Follow us

Νέα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Δοκιμάζουμε τις νέες ετικέτες των ελληνικών κόκκινων κρασιών που κυκλοφόρησαν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό του ελληνικού κρασιού. Μια ενδιαφέρουσα δοκιμή με πολλές εκπλήξεις, ευχάριστες και μη.

Νέα ελληνικά κόκκινα κρασιά

«Ανάμεικτα συναισθήματα και εντυπώσεις, απορίες και ερωτηματικά». Αυτός θα μπορούσε να είναι άνετα ο τίτλος ενός ολόκληρου βιβλίου παρουσίασης των αντιφάσεων του ελληνικού κρασιού. Είναι όμως και η συνολική εντύπωση από την καινούρια μας γευσιγνωσία.

Είναι γεγονός πως το ελληνικό κρασί, αν και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό ποιοτικά επίπεδο, φαίνεται να έχει χάσει τελευταία την ορμή και τον «επιθετικό» δυναμισμό που το διέκριναν για χρόνια. Χάρη σ’ αυτόν τον «επιθετικό» δυναμισμό το ελληνικό κρασί έγραψε ιστορία και πήγε πολύ μπροστά, ενώ το επόμενο βήμα θα ήταν η προσπάθεια προς την κορυφή και το «μεγαλείο» – συνδυασμένη μάλιστα με μια πιο εξωστρεφή παρουσία, εκτός Ελλάδας. Από τις σημαντικές, ωστόσο, γευστικές δοκιμές προκύπτουν απορίες.

Και η σημερινή μας δοκιμή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική.
Τα περισσότερα από τα «μεγάλα» και «βαριά» ονόματα, τα αστέρια που έγραψαν τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού, δεν μας παρουσιάζουν πια καινούριες ετικέτες. Αλλά και τα καινούρια οινοποιεία, αυτά που θα έπρεπε κανονικά να βγαίνουν στη σκηνή έχοντας μάθει καλά το ρόλο τους, ή εκείνα που τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση δεν μας δίνουν την ίδια ποιότητα χαράς με την οποία τα καλωσορίσαμε στην αγορά.

Η αρχική εντύπωση ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Πράγματι, τα πρώτα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τόσο ενθαρρυντικά που μας έκαναν να πιστεύουμε ότι θα σας προσφέραμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ολοζώντανα πακέτα προτάσεων για ολοκαίνουρια κρασιά. Η συνέχεια έδειξε το αντίθετο, κι ας τη συνόδευαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, θετικά και αρνητικά.
Σκύβοντας με διάθεση ανάλυσης στα αποτελέσματα, βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι Έλληνες οινοποιοί (παλαιοί και νέοι) διστάζουν να αφοσιωθούν στη δουλειά με τις τοπικές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού – εκεί, δηλαδή, που βρίσκεται το μέλλον κάθε εθνικής οινοποιίας που θέλει να ξεφύγει από το σφιχταγκάλιασμα των εθνικών συνόρων.

Νέα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Από την άλλη, μόνο στενοχώρια και ερωτηματικά προκαλούν οι χαμηλές επιδόσεις σημαντικών οινοποιείων. Ακόμα και ολοκαίνουρια οινοποιεία, όπως της γοητευτικής Ελληνογερμανίδας Κλαούντια Παπαγιάννη (από την Αρναία της Χαλκιδικής) που μας είχε χαροποιήσει με τα ελπιδοφόρα δείγματα της εισόδου της στο «στίβο», αυτή τη φορά δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Γιατί; Τι να συμβαίνει άραγε;

Τελικά, η παρτίδα σώθηκε ουσιαστικά χάρη στη χαρά και την ικανοποίηση που προέκυψε από εκείνα που σχεδόν δεν το περίμενε κανείς μας! Από τη «διστακτική» Κρήτη και από το διακριτικό και χαμηλών τόνων οινοποιείο Τζιβάνη στη Στερεά Ελλάδα. «Σχεδόν», γιατί εμείς που αγαπάμε και γνωρίζουμε καλά όλες τις καλές και τίμιες προσπάθειες απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας ξέρουμε πολύ καλά την τιμιότητα της δουλειάς της οικογένειας Τζιβάνη, αλλά και τη μεγάλη σοβαρότητα του σημερινού μας αστεριού, Νίκου Δουλουφάκη. Και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, κάθε άλλο παρά μικρή είναι και η επίδοση του Κτήματος Μιχαλάκη – με το ολοκαίνουριο και καθαρόαιμο «Κοτσιφάλι» να παίρνει την τρίτη θέση.

Όσο είναι καιρός λοιπόν, ας συμμαζευτούμε κι ας αναζητήσουμε τους πρωταθλητές της γευστικής δοκιμής που είχαμε μπροστά μας. Γιατί πρέπει επειγόντως να χαρούμε αλλά και να καταγράψουμε στις προτεραιότητές μας τα κρασιά αυτά. Σε λίγο καιρό, που οι θερμοκρασίες θα έχουν ανέβει επικίνδυνα, η απόλαυση των κόκκινων κρασιών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Syrah 2007, Τζιβάνη

Βαθύ κόκκινο με καφετιές αποχρώσεις στο προσκήνιο. Πλούσιο και σύνθετο άρωμα κέδρου, βανίλιας, γλυκού καπνού, νύξεις σοκολάτας, δαμάσκηνου, σταφίδας και φρούτων μαρμελάδας συνολικά δίνουν τον ορισμό της παλαίωσης του κόκκινου κρασιού. Στόμα με γλύκα στην αρχή, γεμάτο και βελούδινο, με εξαιρετική ισορροπία, τανίνες που είναι παρούσες και ακόμη σκληρές. (Τζιβάνης, 210 2533000)
Βαθμολογία: 87,33/100

Άσπρος Λαγός 2006, Δουλουφάκης

Μαύρο κόκκινο με σκούρες ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα πυκνά, σύνθετα και έντονα σε βαθμό υπερβολής από μεγάλη γκάμα υπερώριμων μαυροκόκκινων φρούτων όπως βύσσινο, μαύρο κεράσι και δαμάσκηνο, καθώς και βανίλια, κέδρος, καραμέλα κανέλας και σοκολάτα. Στόμα πλούσιο και στρογγυλό, με τανίνες πολύ κομψές, που συνοδεύουν αρμονικά το φρούτο συνθέτοντας ένα νεοκοσμίτικο κρασί. (Ν. Δουλουφάκης, 2810 792017)
Βαθμολογία: 87,33/100

Κοτσιφάλι 2007, Κτήμα Μιχαλάκη

Σκούρο κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Μύτη με ωραίο, έντονο φρούτο, φρέσκο ακόμη, κεράσι που συνοδεύεται από πικάντικα χαρακτηριστικά δέρματος και διακριτικό ξύλο. Στόμα με ικανοποιητικό πλούτο και γλυκύτητα, τανίνες μετρημένα πικρές και ελαφρά στυφές που ζωντανεύουν το στόμα, έχουν δυναμικό και θέλουν το χρόνο τους. (Οινοτράπεζα, 210 9830000 / Ανθίδης, 210 6613917 / Χάλαρης, 210 4935000)
Βαθμολογία: 85,66/100

Merlot 2006, Λύκος

Αρκετά βαθύ ερυθρό, με νεανικές αποχρώσεις. Αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μούρου, δέρματος και κέδρου. Στόμα ικανοποιητικού όγκου, με εμφανή οξύτητα που μένει μέχρι το τέλος και τανίνες που το στεγνώνουν ελαφρά, αλλά του δίνουν περιθώρια εξέλιξης. (Χάλαρης / Αφοί Βουζουνεράκη, 2310 536868)
Βαθμολογία: 83,33/100

Αντάμα 2008, Mediterra

Ικανοποιητικού βάθους ερυθρό, με ιώδεις αποχρώσεις. Άρωμα με αρκετό βάθος φρέσκων λουλουδιών, κόκκινων φρούτων και νύξεις μπαχαρικών. Στόμα γεμάτο, με ωραία δομή και ζωηρές τανίνες, που, υποστηριζόμενο από το αλκοόλ, καταλήγει σε ισορροπία. (Mediterra Οινοποιητική, 210 6009828)
Βαθμολογία: 83/100

Περιήλιον, Γαία Γκανή

Κόκκινο, με εμφανείς τις ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα με ωραίο φρούτο, νότες γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, καπνού και πολύ έντονο το ξύλο, που επιβάλλεται στο σύνολο. Στόμα γεμάτο, με ζωηρές και ζουμερές τανίνες και ωραία ισορροπία. (Γαία Γκανή, 22320 61133)
Βαθμολογία: 82,66/100

Klima Klima 2006, Τσάνταλης

Σκούρο κόκκινο, δια­­κριτικά αρώματα κόκκινων φρούτων που συνοδεύονται από κέδρο και γήινο βοτανικό φόντο. Στόμα γεμάτο με καλή δομή, ωραία ισορροπία και τανίνες που έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης. (Ευάγγ. Τσάνταλης, 22950 22941-4)
Βαθμολογία: 81,33/100

Αύγουστος 2007, Στροφιλιά

Βαθύ κόκκινο με νεανικές ιώδεις αποχρώσεις. Ελκυστικά φρουτώδη αρώματα και νότες λουλουδιών, γαρίφαλου, με ελα­φριές σκιές στο φόντο του. Στόμα αρκετά ελαφρύ, με έντονα δροσιστική οξύτητα, που παρασύρει σε πιο στυφή αίσθηση τις τανίνες του. (Β. Σ. Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμολογία: 80,33/100

Γαία S 2007

Βαθύ ερυθρό με ελαφρά ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα υπερώριμων κόκκινων φρούτων, καμένου ξύλου, με ζωικές νότες. Στόμα με ικανοποιητικό όγκο, με την οξύτητα να υπολείπεται και τις τανίνες να είναι ελαφρά στεγνές. (Γαία Οινοποιητική, 210 8055642-3)
Βαθμολογία: 78,33/100

Μετόχι Χ Χρωμίτσας 2005, Τσάνταλης

Βαθύ ερυθρό. Αρώματα κόκκινου φρούτου που σκεπάζονται από το ξύλο, τις γαλακτώδεις και βοτανικές νότες. Στόμα μεσαίου όγκου, με φρούτο, αρκετά στυφό, που στεγνώνει σταδιακά. (Ευάγγ. Τσάνταλης, 22950 22941-4)
Βαθμολογία: 78/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.