Follow us

H άνοιξη της Nεμέας

Aυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Νεμέα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο στην ιστορία του ελληνικού κρασιού. Εδώ γίνεται η πιο συστηματική δουλειά στο αμπέλι, εδώ το Αγιωργίτικο φοράει πια μονίμως τα καλά του κι εδώ γίνεται η πιο σοβαρή και φιλόδοξη δουλειά σε βάθος σε ολόκληρη την αμπελοοινική Ελλάδα.

H άνοιξη της Nεμέας

Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαίο, ότι όλος ο κόσμος συζητάει τον τελευταίο καιρό για τη Νεμέα. Στην τόσο σημαντική αυτή ζώνη ερυθρών κρασιών Ονομασίας Προέλευσης, οι γοητευτικοί μύθοι του παρελθόντος και οι ιστορίες για το «Αίμα του Ηρακλή» και τις αναμνήσεις από τα βάθη του χρόνου έχουν αρχίσει να γκριζάρουν. Γιατί αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Νεμέα της αμπέλου και του οίνου ξεπερνάει κάθε προηγούμενο στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.

Δεν είναι μόνο ότι κάθε τόσο «ξεφυτρώνει» κι από ένα καινούριο οινοποιείο, με καλό τουλάχιστον επίπεδο και με πολλές φιλοδοξίες. Ούτε ότι η ποιοτική άνοδος των «ιστορικών ηγετών» της νεμεάτικης οινοποιίας ακολουθεί πράγματι γεωμετρικούς παρά αριθμητικούς ρυθμούς προόδου.
Και για να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο τη σημερινή εικόνα, το ενδιαφέρον δεν οφείλεται καν στις πραγματικά μεγάλες ικανότητες των περισσότερων οινοποιών στις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της περιοχής τους.

Στη Νεμέα γίνεται η πιο συστηματική δουλειά στο αμπέλι, είναι εδώ που η τοπική ποικιλία σταφυλιού (το Αγιωργίτικο) φοράει πια μονίμως την πιο καλή του φορεσιά και είναι πάντα εδώ που γίνεται η πιο σοβαρή και φιλόδοξη δουλειά σε βάθος ολόκληρης της αμπελοοινικής Ελλάδας.

Και φαίνεται ότι, όπως όλοι οι κόποι ανταμείβονται, έτσι και με τη Νεμέα οι καρποί που συλλέγονται ξεπερνούν σε απήχηση το στενό πλαίσιο της Ελλάδας. Αν και για τους ξένους είναι πολύ δύσκολο να προφέρουν το όνομα «Aghiorghitiko», έχουν παρ’ όλα αυτά κινήσει το ενδιαφέρον τους τα χαρακτηριστικά και το δυναμικό του Αγιωργίτικου και το αρωματικό και γευστικό προφίλ των κρασιών της Νεμέας. Δεν φαίνεται μακριά η στιγμή που θα φτάσουν σε εκτίμηση στη διεθνή σκηνή τη θέση που έχει ήδη κατακτήσει το εμβληματικό Ασύρτικο της Σαντορίνης. Μακάρι να ήταν έτσι και με τις άλλες ζώνες Ονομασίας Προέλευσης στην Ελλάδα και την άνθηση της Νεμέας και της Σαντορίνης να μπορούσαν να την αντιγράψουν και άλλες περιοχές.

Αυτόν το μήνα ξεχωρίσαμε τις καλύτερες cuv,es των κορυφαίων παραγωγών, και ήμασταν βέβαιοι ότι δεν επρόκειτο να είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το εντυπωσιακά ανεβασμένο επίπεδο στη Νεμέα έχει από καιρό δείξει ότι το Αγιωργίτικο επιφυλάσσει στον εαυτό του και στην περιοχή του πεδίον δόξης λαμπρόν.

Και όντως, μας κατέκλυσε μια «χιονοστιβάδα» εντυπωσιακών ουσιαστικά διαπιστώσεων. Αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό πραγματικά ξεπερνάει και την πιο θεαματική ποιοτική άνοδο. Η άνοιξη της Νεμέας έφερε μαζί της πολύ μεγάλες αλλαγές κατευθύνσεων – και σε ό,τι αφορά τις στιλιστικές διαφορές μεταξύ των κρασιών και σε ό,τι αφορά το αρωματικό και γευστικό τους προφίλ. Αποτέλεσμα; Να μπορούμε να ισχυριστούμε ακόμη και ότι η φυσιογνωμία των κρασιών της αλλάζει δραματικά.

Πράγματι, η γευστική δοκιμή που ακολουθεί μας έδειξε ότι η «παραδοσιακή» πλέον διαφορά μεταξύ των κλασικών και των σύγχρονων είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί η πιο σαφής τάση στη σημερινή Νεμέα είναι ξεκάθαρα η όλο και πιο συχνή εμφάνιση κρασιών υπερσυμπυκνωμένων, με πολύ μεγάλο πλούτο, όγκο, αλλά και με πολύ έντονο φρούτο και υψηλό αλκοολικό βαθμό.

H άνοιξη της Nεμέας

Ευτυχώς, η τόσο ριζική αλλαγή φυσιογνωμίας, αν και μοιάζει, δεν εκφράζει ένα στιλ «Νέου Κόσμου». Τα εξαιρετικά κρασιά της Νεμέας, αν και πλέον πολύ εξωστρεφή, διατηρούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις το τίμημα είναι αρκετά βαρύ: Διαπιστώσαμε ότι από τα σημερινά κρασιά κοντεύουν να εξαφανιστούν τα παραδοσιακά (κεράσι, βύσσινο κ.λπ.) αρώματα της περιοχής, ενώ παράλληλα διαφαίνεται και μια διστακτική ακόμα τάση που πρόχειρα ονομάσαμε «καμπερνίαση» (!).

Ίσως μία από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις της γευσιγνωσίας που κρατάτε στα χέρια σας να ήταν και οι ανακατατάξεις που προκάλεσε η τριάδα των νικητών. Πράγματι, ενώ ουσιαστικά η επικράτηση του «Μικροκλίματος Παπαϊωάννου 2003» είναι αναμενόμενη, η εξαιρετική παρουσία του Terra Leone «Άμμος» 2005 και του «Ηγεμών» 2004 δημιουργούν την πιο μεγάλη έκπληξη. Γιατί μέσα σε ένα εξαιρετικό σύνολο, όπου όλα τα κρασιά πέτυχαν θαυμάσιες βαθμολογίες, οι τρεις πρώτοι εκθρόνισαν πολύ sought-after ονόματα και hyped κρασιά.

Φαίνεται ότι οι εξαιρετικά γρήγοροι ρυθμοί των εξελίξεων στη Νεμέα μάς επιφυλάσσουν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις... Οι πύλες είναι διάπλατα ανοιχτές και οι προοπτικές ακόμα μεγαλύτερες.
Μακάρι η εντυπωσιακή άνοδος της Νεμέας να σημάνει τον κώδωνα της αφύπνισης και για άλλες οινοπαραγωγούς περιοχές τής Ελλάδας!

Terra Leone Ammos Reserve 2005, Κτήμα Παλυβού

Μαυροκόκκινο. Πληθωρική μύτη μαύρων κερασιών και βύσσινου με βοτανικές νότες κέδρου, κακάο και βανίλιας βαρελιού, σοκολάτα και ίχνη μπαχαρικών. Στόμα συμπυκνωμένο με νεοκοσμίτικο στιλ, εξαιρετική δομή και στιβαρές ταννίνες που θέλουν χρόνο, ενώ βρίσκουν υποστήριξη από τον όγκο του κρασιού που καταφέρνει να τις κρύψει με τέχνη. (Aνθίδης, 210 6613920)
Βαθμός: 88,25/100

Μικροκλίμα 2003, Kτήμα Παπαϊωάννου

Βαθυκόκκινο. Όπως μαρτυρούν οι κεραμιδί του αποχρώσεις, οδεύει προς ωρίμανση. Άρωμα πολυσύνθετο και πυκνό με αίσθηση μελανιού, μαύρων φρούτων, πολύ ευδιάκριτο μούρο, βοτανικές, αλλά και ταυτόχρονα ανθώδεις νότες. Στόμα πληθωρικό, ισορροπημένο, με δυνατές ταννίνες, σε ένα εξελιγμένο σύνολο που θυμίζει περισσότερο Hermitage και λιγότερο Νεμέα. (Intervino, 210 2852903-8)
Βαθμός: 90,5/100

Ηγεμών Grande Reserve 2004, Κτήμα Νέμειον

Βαθύ ερυθρό. Συνθέτη και ώριμη μύτη με μαρμελάδα φρούτων, βύσσινο σε αλκοόλη, βανίλια, ξύλο, σοκολάτα και μπαχαρικά. Στόμα λελογισμένα πλούσιο και αρμονικό, έξοχα δομημένο, με ταννίνες που εξελικτικά έχουν αρχίσει να στρογγυλεύουν και με τάση να συνεχίσουν, αποτελώντας ένα καθαρόαιμο κρασί παλαίωσης. (Aνθίδης)
Βαθμός: 87,25/100

Κτήμα Δρυόπη Reserve 2005

Βαθύ ερυθρό, με ίχνη νεότητας. Πυκνό και συμπυκνωμένο άρωμα βύσσινου και μούρου με αίσθηση βοτανικότητας και πράσινο πιπέρι, πολύ έντονη παρουσία ξύλου που μπορεί να υποχωρήσει με το χρόνο. Στόμα πλούσιο με εξαιρετική δομή ευλύγιστες και γλιστερές ταννίνες και καλοζυγισμένη οξύτητα. (Santa Maura, 210 7621984 / Ανθίδης)
Βαθμός: 86/100

Παλαιά Κλήματα 2004, Κτήμα Παπαϊωάννου

Μεσαίου βάθους ερυθρό, με λίγο κεραμιδί. Συνθέτη μύτη με ξερά φρούτα, μαρμέλαδα κεράσι, ωραία μπαχαρικά (πιπέρι), αίσθηση καπνού και ξύλου σε ένα ώριμο σύνολο. Στόμα κομψό με ζωηρή οξύτητα, μαλακές ταννίνες, γεμάτο και αρμονικό, στο καλύτερο του σημείο από άποψη ωρίμανσης. (Ιντερβίνο)
Βαθμός: 85,5/100

Semeli Νεμέα Reserve 2006

Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα βοτανικά που καταλήγουν σε αρώματα μπαλσάμικου, αλλά και πυκνό κόκκινο φρούτο που στηρίζει τα προηγούμενα και την αίσθηση ξύλου. Στόμα με πλούτο και γλύκα, ταννίνες στιβαρές που θέλουν χρόνο και υποδεικνύουν ότι έχουν δυνατότητα παλαίωσης. (Σεμέλη ΑΕ, 210 6218119)
Βαθμός: 85,5/100

Terroir 2004, Κτήμα Παπαϊωάννου

Σκούρο ερυθρό. Πυκνό, ώριμο και σύνθετο άρωμα με αίσθηση μαρμελάδας κερασιού, πολύ φανερό ξύλο βαρελιού, νότες γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας. Στόμα με γλύκα, αλλά και ικανοποιητική οξύτητα και ταννίνες που διαπερνούν το προστατευτικό στρώμα της γεύσης, μουδιάζοντας ευχάριστα το στόμα. (Ιντερβίνο)
Βαθμός: 85,25/100

Νεμέα Δρυόπη 2005

Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα που θυμίζουν γεράνι και φυτικές νότες και καλύπτουν μερικά το κατά τα άλλα πυκνό φρούτο μαύρου κερασιού και το πικραμύγδαλο. Στόμα πληθωρικό με αισθητές, αλλά ζουμερές ταννίνες, και καλοζυγισμένη οξύτητα που ισορροπεί την αισθητή γλύκα του. (Santa Maura, Ανθίδης)
Βαθμός: 85/100

Grande Cuvee Νεμέα 2005, Σκούρας

Βαθύ ερυθρό με ιώδη ίχνη. Άρωμα πληθωρικό με πυκνό άρωμα μαύρων κερασιών, νότες πράσινου πιπεριού και μελανιού, αίσθηση καπνιστού ξύλου, αλλά και ένα συννεφάκι λουλουδιών. Στόμα μεσαίου όγκου, με στιβαρές ταννίνες και οξύτητα που του δίνει νεύρο και ζωντάνια. (Aίολος, 210 9887341)
Βαθμός: 84,5/100

Αγιωργίτικο 2004, Κατώγι - Στροφιλιά

Αρκετά βαθύ ερυθρό. Αρώματα σύνθετα, αλλά κλειστά, ξερών φρούτων και καπνού και νύξεις λουλουδιών. Στόμα γεμάτο, με ζωηρή προεξέχουσα οξύτητα και άφθονες ταννίνες, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να εξαλείψει τις γωνίες του. (Β. Σ. Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμός: 84,25/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.