πριν από μερικές ημέρες υποδεχθήκαμε, ουσιαστικά και δημοσιογραφικά, τα φρέσκα κρασιά νέας εσοδείας τύπου Nouveau. Το επόμενο βήμα ήταν προφανές. Τα συγκεντρώσαμε τα δοκιμάσαμε και σας λέμε τη γνώμη μας. Εσείς στη συνέχεια θα επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Δοκιμάζουμε Nouveaux και φρέσκα κρασιά της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο θέμα μας σε συνδυασμό με την άποψη του Αργύρη Τσακίρη είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά για όσους δεν τα διάβασαν θα επαναλάβουμε επιγραμματικά τα εξής:

Το Beaujolais Nouveau εξ αίτιας του ειδικού τρόπου παραγωγής, αλλά και της προέλευση του από ερυθρή ποικιλία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
• Ανοιχτό κόκκινο χρώμα γιατί το γλεύκος δεν έρχεται επαφή με τις σπασμένες φλούδες. Για τον ίδιο λόγο έχει και πολύ λίγες τανίνες.
• Αρώματα κόκκινων φρούτων, γιατί προέρχεται από κόκκινα σταφύλια
• Αρώματα μπανάνας γιατί η ζύμωση γίνεται όπως και στα λευκά χωρίς τα στέμφυλα και σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.
• Έχει μεσαίο προς ελαφρύ σώμα γιατί το Gamay είναι σχετικά παραγωγική ποικιλία.
• Έχει αρκετή οξύτητα, γιατί αν και βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βουργουνδίας, η ωρίμανση του είναι δύσκολη
• Έχει ελαφριά αίσθηση ανθρακικού γιατί εμφιαλώνεται γρήγορα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν με επαρκή ακρίβεια για όλα τα Beaujolais Nouveaux τα οποία παράγονται αποκλειστικά από την ποικιλία Gamay. Σε ότι αφορά τα Ελληνικά «Φρέσκο», «Γιοματάρι», «Nouveau» κ.λ.π. τα πράγματα είναι περίπου έτσι λόγω διαφορετικών ποικιλιών και ενίοτε τεχνικής οινοποίησης. Αυτό έχει σαν συνέπεια ελαφρά (ή λιγότερο ελαφρά), διαφορετικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες. Χωρίς αυτό όμως να έχει υποχρεωτικά επίπτωση στην ποιότητα τους και την απόλαυση που χαρίζουν.

Τα Nouveaux που δοκιμάσαμε

Carrefour / Ιδιωτική ετικέτα (Beaujolais Nouveau)
Χρώμα κόκκινο αρκετά ανοιχτό με ελαφρές ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα κερασιού, βύσσινου και μπανάνας που κερδίζουν τις εντυπώσεις στο τέλος. Στόμα αρκετά ελαφρύ, με αισθητή οξύτητα και λίγες τανίνες που του δίνουν ζωντάνια. Αρκετά στυφό και τραχύ τέλος. Ενδιαφέρον (Εισαγωγή: Carrefour, τηλ. 210 9893400. Ενδεικτική τιμή: 4,98 ευρώ)

Δοκιμάζουμε Nouveaux και φρέσκα κρασιά της αγοράς

Georges Duboeuf (Beaujolais Nouveau)
Κόκκινο ανοιχτό με ιώδεις αποχρώσεις. Έντονα αρώματα από ανάμιξη μπανάνας και κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχο το κεράσι, γαρύφαλλο και κάποια βοτανικά στοιχεία μέντας. Στόμα σχετικά γεμάτo με ευχάριστα αισθητές τανίνες και οξύτητα που του δίνει ελαφριά τραχύτητα. Καλό (Εισαγωγή: Cellier, τηλ. 210 5278530. Ενδεικτική τιμή: 8,25 ευρώ)

Louis Jadot (Beaujolais Villages – Primeur)
Πολύ ανoιχτό ερυθρό ιώδες. Αρώματα μπανάνας, κανέλας και φλούδας κόκκινου μήλου, έντονα και καθαρά. Στόμα αρκετά γεμάτο που μπαίνει με γλυκύτητα, αισθητή οξύτητα, νόστιμο με τανικά ίχνη, αρκετά στρόγγυλο. Καλή διάρκεια και επίγευση. Πολύ Καλό (Εισαγωγή: Κτήμα Χατζημιχάλη, τηλ. 210 8075512. Ενδεικτική τιμή: 8,40 ευρώ)

Joseph Drouhin (Beaujolais Nouveau)
Ανοιχτό κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα πικραμύγδαλου με ζαχαρωμένο κόκκινο φρούτο και λιγότερη μπανάνα που βγαίνει πιο έντονα με ανακίνηση. Στόμα με γλυκύτητα αρκετή οξύτητα και λίγες καλής ποιότητας τανίνες που καθυστερούν να κάνουν την εμφάνιση τους. Πολύ Καλό (Εισαγωγή: Deals A.E., τηλ. 210 2321212. Ενδεικτική τιμή: 8,50 ευρώ)

Χατζημιχάλη Φρέσκο
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο. Ελαφρά συγκεχυμένη μύτη η οποία καθαρίζει με ανακίνηση του ποτηριού. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και λίγο κεράσι. Στόμα που μπαίνει γλυκά αρκετά ελαφρύ με ελαφρά τραχύ τελείωμα. Ενδιαφέρον (Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη, τηλ. 210 8075512. Ενδεικτική τιμή: 6,10 ευρώ)

Μπουτάρη (Nouveau)
Σχετικά βαθύ κόκκινο. Αρώματα με κυρίαρχα στοιχεία το κόκκινο φρούτο, λίγη κανέλλα, ώριμη μπανάνα και κάποιες γήινες νότες. Στόμα με αρκετά έντονη γλυκύτητα, ελκυστικές τανίνες που το αφήνουν μαλακό και οξύτητα που δεν ξεφεύγει. Καλό (Παραγωγός: Μπουτάρη Οινοποιητική, τηλ. 210 6605200. Ενδεικτική τιμή: 8,10 ευρώ)

Porto Carras (Nouveau)
Αρκετά βαθύ ερυθρό ιώδες. Καθαρά και έντονα αρώματα με την αναμενόμενη μπανάνα αλλά και αίσθηση από βύσσινο σε συνδυασμό με κόκκινα φρούτα, πιπέρι και φευγαλέες νότες μελιού. Στόμα γλυκό και πλούσιο με ωραίες στρογγυλές τανίνες σε ένα σύνολο στα όρια του στυλ του γαλλικού νουβό. Πολύ Καλό (Παραγωγός: Κτήμα Πόρτο Καρράς, τηλ. 210 9949809. Ενδεικτική τιμή: 6,80)

Cave d Augustin Frorent (Carrefour /Beaujolais Villages Nouveau )
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Μπανάνα σε πρώτο πλάνο και αρκετό κόκκινο φρούτο. Στόμα σχετικά γεμάτο με γλυκύτητα και οξύτητα που εμφανίζεται στη συνέχεια και του δίνει ελαφριά τραχύτητα ιδίως στην επίγευση.Ενδιαφέρον (Εισαγωγή: Carrefour, τηλ. 210 9893400. Ενδεικτική τιμή: 5,98 ευρώ)

Comtesse du Barry (Beaujolais Nouveau)
Πολύ ανοιχτό κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Έντονα αρώματα ώριμης μπανάνας με τόνους από κόκκινα φρούτα του δάσους. Στόμα γεμάτο με αρκετά φυτική οξύτητα που τονίζεται από το αισθητό διοξείδιο του άνθρακα. Ελαφριά τραχύτητα στην επίγευση. Ενδιαφέρον (Εισαγωγή: Comtesse du Barry, τηλ. 211 0123420. Ενδεικτική τιμή: 9,50 ευρώ)

Mommessin (Beaujolais Nouveau)
Πολύ ανοιχτό κόκκινο. Μεσαίας έντασης αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το βύσσινο και λιγότερο αισθητές νότες μπανάνας. Στόμα αρκετά ελαφρύ που γρήγορα γίνεται όξινο. Γρήγορο τελείωμα. Αποδεκτό(Εισαγωγή: Κτήμα Χατζημιχάλη, τηλ. 210 8075512. Ενδεικτική τιμή: 6,90 ευρώ)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.