Follow us

Vega Sicilia

Η Vega Sicilia και το Unico –η «σημαία» του οίκου– είναι από τα πιο θρυλικά για τη φινέτσα και τη σπανιότητά τους κρασιά του κόσμου. Ένα μοναδικό, «unico», κρασί που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί από κανένα νεοφερμένο της χώρας. Πήγαμε στη finca της Vega Sicilia, δοκιμάσαμε επιτόπου την εσοδεία του 1998 που μόλις κυκλοφόρησε και συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Pablo Alvarez.

Vega Sicilia

H Vega Sicilia είναι μια μορφή εθνικού θησαυρού για την οινική Ισπανία. Τα ιστορικά κρασιά της λάμπουν από prestige και για πολλούς οινόφιλους κινούνται στα όρια του μύθου, ο οποίος τα ακολουθεί από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα. Η Vega Sicilia είναι η επιτομή μιας πολύ συγκεκριμένης ιδέας περί Ισπανίας. Μια Ισπανία που όσοι τη γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει: ασυμβίβαστη, «σκοτεινή», δυσπρόσιτη, διακριτική και αριστοκρατική. Διακεκριμένη σαν τα πορτρέτα του Βελάσκεθ.

Η ιστορία


Το Κτήμα ιδρύθηκε το 1864 κοντά στην πόλη της Valbuena, όχι πολύ μακριά από το Valladolid, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Duero. Το ίδρυσε ο Don Eloy Lecanda Chaves, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το Bordeaux οπλισμένος με τη λογική και τις τεχνικές της διασημότερης οινοποιητικής περιοχής του κόσμου. Ο Don Eloy ήταν αποφασισμένος να μεταφυτεύσει στη γη που αγόρασε όχι μόνο τις ποικιλίες αλλά και το πνεύμα του Bordeaux.

Έφερε την οριστική ρήξη με την «παράδοση» των ισχυρών, βαριών και οξειδωμένων κρασιών της Ισπανίας. Δεν φύτεψε, όμως, μόνο Cabernet Sauvignon, Merlot και Malbec (το 40% του αμπελώνα). Σ’ αυτές τις ποικιλίες, οι οποίες προσδίδουν φινέτσα και ισορροπία, πρόσθεσε το υπέροχο Tempranillo, γνωρίζοντας άριστα την ικανότητά του να μεγαλουργεί στα φτωχά, ασβεστούχα εδάφη της περιοχής. Το Tempranillo, το οποίο ωριμάζει αργά και διαθέτει οξύτητα σπάνια για την Ισπανία, δίνει τις καλές χρονιές έντονα φρουτώδη χαρακτήρα και φινετσάτη ταννική δομή.

Τον Don Eloy διαδέχθηκαν στην ιδιοκτησία της Finca Vega Sicilia η οικογένεια Herrero, με το συνεταίρο της Domingo Garramiola, και η πρώτη μεγάλη βράβευση ήρθε το 1929 στην Παγκόσμια Έκθεση της Βαρκελώνης, για τις εσοδείες του 1917 και 1918. Οι πιο σημαντικές αλλαγές, όμως, έγιναν το 1982, όταν από τη μία την ιδιοκτησία της Vega Sicilia απέκτησαν οι σημερινοί κάτοχοί της, η οικογένεια Alvarez, ενώ από την άλλη δόθηκε η «σφραγίδα» της Ονομασίας Προέλευσης «Ribera del Duero» στα κρασιά του Κτήματος.

Η μοναδική μέθοδος παλαίωσης

Vega Sicilia


Τα καλοκαίρια στην περιοχή είναι καυτά και οι χειμώνες παγωμένοι. Τα αμπέλια της Vega Sicilia (κάποια είναι 120 ετών) ακολουθούν με αυστηρή προσήλωση τη βιολογική καλλιέργεια και τις απίστευτα χαμηλές αποδόσεις – μόλις 200 κιλά ανά στρέμμα! Ο τρύγος γίνεται το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου. Με την προσήλωση της Vega Sicilia στην τελειότητα και την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τις κακές χρονιές δεν γίνεται καν τρύγος, ενώ το Unico παράγεται μόνο τις πολύ καλές χρονιές!

Επειδή η οινοποίηση είναι λίγο πολύ η ίδια παντού, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει εδώ είναι η μοναδική μέθοδος παλαίωσης. Στο τούβλινο κελάρι που επισκεφθήκαμε πρόσφατα, το Unico παλαιώνει για επτά με οκτώ χρόνια! Πρώτα σε νέα βαρέλια, τα οποία φτιάχνονται στο δικό τους βαρελοποιείο, και μετά σε παλαιά γαλλικά. Ο καταμερισμός της παλαίωσης γίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε εσοδείας. Οπουδήποτε αλλού αυτή η μέθοδος θα «στέγνωνε» το κρασί και θα το έκανε «ξύλινο», αδύνατο να καταναλωθεί.

Η μεγαλοσύνη, όμως, της Vega Sicilia και η φύση του Tempranillo (η οξύτητα και οι ταννίνες του) επιτρέπουν στο κρασί να απορροφήσει την επίδραση του βαρελιού με μεταξένια αρμονία. Στιβαρό στη νεότητά του, φινετσάτο και «ψαλιδισμένο» στην ωριμότητα, το Unico παραμένει στη φιάλη μέχρι και τέσσερα χρόνια προτού διατεθεί στην αγορά. Έτσι, για παράδειγμα, η εσοδεία του 1998 βγήκε στην αγορά στην αρχή του 2008.

Η δοκιμή του κρασιού έγινε στο Κτήμα, δίπλα στο προσωπικό γραφείο του ιδιοκτήτη Pablo Alvarez, υπό την καθοδήγηση του Εnrique Macias, στις 14 Μαρτίου 2007. Ο Διευθυντής Αμπελουργίας μάς είχε ήδη συνοδεύσει στα αμπέλια και το οινοποιείο και μας είχε ξεναγήσει με τον πιο απόλυτο και ενημερωτικό τρόπο. Πληροφοριακά σας λέω ότι σήμερα, Απρίλιο του 2008, η φιάλη Unico 1996 πωλείται στις ΗΠΑ $400, ενώ το Wine Advocate τη βαθμολογεί με 95/100.

Ξεκινώντας από το διά ταύτα, θα έλεγα ότι τα πρόσθετα σχόλια περιττεύουν. Γι’ αυτό, σας παραπέμπω άμεσα στις σημειώσεις που κράτησα δοκιμάζοντας ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο εύχομαι κάποια στιγμή να έχετε κι εσείς την τύχη να δοκιμάσετε.

«Καμία υποψία κεραμιδί ή πορτοκαλί άκρης στο ακόμη νεανικό χρώμα. Ιδιαίτερα σοφιστικέ και πολυσύνθετο αρωματικό μπουκέτο με την ντελικάτη εσωστρέφεια: γλυκόριζα, gingerbread (pain d’epices), κομψότατη αίσθηση πίσσας, φύλλα ξανθού καπνού, απειροελάχιστη υποψία δέρματος, καφέ και πιπεριού συγκροτούν μία απίστευτη σύνθεση και δημιουργούν αίσθηση δαιδαλώδους φινέτσας. Οι αρχικές εντυπώσεις της γεύσης είναι φρουτώδεις, με ανθώδεις απόηχους. Τα πιπεράτα χαρακτηριστικά και η κομψή οξύτητα αρχίζουν να αστράφτουν σιγά σιγά, όπως και οι αέρινες ταννίνες, οδηγώντας μας σαν γαντοφορεμένο με βελούδο χέρι μέχρι τη μακρύτατη επίγευση. Αρμονία και ισορροπία αιθέριας υφής και αίσθησης. Για απόλυτα σοφιστικέ ουρανίσκους».

Συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη Pablo Alvarez

Ένα κρασί-μύθος είναι ταυτόχρονα κι ένα εξαιρετικά σύνθετο δημιούργημα. Η φύση παίζει σίγουρα τον πιο καθοριστικό ρόλο και οι τεχνικές παραγωγής έχουν κι αυτές μερίδιο στην επιτυχία του τελικού προϊόντος. Όμως, πίσω από όλα αυτά κρύβεται η μεγαλοσύνη των ανθρώπων, η παιδεία και ο πολιτισμός.
Μπήκαμε στον πειρασμό και αναζητήσαμε την ψυχή του Κτήματος, τον σημερινό ιδιοκτήτη Pablo Alvarez.

Τι ήταν αυτό που έκανε την οικογένειά σας να αγοράσει τη Vega Sicilia;
Ήταν, για την ακρίβεια, ο πατέρας μου εκείνος που, ύστερα από αναμονή ενός χρόνου, αγόρασε το 1982 τη Vega Sicilia. Μοναδικοί λόγοι ήταν η ιστορία και το prestige του ονόματος, αλλά και η ανυπέρβλητη ποιότητα του κρασιού. Εάν μας είχε γίνει πρόταση αγοράς άλλου ισπανικού οινοποιείου, πιθανότατα θα είχαμε μείνει εκτός wine business.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα κρασί «μεγάλο» και γιατί το Vega Sicilia Unico είναι τόσο μεγάλο;
Ένα μεγάλο κρασί διαθέτει πάνω απ’ όλα ισορροπία και φινέτσα. Περιέχει τα πάντα, αλλά τίποτα δεν προεξέχει – αυτό είναι το μεγάλο κρασί. Η φύση δίνει τα υλικά και οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να τα μετατρέψουν σε μία νέα πραγματικότητα. Υπήρχε κάποτε κάποιος, τον έλεγαν Jesus Avadon, που για σαράντα χρόνια ήταν τεχνικός και Γενικός Διευθυντής της Vega Sicilia. Έλεγε ότι στη Vega Sicilia «κάτι είχε συμβεί» εξαρχής με το κρασί. Σας τονίζω ότι δεν αναφερόταν στην περιοχή, αλλά μόνο στο Κτήμα (Finca) Vega Sicilia. Το κρασί είναι μεγάλο και μοναδικό και με το χρόνο γίνεται ακόμα πιο μοναδικό. Το πάθος μας είναι η κομψότητα και πάντα το Vega Sicilia Unico ήταν ένα κρασί που αδιαφορούσε για τις εκάστοτε μόδες του χώρου.

Αφού λοιπόν πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο και, επιτρέψτε μου την έκφραση, επιλεκτικό κρασί, ποια κατηγορία οινόφιλων το απολαμβάνει;
Το απολαμβάνει μία πολύ μεγάλη γκάμα ανθρώπων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έχουμε 5.000 πελάτες στην Ισπανία και αρκετοί από αυτούς είναι ευχαριστημένοι και μόνο που μπορούν να αγοράσουν τρεις φιάλες το χρόνο. Πάρα πολλοί από τους νέους πελάτες μας είναι παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των αρχικών μας πελατών.

Πιστεύετε, εσείς και η ομάδα σας, ότι το Vega Sicilia μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο;
Ένας σπουδαίος τεχνικός διευθυντής ξέρει ότι το κρασί είναι πολύ σημαντικότερο από τον ίδιο. Επειδή λοιπόν ένα μεγάλο κρασί φτιάχνεται από σταφύλια, ρόλος και αποστολή των ανθρώπων είναι να αναδείξουν τον κυρίαρχο ρόλο της φύσης.

Το καλύτερο κρασί μένει ακόμα να φτιαχτεί, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει απόλυτη τελειότητα ούτε στην ποιότητα ούτε στην προσωπικότητα του κρασιού. Επιθυμία και ρόλος μας είναι να προσπαθούμε διαρκώς να την πλησιάσουμε.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Vega SiciliaUnico από τα άλλα ισπανικά κρασιά περιωπής; Με τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας, θα μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε τέτοια μεγάλα και μοναδικά κρασιά;
Η μεγάλη διαφορά ήταν πάντα –και θα παραμείνει έτσι– η προσωπικότητα. Όμως, η ζωή σήμερα έχει αλλάξει. Δυστυχώς, ίσως. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να απολαύσουν ένα μεγάλο κρασί.
Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι από τα όλο και καλύτερα σημερινά κρασιά λείπει συχνά αυτό που είναι το σημαντικότερο στοιχείο: η προσωπικότητα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.