Follow us

H απενοχοποίηση της ρετσίνας

Υποδεχόμενος το καλοκαίρι, ο Διονύσης Κούκης βάζει στο προσκήνιο το πιο δημοφιλές και ταυτόχρονα παρεξηγημένο ελληνικό κρασί.

H απενοχοποίηση της ρετσίνας

Καλοκαίρι σημαίνει «far niente» (τουλάχιστον για το μήνα των διακοπών), απλό ελαφρύ φαγητό, μεζεδάκια και φυσικά ανάλογες επιλογές στο κρασί. Σ’ αυτό το κάδρο, λοιπόν, η ρετσίνα, ένα ενδιαφέρον και με εθνική σφραγίδα κρασί, είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται με τόσο απαξιωτικό τρόπο από μεγάλη μερίδα όσων τιμάμε το «δώρο του Διονύσου». Γεγονός είναι ότι η απέχθεια αυτή έχει τις ρίζες σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, όταν σχεδόν κανένα ελληνικό κρασί δεν ήταν συμβατό με την ένδειξη «ποιοτικό». Παρά το γεγονός, όμως, ότι η συνολική εικόνα σήμερα είναι τελείως διαφορετική, η ρετσίνα, εξακολουθεί στο μυαλό πολλών από εμάς να είναι δέσμια των προκαταλήψεων. «Ποιοτικό κρασί με ρετσίνι γίνεται; Δεν γίνεται», ισχυρίζονται αρκετοί. Λάθος. Διότι με την ίδια λογική και το sherry, στην παραγωγή του οποίου η μούχλα (στρώμα μυκήτων επί το ευγενικότερον) παίζει καθοριστικό ρόλο, θα έπρεπε να έχει «κολλημένη στο κούτελο» ανάλογη… ρετσινιά. Ευτυχώς (και για το εθνικό μας προϊόν) τα πάντα εξαρτώνται από τη γνώση, την επιμέλεια και τη σωστή οινοποίηση, που δίνει το λόγο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού χωρίς να «πνίγει» τα ουσιώδη. Η σύγχρονη ρετσίνα έχει απ’ όλα. Πρωτογενή αρώματα αλλά και ιδιαιτερότητες. Ισορροπημένη γεύση αλλά και πιπεράτες αναφορές. Αρκεί να «γεννιέται» με τη φροντίδα και το μεράκι ενός έμπειρου οινοποιού και όχι με φολκλόρ αντιλήψεις τύπου «φουστανέλα». Το μόνο που χρειάζεται για να την απολαύσουμε είναι να κάνουμε σωστά την επιλογή του ρητινίτη που θα βάλουμε στο τραπέζι μας. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες που ακολουθούν –αλλά όχι μόνο–η ρετσίνα αποτελεί εξαίρετο συνοδευτικό. Για μικρά τηγανητά ψαράκια, για πικάντικους μεζέδες –ακόμα και θαλασσινούς– και για ένα σωρό άλλα πιάτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγαπημένων καλοκαιρινών μενού. Άλλωστε, η ρετσίνα φτάνει στα καλύτερά της όταν είναι αισθητά δροσερή. Άρα, ταιριάζει και με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Δοκιμάστε και απολαύστε την άφοβα. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες και σας υπενθυμίζουμε ότι, εκτός των άλλων, η τιμή στην οποία συνήθως πωλείται είναι λογική. Αυτό, για να μην ξεχνάμε και την οικονομική κρίση.

Πέντε ρετσίνες για το καλοκαίρι

  • Ρετσίνα Μεσογείων (Παπαγιαννάκος) Ελαφριά, φρουτώδης, με διακριτικά αρώματα ρητίνης.

  • Ρητινίτης Nobilis (Γαία) Νέας γενιάς ρετσίνα που ισσοροπεί εξαιρετικά τα αρώματα του Σαββατιανού με εκείνα του ρετσινιού.

  • Δάκρυ του Πεύκου (Κεχρής) Πεύκο και τζίντερ είναι μερικά από τα αρώματα αυτής της μοντέρνας ρετσίνας.

  • Ρετσίνα Αττικής (Βασιλείου) Αλλη μια μοντέρνα εκδοχή που μπερδεύει ευχάριστα τα αρώμα­τα της ρητίνης με αυτά της ποικιλίας.

  • Εύοινος Ρετσίνα (Κουλοχέρης) Ισορροπημένη, με αρώματα κίτρινων φρούτων και δυνατό τελείωμα.


Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.