Follow us

Τα κρασιά της Σαρακοστής

Είτε νηστεύετε είτε όχι, χάριν της παράδοσης αυτές τις μέρες τα όσπρια, τα λαδερά και τα θαλασσινά όλο και θα δηλώσουν το παρόν στο τραπέζι σας. Με τι κρασί όμως θα τα συνοδεύσετε;

Τα κρασιά της Σαρακοστής

Κάτι το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σωστή διατροφή και αποτοξίνωση (δεν είναι τυχαία η μόδα της ωμοφαγίας) κάτι η ανάγκη για δόσεις νοσταλγίας και παράδοσης στη γευστική μας καθημερινότητα, η Σαρακοστή μοιάζει να αποκτά τα τελευταία χρόνια διαστάσεις διατροφικού trend! Όλο και περισσότερα εστιατόρια αλλά και αλυσίδες πρόχειρου φαγητού καθιερώνουν σαρακοστιανά μενού, και νέοι άνθρωποι επιλέγουν να απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για κάποιες μέρες, έστω για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για να ξαναθυμηθούμε τις παραδόσεις, η ορθόδοξη νηστεία αποκλείει οτιδήποτε προέρχεται από ζώο που κατά τη σφαγή του τρέχει αίμα. Σε γενικές γραμμές αποκλείει το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά κ.λ.π. Η ακραία Ορθόδοξη νηστεία είναι άλαδη και άλιπη, αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά δημιουργώντας λάκκο στις φάβα.
Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις το κρασί εξακολουθεί να παραμένει ένα ουσιώδες γευστικό αγαθό το οποίο δηλώνει «παρών» κατά την περίοδο των Νηστείων και ταυτόχρονα «στολίζει» το τραπέζι και ευφραίνει. Ιδού λοιπόν μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το κρασί με το οποίο θα γεμίσετε τα ποτήρια σας τις μέρες της νηστείας.

Η νηστεία των φτωχών

Όλα τα λαδερά είναι νηστίσιμα, όπως π.χ. τα φασολάκια, οι μπάμιες, ο αρακάς, το ιμάμ, το μπριάμ, ή τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Το μετρημένο λάδι και ο βοτανικός χαρακτήρας μας οδηγεί να τα ταιριάζουμε με λευκά κρασιά, μεσαίου σώματος και μετρημένη οξύτητα. Μην τα δοκιμάσετε με πλούσια κόκκινα γιατί οι τανίνες θα βρεθούν να αιωρούνται εκτεθειμένες. Δοκιμάστε τα με κρασιά από Σαββατιανό (Σαββατιανό Αναγνώστου, Σαββατιανό Παπαγιαννάκου), Βηλάνα (Νέα γη λευκό, Mediterra Οινοποιητική) ή Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκου, Σεμέλη Οινοποιητική).

Τα όσπρια είναι επίσης νηστίσιμα. Τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές είναι πρώτα στη λίστα Τα ρεβίθια με λεμόνι θέλουν ένα λευκό κρασί με οξύτητα ενώ τα φασόλια προτιμούν τα ροζέ. Οι φακές ακόμη και ένα ελαφρύ κόκκινο π.χ. Cabernet Sauvignon. Το σχετικό κρασί του Μπουτάρη θα ταίριαζε μια χαρά.

Το ρύζι, το σπανακόρυζο, το πρασόρυζο κ.λ.π. είναι ελαφριά και νηστίσιμα φαγητά. Επίσης τα μακαρόνια αλλά και τα ζυμαρικά γενικότερα είναι φαγητά που καταναλώνονται στις νηστείες. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε ή να τα συνδυάσετε με κόκκινες σάλτσες, καυτερές ή πικάντικες. Επίσης (τα ζυμαρικά) μπορείτε να τα μαγειρέψετε με ελιές οπότε θα καταφύγετε αναγκαστικά σε ένα ροζέ Ξινόμαυρο (Αμύνταιον Ροζέ, Συνεταιρισμού). Γενικά πάντως είναι φαγητά που ταιριάζουν και με ελαφριά κόκκινα.

Οι σαλάτες συνδυάζονται με αφρώδη (όπως Poeme Brut από τον Γκλίναβο) και αν και δεν είναι εξίσου περιεκτικές σε θερμίδες, μας δίνουν βιταμίνες.. Τέλος εάν θέλετε αν απολαύσετε ένα γλυκό κρασί (Συνεταιρισμός Σάμου) νηστεύοντας δοκιμάστε άλαδη βραστή πατάτα (το άμυλο δίνει τη σχετική γλυκύτητα στο πιάτο) με άνηθο.

Η νηστεία των πλουσίων

Τα θαλασσινά είναι νηστίσιμα, ιδιαίτερα νόστιμα αλλά και πιο ακριβά. Οι γαρίδες, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα κυδώνια και οι καραβίδες συνδυάζονται απόλυτα με μακαρόνια ή ρύζι. Μία αστακομακαρονάδα είναι νηστίσιμη αλλά ακριβότερη από τα άλλα οστρακοειδή. Εδώ κάντε μια παραχώρηση σε ένα πιο πλούσιο κρασί από Chardonnay (π.χ. Παπαϊωάννου). Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα ακόμη νόστιμο νηστίσιμο φαγητό (προσοχή μακριά από βούτυρο) και αναζητούν μια ελαφριά Νεμέα., Τα μανιτάρια μπορείτε να τα μαγειρέψετε στο φούρνο και να τα συνδυάσετε με κρεμμυδάκι, φρέσκια ντοματούλα και σκορδάκι ή να τα κάνετε τηγανιτά. Θα τα τιμήσετε με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά (Κτήμα Μηλιαράκη). Τέλος και για να μην σας κουράζω το χταποδάκι στα κάρβουνα ή ξυδάτο μάλλον θα προτιμήσει ένα τσίπουρο. Όσο για το ίδιο μαγειρεμένο αλλά και για τις σουπιές με κρεμμύδια ή ντοματούλα θα ήταν προτιμότερο να τα ταιριάξετε με ένα πλούσιο ροζέ ή ένα σχετικά ελαφρύ κόκκινο. Βέβαια στο νηστίσιμο τραπέζι μπορούν να μπουν πολλά και διάφορα και το καθένα από αυτά ίσως να έχει τις δικές τους προτιμήσεις. Γι’ αυτό με μπούσουλα τα προαναφερθέντα πειραματισθείτε. Ένα μόνο προσπαθήστε να αποφύγετε. Τα πολύ βαριά και έντονα βαρελίσια κόκκινα. Νεοκοσμίτικα τα λένε μερικοί.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.