Follow us

Έλληνες παραγωγοί

Το «καλύτερο κρασί» είναι ένας μύθος που υπάρχει μόνο στη φαντασία των αδαών. Το ίδιο ισχύει και για τον «καλύτερο παραγωγό». Όμως, ανάμεσα στα πολλά σημαντικά ονόματα του σύγχρονoυ ελληνικού κρασιού υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν.

Έλληνες παραγωγοί

Κτήμα Γεροβασιλείου

Αναμφισβήτητα ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας οινοπαραγωγός. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι χαρισματικός σε όλους τους τομείς. Πολύ καλός αμπελουργός, εξίσου καλός οινολόγος, φιλομαθής και ευγενικός, ανήκει στην πρώτη γενιά του «νέου κύματος» των Ελλήνων μικρών παραγωγών που «δήλωσαν» την παρουσία τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο, υποδειγματικός αμπελώνας και αταλάντευτα υψηλή ποιότητα κρασιών συνθέτουν ένα σύνολο που χαρίζει στο Κτήμα μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Κτήμα Παπαϊωάννου

Έλληνες παραγωγοί

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι ο σημαντικότερος «αγρότης-οινοποιός» και ο γενάρχης της ποιοτικής Νεμέας. Καλλιεργεί με λαϊκή σοφία και αναμφισβήτητη επιστημονική γνώση έναν υποδειγματικό ιδιόκτητο αμπελώνα. Μαζί με τον Γιώργο Παπαϊωάννου δημιουργούν μερικά από τα κορυφαία κρασιά της ζώνης και αποτελούν σημείο αναφοράς για το Αγιωργίτικο με αξιοζήλευτη σταθερότητα σε επίπεδο οργανοληπτικών χαρακτήρων.

Μπουτάρη Οινοποιητική

Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική μονάδα της Ελλάδας, με εγκαταστάσεις και αμπελώνες που καλύπτουν ουσιαστικά τη συντριπτική πλειονότητα των κυρίαρχων ζωνών και του ποικιλιακού δυναμικού της χώρας. Το όνομα παραπέμπει ευθέως στο Ξινόμαυρο και ειδικότερα στη Νάουσα, ο αμπελώνας της οποίας οφείλει πολλά, αν όχι όλα, στην οικογένεια. Ίσως, και ως εξ αυτού, δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα από τα κορυφαία κρασιά της περιοχής φέρουν τη σφραγίδα και το savoir-faire της εταιρείας.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ο «Αμέθυστος Λευκός», δημιούργημα τους Κτήματος, είναι αναμφισβήτητα η «ρομφαία» με την οποία τα κρασιά του Δραμινού αμπελώνα άνοιξαν το δρόμο προς την αναγνώριση και καθιερώθηκαν ως κορυφαία στη συνείδηση του καταναλωτή. Αποτελεί ένα από τα δείγματα της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στην εκμετάλλευση. Σύγχρονος αμπελώνας και αναλόγων προδιαγραφών επισκέψιμο οινοποιείο.

Κτήμα Αβέρωφ (κατώγι-στροφιλιά)

Γενάρχης του ένας χαρισματικός άνθρωπος του πνεύματος και πολιτικής. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με μια ιδιοφυή κίνηση-συνδυασμό πολιτικής σκέψης και διορατικότητας αποτελεί τη ρίζα της ύπαρξης των διεθνών ποικιλιών στην Ελλάδα. Ο αμπελώνας του Μετσόβου με κυρίαρχη ποικιλία το Cabernet Sauvignon είναι μία από τις πρωτοποριακές κινήσεις για το ελληνικό οινικό γίγνεσθαι.

Κτήμα Σιγάλα

Συνέδεσε το όνομά του με το πέρασμα του σαντορινιού αμπελώνα και συνέβαλε με κυρίαρχο τρόπο στην αναγνώριση της ποιοτικής υπεροχής του Ασύρτικου. Πειραματισμός, αναζήτηση ξεχασμένου δυναμικού, κορυφαία ποιότητα λευκών (και όχι μόνο) κρασιών, δίνουν το δικαίωμα στον Πάρι Σιγάλα να κατέχει επάξια μια θέση στην κορυφή της πυραμίδας των ελληνικών παραγωγών.

Κτήμα Αργυρού

Ιστορική αμπελοοινική εκμετάλλευση της Σαντορίνης. Η συμβολή της στην αναγνώριση των οργανοληπτικών χαρακτήρων του Ασύρτικου θεωρείται καθοριστική και την καθιστά μία από τις κορυφαίες μονάδες του νησιού. Εμβληματική είναι και η παρουσία της στον τομέα των επιδόρπιων οίνων. Το Vinsanto αποτελεί δείγμα γραφής, άξιο μελέτης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ε.Ο.Σ. Σάμου

Ένας Συνεταιρισμός που έδωσε, πρώτος, διεθνές βήμα στο ελληνικό κρασί. Τα επιδόρπια κρασιά από Μοσχάτο Λευκό κινούνται μόνιμα σε εξαιρετικά υψηλά ποιοτικά standards, διεκδικούν θέση στα διεθνή τραπέζια και αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα και των τοπικών ποικιλιών.

Οινοποιία Μανουσάκη

Αποτέλεσε ίσως το πιο εύγλωττο δείγμα του δυναμικού που «κρύβει» το κρητικό αμπελοοινικό οικοσύστημα. Με εμβληματική ετικέτα το λευκό «Νόστος Roussanne» αποδεικνύει τις τεράστιες ποιοτικές δυνατότητες του νησιού, ακόμα και σε επίπεδο «δύσκολων» και «ασυνήθιστων» ποικιλιών. Η σταθερά ανοδική πορεία και στα κόκκινα κρασιά της εκμετάλλευσης του δίνει το δικαίωμα να διεκδικεί και να κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους.

Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Με γενάρχη τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, είναι η εκμετάλλευση που πρώτη ανέδειξε την αμπελοοινική ζώνη της Αρκαδίας και το Μοσχοφίλερο. Εξακολουθεί να κατέχει μία από τις κύριες θέσεις στην κορυφή της ποιότητας του ελληνικού κρασιού. Υποδειγματικές οινοποιήσεις Μοσχοφίλερου και συνεχείς πειραματισμοί με αξιόλογα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το ορθόν της καταξίωσης.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.