Κτήμα Γεροβασιλείου
Αναμφισβήτητα ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας οινοπαραγωγός. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι χαρισματικός σε όλους τους τομείς. Πολύ καλός αμπελουργός, εξίσου καλός οινολόγος, φιλομαθής και ευγενικός, ανήκει στην πρώτη γενιά του «νέου κύματος» των Ελλήνων μικρών παραγωγών που «δήλωσαν» την παρουσία τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο, υποδειγματικός αμπελώνας και αταλάντευτα υψηλή ποιότητα κρασιών συνθέτουν ένα σύνολο που χαρίζει στο Κτήμα μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Κτήμα Παπαϊωάννου
Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι ο σημαντικότερος «αγρότης-οινοποιός» και ο γενάρχης της ποιοτικής Νεμέας. Καλλιεργεί με λαϊκή σοφία και αναμφισβήτητη επιστημονική γνώση έναν υποδειγματικό ιδιόκτητο αμπελώνα. Μαζί με τον Γιώργο Παπαϊωάννου δημιουργούν μερικά από τα κορυφαία κρασιά της ζώνης και αποτελούν σημείο αναφοράς για το Αγιωργίτικο με αξιοζήλευτη σταθερότητα σε επίπεδο οργανοληπτικών χαρακτήρων.
Μπουτάρη Οινοποιητική
Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική μονάδα της Ελλάδας, με εγκαταστάσεις και αμπελώνες που καλύπτουν ουσιαστικά τη συντριπτική πλειονότητα των κυρίαρχων ζωνών και του ποικιλιακού δυναμικού της χώρας. Το όνομα παραπέμπει ευθέως στο Ξινόμαυρο και ειδικότερα στη Νάουσα, ο αμπελώνας της οποίας οφείλει πολλά, αν όχι όλα, στην οικογένεια. Ίσως, και ως εξ αυτού, δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα από τα κορυφαία κρασιά της περιοχής φέρουν τη σφραγίδα και το savoir-faire της εταιρείας.
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Ο «Αμέθυστος Λευκός», δημιούργημα τους Κτήματος, είναι αναμφισβήτητα η «ρομφαία» με την οποία τα κρασιά του Δραμινού αμπελώνα άνοιξαν το δρόμο προς την αναγνώριση και καθιερώθηκαν ως κορυφαία στη συνείδηση του καταναλωτή. Αποτελεί ένα από τα δείγματα της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στην εκμετάλλευση. Σύγχρονος αμπελώνας και αναλόγων προδιαγραφών επισκέψιμο οινοποιείο.
Κτήμα Αβέρωφ (κατώγι-στροφιλιά)
Γενάρχης του ένας χαρισματικός άνθρωπος του πνεύματος και πολιτικής. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με μια ιδιοφυή κίνηση-συνδυασμό πολιτικής σκέψης και διορατικότητας αποτελεί τη ρίζα της ύπαρξης των διεθνών ποικιλιών στην Ελλάδα. Ο αμπελώνας του Μετσόβου με κυρίαρχη ποικιλία το Cabernet Sauvignon είναι μία από τις πρωτοποριακές κινήσεις για το ελληνικό οινικό γίγνεσθαι.
Κτήμα Σιγάλα
Συνέδεσε το όνομά του με το πέρασμα του σαντορινιού αμπελώνα και συνέβαλε με κυρίαρχο τρόπο στην αναγνώριση της ποιοτικής υπεροχής του Ασύρτικου. Πειραματισμός, αναζήτηση ξεχασμένου δυναμικού, κορυφαία ποιότητα λευκών (και όχι μόνο) κρασιών, δίνουν το δικαίωμα στον Πάρι Σιγάλα να κατέχει επάξια μια θέση στην κορυφή της πυραμίδας των ελληνικών παραγωγών.
Κτήμα Αργυρού
Ιστορική αμπελοοινική εκμετάλλευση της Σαντορίνης. Η συμβολή της στην αναγνώριση των οργανοληπτικών χαρακτήρων του Ασύρτικου θεωρείται καθοριστική και την καθιστά μία από τις κορυφαίες μονάδες του νησιού. Εμβληματική είναι και η παρουσία της στον τομέα των επιδόρπιων οίνων. Το Vinsanto αποτελεί δείγμα γραφής, άξιο μελέτης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ε.Ο.Σ. Σάμου
Ένας Συνεταιρισμός που έδωσε, πρώτος, διεθνές βήμα στο ελληνικό κρασί. Τα επιδόρπια κρασιά από Μοσχάτο Λευκό κινούνται μόνιμα σε εξαιρετικά υψηλά ποιοτικά standards, διεκδικούν θέση στα διεθνή τραπέζια και αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα και των τοπικών ποικιλιών.
Οινοποιία Μανουσάκη
Αποτέλεσε ίσως το πιο εύγλωττο δείγμα του δυναμικού που «κρύβει» το κρητικό αμπελοοινικό οικοσύστημα. Με εμβληματική ετικέτα το λευκό «Νόστος Roussanne» αποδεικνύει τις τεράστιες ποιοτικές δυνατότητες του νησιού, ακόμα και σε επίπεδο «δύσκολων» και «ασυνήθιστων» ποικιλιών. Η σταθερά ανοδική πορεία και στα κόκκινα κρασιά της εκμετάλλευσης του δίνει το δικαίωμα να διεκδικεί και να κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους.
Αμπελώνες Αντωνόπουλου
Με γενάρχη τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, είναι η εκμετάλλευση που πρώτη ανέδειξε την αμπελοοινική ζώνη της Αρκαδίας και το Μοσχοφίλερο. Εξακολουθεί να κατέχει μία από τις κύριες θέσεις στην κορυφή της ποιότητας του ελληνικού κρασιού. Υποδειγματικές οινοποιήσεις Μοσχοφίλερου και συνεχείς πειραματισμοί με αξιόλογα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το ορθόν της καταξίωσης.