Follow us

Nέο αίμα στο ελληνικό κρασί

Έξι οινοπαραγωγοί περνάνε για πρώτη φορά φέτος το κατώφλι του «Αlpha Wine Guide» και αξιολογούνται.

Nέο αίμα στο ελληνικό κρασί

Το κάναμε πράξη πριν από ένα χρόνο και το συνεχίζουμε. Έτσι και φέτος, στο ΕΥ ΖΗΝ WΙΝΕ του Νοεμβρίου που κρατάτε στα χέρια σας, ανοίγουμε εκ νέου τις σελίδες του περιοδικού στο «νέο αίμα». Ο αμπελοοινικός χώρος, παρ’ όλα τα προβλήματα που τον ταλανίζουν, χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, οράματα και φιλοδοξίες. Η αιχμή του δόρατος είναι (πάντα θα είναι) παλιοί, καταξιωμένοι παραγωγοί που χρόνο με το χρόνο, με ρυθμούς αργότερους απ’ ό,τι θα θέλαμε, βλέπουν τις τάξεις τους να πυκνώνουν. Αυτό είναι καλό. Εξίσου καλό όμως είναι και το γεγονός ότι ο ζωντανός και πάλλων χώρος του ελληνικού κρασιού εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα. Όσο σημαντική είναι η αναμφισβήτητα ανοδική πορεία του ελληνικού κρασιού και η διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή του, άλλο τόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο νέοι άνθρωποι παίρνουν «θέση μάχης». Το «νέο αίμα» αποτελεί αναγκαία συνθήκη για πρόοδο και επιτυχία. Και όλοι εμείς που αγαπάμε το κρασί και διακονούμε τον πολιτισμό του έχουμε μια βασική υποχρέωση: να απλώσουμε το χέρι, να τους βοηθήσουμε στη δύσκολη ανελικτική τους προσπάθεια. Αυτό ακριβώς κάνουμε.
Θέτουμε πέντε κλασικές ερωτήσεις και τους δίνουμε το λόγο. Για να μιλήσουν εκ βάθους καρδίας και να «ανοίξουν» το δρόμο που οδηγεί στα ποτήρια μας το κρασί που παράγουν.

Ερωτήσεις:

Α. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο χώρο;

Β. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας ως προς τον τύπο των κρασιών που θέλετε να παράξετε (ή παράγετε ήδη);

Γ. Με ποια υποδομή (έμψυχη ή άψυχη) διασφαλίζετε την ποιότητα;

Δ. Ποια είναι η άποψή σας για την ποιότητα των κρασιών του ανταγωνισμού και σε ποιο επίπεδο σκοπεύετε να τον αντιμετωπίσετε (φθηνά, ακριβά, ειδικό τύπο κρασιών, ποικιλιακό παράγοντα κλπ.);

Ε. Πού μπορεί να σας βρει ο καταναλωτής και γιατί κατά τη γνώμη σας αξίζει να αγοράσει τα κρασιά σας;

Αναστασία Φράγκου

Nέο αίμα στο ελληνικό κρασί

Α. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Σπάτα, μια περιοχή καθαρά οινοπαραγωγική. Οι πρώτες μνήμες ως παιδί περιλαμβάνουν σκηνές από τρύγο και μυρωδιές από μούστο που ζύμωνε και το άνοιγμα των καινούριων κρασιών στο μικρό οινοποιείο του πατέρα μου. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση που ήδη υπήρχε. Συνέβαλε σε αυτό και η γνωριμία με το σύζυγό μου Διονύση, o οποίος ήταν οινοπαραγωγός.

B. Στόχος είναι η πολύ καλή ποιότητα των οίνων την οποία διασφαλίζουμε ελέγχοντας όλα τα στάδια της παραγωγής, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. Τα περισσότερα σταφύλια είναι από δικά μας αμπέλια ή από συνεργαζόμενους παραγωγούς των οποίων μπορούμε να ελέγξουμε τόσο την καλλιέργεια όσο και την ποιότητα των σταφυλιών. Χρόνο με το χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των κρασιών μας και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο.

Γ. Όταν ανέλαβα το οινοποιείο ξεκίνησα την αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων. Αυτή τη στιγμή έχω μια μικρή αλλά υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής. Σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του συζύγου μου, που είναι ο υπεύθυνος παραγωγής, και τις άριστες γνώσεις του οινολόγου μας Γιάννη Φλεριανού, έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την ποιότητα των κρασιών μας.

Δ. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των ελληνικών κρασιών. Νομίζω ότι μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα ξένα και πρέπει να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι. Σαν κλάδος βέβαια έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες στον τομέα των εξαγωγών και να προωθήσουμε στο εξωτερικό τις ελληνικές ποικιλίες. Στην ελληνική αγορά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και ο καταναλωτής συχνά αισθάνεται μπερδεμένος ανάμεσα σε εκατοντάδες ετικέτες. Ο στόχος μου όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά ήταν να φτιάξω κρασιά πολύ καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Ταυτόχρονα ήθελα να αναδείξω το Σαββατιανό που είναι η ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή των Μεσογείων. Πιστεύω ότι σε ένα βαθμό τα κατάφερα, το Σαββατιανό κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης. Βέβαια σε αυτή τη δουλειά δεν σταματάς ποτέ να προσπαθείς να βελτιώσεις την ποιότητα των προϊόντων σου.

Ε. Η διάθεση των κρασιών γίνεται από το οινοποιείο, έτσι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την παραγωγική διαδικασία και να μυηθεί στον κόσμο του κρασιού.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥ
26ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, τηλ. & φαξ: 22940 32508, www. fragouwines.gr, info@fragouwines.gr

Βάιος Γκανής

Α. Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο και ο κορεσμός συγκεκριμένων καλλιεργειών ήταν εκείνο που με έκανε να στραφώ στην καλλιέργεια της αμπέλου. Ταυτόχρονα όμως η μαγεία αλλά και η φιλοσοφία του κρασιού εδραίωσαν την απόφασή μου να ασχοληθώ αποκλειστικά με την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Β. Πιστεύω στο συνδυασμό διεθνών και ελληνικών ποικιλιών σαν ιδανική προσέγγιση για υψηλή ποιότητα. Όλα δείχνουν ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Γ. Ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός (ψυχόμενες δεξαμενές, πιεστήριο τελευταίου τύπου κλπ.) και η βιολογική καλλιέργεια που ασκούμε είναι το πρώτο βήμα. Αλλά και το δίδυμο (Δ. Τσουπέη και Στ. Λογοθέτη) γεωπόνου και οινολόγου είναι ένα άλλο θετικό για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας.

Δ. Ο ανταγωνισμός αλλά και γενικά το ελληνικό κρασί έχει κάνει αλματώδη βήματα εξέλιξης τα τελευταία χρόνια. Οπότε ο πήχης βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά. Πιστεύω ότι με ταπεινότητα αλλά και σωστή δουλειά, θα μπορέσουμε να δώσουμε στον Έλληνα καταναλωτή κάτι το διαφορετικό με υψηλές γευστικά προδιαγραφές. Και να μην ξεχνάμε ότι το δρόμο τον έχουν δείξει άλλοι πριν από εμάς, και εννοώ τα μεγάλα κτήματα της Ελλάδας, οπότε, εάν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξαν εκείνοι χωρίς φυσικά να χάσουμε την ταυτότητά μας ως εταιρεία αλλά και ως άνθρωποι.

Ε. Πιστεύω ότι η πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής που χαρακτηρίζει τα κρασιά μας είναι ο πιο σημαντικός παράγων για να μη μείνει δυσαρεστημένος ο οινόφιλος. Θα μας βρούν εύκολα σε όλες τις μεγάλες κάβες της Αθήνας και των προαστίων αλλά και σε κάβες υψηλών προδιαγραφών στην επαρχία.

ΒΑΪΟΣ ΓΚΑΝΗΣ
Βαρδαλή Φθιώτιδος Τηλ. & φαξ: 22320 61133, www.gaeagani.gr, info@gaeagani.gr

Στέλιος Ζαχαριουδάκης

Α. Σίγουρα η αγάπη για το κρασί και την καλλιέργεια του αμπελιού. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αντίδρασή μου στην αδιαφορία των ιθυνόντων για την εγκατάλειψη του αμπελιού από τους αγρότες – θέμα το οποίο είχα αναδείξει πολλές φορές μέσα από την εφημερίδα που εκδίδω στον τόπο μου.

Β. Στόχος μας, η παραγωγή κρασιών κορυφαίας ποιότητας προερχόμενα από τη συνεύρεση σε κοινή οινοποίηση τοπικών και ξένων ποικιλιών. Τα αποτελέσματα των πρώτων συνοινοποιήσεων μας έδωσαν τα εξαιρετικά κρασιά «Ορθή Πέτρα» Sauvignon Βlanc-Βιδιανό, Syrah-Κοτσιφάλι και Cabernet Sauvignon-Κοτσιφάλι.

Γ. Δημιουργήσαμε ένα σπουδαίο αμπελώνα –απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα του κρασιού στην οποία στοχεύουμε–, όπου καλλιεργούμε βιολογικά, φυτεύοντάς τον με ιδιαίτερο τρόπο, σε μικρές και μεγάλες πεζούλες στις απόκρημνες πλαγιές του λόφου «Ορθή Πέτρα». Στο υπερσύγχρονο τεχνολογικά οινοποιείο μας, οι οινολόγοι Σοφοκλής Παναγιώτου και Άννα Άγα σφραγίζουν την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Δ. Πάνω στην ποιοτική καταναλωτική τάση που λέει ότι ο οινόφιλος-καταναλωτής αναζητά συνεχώς ποιοτικότερα κρασιά, προερχόμενα από ιδιαίτερα αμπελοτόπια και ιδιαίτερες οινοποιήσεις, στηρίζεται και το συγκριτικό πλεονέκτημά μας. Απευθυνόμαστε στον «ψαγμένο» καταναλωτή και προτείνουμε κρασιά μικρής παραγωγής, από ντόπιες και ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται βιολογικά σε έναν ιδιαίτερο –για τα ελληνικά δεδομένα– αμπελώνα και οινοποιούνται με αγάπη και μεράκι.

Ε. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα κρασιά μας σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια αλλά και στο κτήμα, που όλο το χρόνο αποτελεί έναν από τους πλέον ξεχωριστούς οινο-τουριστικούς προορισμούς. Στα κρασιά μας ο καταναλωτής θα γευτεί μοναδικές γεύσεις και θα αισθανθεί το πάθος μας για την ποιότητα σε μια ξεχωριστή πρόταση από τον κρητικό αμπελώνα, που με αξιώσεις συμμετέχει στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη αμπελοοινική ιστορία της χώρας μας.

ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Πλουτή, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 28929 39110, 693 6669212, www.zacharioudakis.com, info@zacharioudakis.com

Παναγιώτης Κατρισιώσης

Α. Ως γόνος αγροτικής οικογένειας, έμαθα να αγαπώ τη γη και να εμπιστεύομαι τη γνώση. Αυτό με οδήγησε το 1983 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου εξειδικεύτηκα στην αμπελοκαλλιέργεια. Στον τόπο μου, τα Βάγια Βοιωτίας, ασχολήθηκα με το αμπέλι και το κρασί δημιουργώντας ένα μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο.

Β. Πιστεύω στην αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητα. Με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, παράγουμε άριστη ποιότητα σταφυλιών· έτσι δημιουργούμε αρωματικά, ισορροπημένα κρασιά με καλή δομή και σώμα, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Γ. Είμαστε υπερήφανοι για τα 160 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων μας με τις κοσμοπολίτικες Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Trebbiano και τις ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Σαββατιανό. Στο σύγχρονο οινοποιείο της «Θηβαϊκής Γης», με οινολόγο τον Γιάννη Φλεριανό, παράγουμε κρασιά αναγνωρίσιμα, με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

Δ. Έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και είμαστε όλοι συναγωνιστές στο να στηρίξουμε το συμφέρον του ελληνικού κρασιού. Οι άνθρωποι της «Θηβαϊκής Γης» προσπαθούμε για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας.

Ε. Τα κρασιά μας διατίθενται από πολλές κάβες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κλπ. Πιστεύουμε στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών μας και στην άριστη σχέση ποιότητας/τιμής!

ΘΗΒΑΪΚΗ ΓΗ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΡΙΣΙΩΣΗΣ
Βάγια Βοιωτίας, τηλ.: 22620 62246, φαξ: 22620 62242, www.thivaikigi.gr, info@thivaikigi.gr

Γιάννης Παπαργυρίου

Α. Η αγάπη μου για το αμπέλι και το κρασί ήρθε σιγά σιγά, παρακολουθώντας τη δουλειά του πατέρα μου Αριστείδη που δημιούργησε το κτήμα μας. Μεγαλώνοντας μέσα στους αμπελώνες, απέκτησα την επιθυμία να δημιουργήσουμε μεγάλα κρασιά.

Β. Σ’ αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει κανείς συμβιβασμός: στόχος και φιλοδοξία, η κατάκτηση της κορυφής. Ως κορυφή θα έθετα τα προσωπικά όρια που έχουν οι άνθρωποι, σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες αμπελιού.

Γ. Το έμψυχο υλικό μας είναι τέσσερις γεωπόνοι. Στον τομέα των άψυχων υποδομών, διαθέτουμε αυτά που απαιτούνται ώστε τα κρασιά μας να είναι άψογα ποιοτικά. Έτσι κι αλλιώς, είμαστε οπαδοί της minimum επέμβασης σε σταφύλι και κρασί, οπότε τα υπερβολικά hi-tech μηχανήματα ίσως να μη μας ταιριάζουν.

Δ. Κάθε χρονιά που περνά, ο ανταγωνισμός γίνεται δυνατότερος και τα κρασιά βελτιώνονται. Στα φθηνά ιδιαίτερα κρασιά η βελτίωση είναι θεαματική σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Επιδίωξή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικές ποικιλίες, πάντα με προτεραιότητα στις ελληνικές, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πραγματικά εντυπωσιακά κρασιά. Από αυτές θα ξεχώριζα το μικρόρρωγο Μοσχάτο, το Ασύρτικο, τη Μαυροδάφνη και το Αγιωργίτικο. Με αυτά τα «όπλα» μπορούμε να μπούμε στη λίστα οποιουδήποτε διεθνούς εστιατορίου ή κάβας, κάτι που πρέπει να είναι ο στόχος κάθε Ελληνα παραγωγού που κοιτάζει το μέλλον.

Ε. Βρισκόμαστε ήδη σε πολλές καλές κάβες στην Αττική καθώς και σε μερικά εστιατόρια. Έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις: στα λευκά ένα εξαιρετικό, φρουτώδες blend Μοσχάτου-Ασύρτικου, ένα γεμάτο Ασύρτικο από τον ορεινό μας αμπελώνα και το μυρωδάτο γλυκό μας «Όψιμο τρύγος». Στα κόκκινα δοκιμάστε την ξηρή Μαυροδάφνη μας, τον ξεχωριστό «Ευφορίωνα» (Touriga Nacional), ένα εξαιρετικό Σιρά και ένα μεγάλο Cabernet Sauvignon. Αξίζουν!

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ
Λαλιώτη Κορινθίας, τηλ. 27420 41554, φαξ: 27420 41553, www.papargyriou.gr, info@papargyriou.gr

Μαρία Τιτάκη

Α. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στο χώρο του κρασιού. Η εποχή του τρύγου ήταν πάντα μια γιορτή για μένα και την οικογένειά μου. Αυτή η συνεχής τριβή μεταβλήθηκε σε αγάπη και διάθεση για την περαιτέρω και πιο συγκροτημένη ενασχόλησή μου με το χώρο.

Β. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε οίνους που πίνονται ευχάριστα και εξασφαλίζουν υψηλά στάνταρ ποιότητας. Ο επιτραπέζιος οίνος μας από οινοποιήσιμες ποικιλίες της Κρήτης που κυκλοφορεί σε ασκό, σε φιάλες PET του 1,5 lt και το τελευταίο διάστημα σε μια πρότυπη συσκευασία PET των 750 ml αξιολογείται, πέρα από τη μοντέρνα και καλαίσθητη συσκευασία του, ως ένα επώνυμο προϊόν που διασφαλίζει υψηλή ποιότητα.

Γ. Οι υποδομές μας συνεχώς εκσυγχρονίζονται. Από το 2007 η παραγωγική διαδικασία, οι κτιριακές και μηχανολογικές υποδομές του οικογενειακού οινοποιείου, είναι σύμφωνες με το σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 22000:2005.

Δ. Το επίπεδο των κρασιών στην Ελλάδα παρουσιάζεται ανεβασμένο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Πιστεύω σ’ εκείνον τον καταναλωτή που θέλει να πίνει ένα δυο ποτηράκια κρασί καθημερινά στο τραπέζι του, απολαμβάνοντας ένα υψηλής ποιότητας προϊόν χωρίς να χρειάζεται να το πληρώσει ακριβά.
Ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε αρκετές περιπτώσεις. Σε κάνει να επιδιώκεις το κάτι παραπάνω. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οινοποιείο μας φέτος προχώρησε στην εμφιάλωση των οίνων μας σε φιάλες PET των 750 ml. Είναι ένα τολμηρό εγχείρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα πρότυπα της Γαλλίας και της Αυστραλίας, εξασφαλίζοντας πάντα άριστη ποιότητα στους οίνους, σε ακόμη καλύτερες τιμές.

Ε. Βρισκόμαστε στην Κρήτη, στους Κουνάβους, στο δήμο Νίκου Καζαντζάκη που αποτελεί την καρδιά της Αμπελουργικής ζώνης των Πεζών. Τα προϊόντα μας προσανατολίζονται πάντα στο τι ζητάει ο καταναλωτής, φροντίζοντας για την υψηλή τους ποιότητα και την ιδανικότερη σχέση ποιότητας/τιμής.
Ο οίνος για εμένα και την οικογένειά μου αποτελεί γέννημα ψυχής, κρητικής καρδιάς, και φιλοσοφία ζωής.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ Ν. ΤΙΤΑΚΗΣ ΑΕ / ΜΑΡΙΑ ΤΙΤΑΚΗ
Κουνάβοι, Ηράκλειο Κρήτη, τηλ. & φαξ: 2810 743630, 2810 236834, www.titakis.gr, info@titakis.gr

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.