Τα νέα κορυφαία ελληνικά κρασιά

Διονύσης Κούκης 21/02/2011

Είνα κρασάρες, φυσάνε, κάνουν πασαρέλα διεθνών προδιαγραφών και ­πρωτοεμφανίζονται στις λίστες των καλύτερων ελληνικών κρασιών του «Alpha Wine Guide 2011».

Είνα κρασάρες, φυσάνε, κάνουν πασαρέλα διεθνών προδιαγραφών και ­πρωτοεμφανίζονται στις λίστες των καλύτερων ελληνικών κρασιών του «Alpha Wine Guide 2011».

«Kρασί από τον τόπο­ σου» – και μάλιστα­ κάθε άλλο παρά «μπαλωμένο». Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο ύψος των Γάλλων ή των Ιταλών, όμως (τουλάχιστον έτσι μας λέει ο «Αlpha Wine Guide 2011» που κυκλοφόρησε μόλις) μπορούμε να γεμίζουμε τα ποτήρια μας όχι απλώς με πολύ καλό ελληνικό κρασί αλλά και με κορυφαίο διεθνούς επιπέδου και, φυσικά, να το απολαμβάνουμε. Αξίζει τον κόπο να τον αγοράσετε και να τον ξεφυλλίσετε ή να κάνετε μερικά κλικ στο www.athinorama.umami.gr. Το μοναδικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι η απόφαση για το ποιο θα είναι το μπουκάλι που θα συνοδεύσει το επόμενο δείπνο σας, καθημερινό ή εορταστικό, στο σπίτι ή το εστιατόριο. Ενδιαφέροντα, καλά ή πολύ καλά ελληνικά κρασιά υπάρχουν πλέον αρκετά, για όλα τα γούστα και σε όλες τις τιμές – ακόμη και σε χαμηλές, προσιτές κι ευπρόσδεκτες εν μέσω κρίσης. Το επιβεβαιώνει σε κάθε έκδοση ο «Αlpha Wine Guide», ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα βαρόμετρο που δίνει όλες τις πληροφορίες­, για να έχετε πάντα κάτι καλό στο ποτήρι σας. Φυσικά, ως καλό και ποιοτικό βαρόμετρο, ανακαλύπτει κάθε χρόνο τα νέα αστέρια που ανεβαίνουν στην κλίμακα της ποιότητας και προβάλλουν ως τα εκ των ων ουκ άνευ για μια δοκιμή με την πρώτη ευκαιρία. Ξεφυλλίσαμε, λοιπόν, πριν από εσάς –και για εσάς– τον οδηγό και σας αποκαλύπτουμε δεκαπέντε λαμπερά ονόματα που εμφανίζονται φέτος για πρώτη φορά ή ξαναεμφανίζονται στον πίνακα των σπουδαίων ελληνικών κρασιών και τιμώνται με πέντε λαμπερά αστέρια. Είναι ετικέτες που μπορούν να σταθούν άνετα στην πασαρέλα των εξαιρετικών ή και μεγάλων κρασιών­ του πλανήτη και βαθμολογούνται από 90/100 και πάνω. Τα περισσότερα προέρχονται από γνωστούς και καταξιωμένους στο ευρύ ­κοινό παραγωγούς. Ορισμένα μάλιστα, όπως προείπαμε, έχουν εμφανιστεί στους πίνακες των εξαιρετικών κρασιών σε παλιό­τερους «Alpha Wine Guide». Μοναδική εξαίρεση ο Οίνος Ηδύς του Ηλίου, που φέρνει για πρώτη φορά έναν «ανήσυχο» παραγωγό της Κεφαλλονιάς στην κορυφή των πέντε αστεριών. Για την ιστορία, και όπως θα διαπιστώσετε από τη λίστα που ακολουθεί, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα ερυθρά (11) και ακολουθούν τα λευκά (3) κι ένα επιδόρπιο. Επιβεβαιώνεται έτσι και η γνωστή ρήση που λέει ότι «το ερυθρό κρασί το κάνει ο Θεός και το λευκό ο άνθρωπος». Όμως τα ­πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τα νέα κρασιά του «Alpha Wine Guide 2011» αποκαλύπτονται. Faites votre choi

ΚΤ. ΑΒΑΝΤΙΣ

SYRAH COLLECTION 2007 ΤΟΠ. ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Σκούρο κόκκινο. Πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων με ­αίσθηση μαρμελάδας, νότες βανίλιας και βιολέτας αλλά και νύξεις σοκολάτας και γαρίφαλου. Στόμα πληθωρικό, με γλυκύτητα και οξύτητα. Εξαιρετικής­ ποιότητας τανίνες, μεγάλη ­διάρκεια. (Ποικ.: Syrah)

KΤ. ΑΛΦΑ

SAUVIGNON 2009 ΤΟΠ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ανοιχτό κιτρινοπράσινο. Καθαρά κι έντονα αρώματα από αχλάδι και κίτρινο φρούτο που επικρατούν και αφήνουν στο φόντο ευγενική βοτανική αίσθηση με βουτυράτες νύξεις. Στόμα γεμάτο, με έντονα αρωματική διάσταση, οξύτητα κι ευχάριστη αίσθηση γκρέιπφρουτ. (Ποικ.: Sauvignon Βlanc)

KT. BIBΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΑΡΕΤΗ 2008 ΤΟΠ. ΠΑΓΓΑΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ Βαθύ ερυθρο-ιώδες. Πυκνά αρώματα μαρμελάδας βύσσινου και μούρου. Νότες μπαχαρικών, σοκολάτας γάλακτος, μελανιού και βανίλιας. (Ένα στιλ μακράν του κλασικού Αγιωργίτικου.) Στόμα θερμό, πλούσιο, με άφθονες στιβαρές τανίνες που υποστηρίζονται από το αλκοόλ. Ζωηρή οξύτητα που αποκαθιστά την ισορροπία. (Ποικ.: Αγιωργίτικο)

ΚΤ. ΒIΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΛΕΥΚΟΣ 2008 ΤΟΠ. ΠΑΓΓΑΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ Λαμπερό κιτρινοπράσινο. Έντονα, εκφραστικά αρώματα ανανά, γκρέιπφρουτ, λεμονιού, σε ένα σύνθετο συνδυα­σμό. Στόμα καλοδομημένο, πλούσιο, με τραγανή οξύτητα που το ζωντανεύει. Το Sauvignon κυριαρχεί αρωματικά και υποστηρίζεται στο στόμα από το Ασύρτικο. (Ποικ.: Ασύρτικο, Sauvignon)

ΚΤ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

EVANGELO 2006 ΤΟΠ. ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βαθύ ερυθρό. Αρώματα κόκκινων φρούτων, κέδρου και βιολέτας, με νότες γαρίφαλου, καραμέλας βουτύρου, βανίλιας, πιπεριού, σοκολάτας­ κι αίσθηση εσπεριδοειδών. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα, άφθονες και καλά κατεργασμένες τανίνες. Οξύτητα που ισορροπεί το σύνολο. (Ποικ.: Syrah, Viognier)

ΚΤ. ΜΙΧΑΛΑΚΗ

GOLD CUVEE 2007 ΤΟΠ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Βαθύ ερυθρό. Αρώματα νυχτολούλουδου και κόκκινων φρούτων, με βανίλια, πιπέρι και δέρμα, που συνδυάζονται με σοκολάτα γάλακτος και τρούφα. Στόμα πλούσιο, με μαλακές και καλοδομημένες τανίνες. Μεγάλη διάρκεια. (Ποικ.: Syrah, Μανδηλαριά)

ΚΑΤΩΓΙ & ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

ROSSIU DI MUΝTE SYRAH-TRAMINER 2008 ΕΠ. ΟΙΝΟΣ Βαθύ κόκκινο. Αρώματα βύσσινου και δαμάσκηνου κι αίσθηση κακάου και σοκολάτας. Στόμα πλούσιο και νόστιμο, γλυκό, με οξύτητα και στιβαρές τανίνες που συνεργάζονται άψογα. (Ποικ.: Syrah, Traminer)

ΚΤ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ SYRAH-AΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2006 ΤΟΠ. ΑΤΤΙΚΟΣ Μαυροκόκκινο. Πυκνό και καθαρό κόκκινο φρούτο, κυρίως μούρο, δαμάσκηνο και βύσσινο, με νότες σοκολάτας γάλακτος και σύνθεσης μπαχαρικών. Στόμα γλυκό και πληθωρικό, με στιβαρές τανίνες. Νεο­κοσμίτικης αντίληψης, χωρίς να ­γίνεται κουραστικό. (Ποικ.: Syrah, Αγιωργίτικο)

ΚΤ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

SYRAH 2007 ΤΟΠ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Βαθύ ερυθρό. Αρώματα βαρελιού­ και βιολέτας, σε φόντο καραμέλας και κόκκινων φρούτων. Νότες μπαχαρικών, και ιδιαίτερα πιπεριού και γαρίφαλου. Τυπικό για το χαρακτήρα της ποικιλίας, ευγενικό ζωι­κό φόντο. Στόμα γεμάτο, γλυκό, με πολύ μαλακές τανίνες, έντονο φρούτο και πολύ καλή ισορροπία. (Ποικ.: Syrah)

ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

RED TEXNH ΑΛΥΠΙΑΣ 2007 ΤΟΠ. ΔΡΑΜΑΣ Βαθύ κόκκινο. Πυκνά αρώματα φραμπουάζ, με γλυκόριζα, αναφορές σοκολατούχου γάλακτος, βανίλιας και μαύρου πιπεριού. Στόμα πλούσιο, με νεύρο. Εκφραστικές, δυναμικές και καλά ενσω­ματωμένες τανίνες. (Ποικ.: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah)

ΑΜΠ. ΠΑΛΥΒΟΥ

ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ 2010 ΤΟΠ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Κιτρινοπράσινο. Έντονα αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου, με ευγενική αίσθηση πράσινης πιπεριάς και μέντας. Στόμα ισορροπημένο, αρωματικό, με πλούτο και γλυκύτητα, που ενσωματώνει άριστα την οξύτητα. (Ποικ.: Chardonnay, Μαλαγουζιά)

ΣΚΛΑΒΟΣ

ΟΙΝΟΣ ΗΔΥΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 2008 ΟΠΕ ΜΟΣΧ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Χαλκο-πορτοκαλί. Αρώματα μελιού, σταφίδας και ξερού βερίκοκου. Στόμα πλούσιο και συμπυκνωμένο, με ­γλυκύτητα και οξύτητα που το ζωντανεύει. (Ποικ.: Μοσχάτο Λευκό)

ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ

ΚΟΡΜΙΛΙΤΣΑ 2006 ΤΟΠ. ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ Πολύ βαθύ κόκκινο. Πυκνή μύτη μαρμελάδας από δαμάσκηνο και βύσσινο. Νότες από κέδρο, μπαχαρικά, γραφίτη­ και καπνό. Στόμα πυκνό και πλούσιο, με άφθονες και καλής ποιότητας τανίνες. Οξύτητα που του δίνει διάρκεια. (Ποικ.: Λημνιό, Cabernet Sauvignon)

ΤΣΕΛΕΠΟΣ

CABERNET-MERLOT 2006 ΤΟΠ. ΤΕΓΕΑΣ Μαυροκόκκινο. Έντονα και πυκνά αρώματα γλυκών κόκκινων φρούτων του δάσους, με αισθητή παρουσία βανίλιας­ βαρελιού, κανέλας και μενεξέ. Πλούσιο στόμα, με πολύ καλές, έντονες και στιβαρές τανίνες. Μεγάλη ­διάρκεια. (Ποικ.: Cabernet Sauv., Merlot)

ΚΤ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

ΟΠΟΥΣ-REFOSCO 2004 ΤΟΠ. ΟΠΟΥΝΤΙΑΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ Βαθύ κόκκινο. Πυκνά αρώματα βύσσινου και βανίλιας, με πράσινο πιπέρι κι ευγενείς φυτικές νότες γλυκόριζας, σε μια πρωτότυπη σύνθεση. Στόμα με γλυκύτητα, πλούτο, στρογγυλές τανίνες και καλή ισορροπία σε ένα ευρωπαϊκό κομψό στιλ. (Ποικ.: Refosco)
Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό