Follow us

Ελληνικά Syrah

Όλα δείχνουν ότι τα καλά ελληνικά Syrah κοντεύουν να γίνουν από τα καλύτερα του κόσμου! Ιδού 23 δείγματα γραφής που καταθέτουν την ελληνική άποψη σε μία από τις πιο εντυπωσιακές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού.

Ελληνικά Syrah

Τι απολαυστική και ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία! Είναι αλήθεια πως κοντεύει να καταντήσει κοινοτοπία ότι τους τελευταίους μήνες πλέουμε σε πελάγη γευσιγνωστικής ευτυχίας και επαγγελματικής ικανοποίησης, με τις τόσο συναραπαστικές γευστικές δοκιμές που μας έτυχαν. Ασφαλώς και αυτή η ικανοποίηση είναι πολύ καλό σημάδι.

Το κρασί που παράγεται στην Ελλάδα, μαζί με αυτό που εισάγεται, βρίσκεται σε σταθερή και διαρκώς εντεινόμενη πορεία ποιοτικής ανόδου. Αν μάλιστα το ελληνικό κρασί ακολουθούσε στην προβολή του στο εξωτερικό και την εδραίωση των πωλήσεών του στη διεθνή αγορά πορεία ανάλογη της κατακόρυφης και διαρκούς ποιοτικής ανόδου του, μαζί με τους παραγωγούς θα δηλώναμε ευτυχείς.

Φαίνεται λοιπόν, τόσο από αυτήν εδώ τη γευστική δοκιμή όσο και από άλλες γευσιγνωσίες που κάθε τόσο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, ότι τα ελληνικά Syrah έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και βρίσκονται σε πορεία εντυπωσιακής ποιοτικής ανόδου.

Αυτή η διάσημη και υπέροχη ποικιλία, εξάλλου, από τα πρώτα βήματα της παρουσίας της στην Ελλάδα είχε δείξει τα δόντια της. Προσαρμόστηκε ιδιαίτερα εύκολα στις ελληνικές συνθήκες και έγινε γρήγορα ξεκάθαρο ότι ένα λαμπρό μέλλον ανοιγόταν μπροστά της. Γιατί λοιπόν να μην είμαστε αισιόδοξοι;

Τα τελευταία δείγματα είναι τόσο υπέροχα που μας κάνουν να λέμε ότι τα καλά ελληνικά Syrah κοντεύουν να γίνουν από τα καλύτερα του κόσμου. Άλλωστε, 23 δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου μα καθόλου λίγα για να πάρεις τον ποιοτικό σφυγμό της εν Ελλάδι παρουσίας μίας από τις πιο εντυπωσιακές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού – που δίνει μερικά από τα πιο «μαγικά» και σαγηνευτικά, αλλά και πιο ακριβά, κρασιά στον κόσμο.

Επιπλέον αν το Syrah ήταν ελληνική ποικιλία, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα· οι εντυπώσεις μας είναι ισάξιες της σχετικά πρόσφατης γευσιγνωσίας με το Ασύρτικο της Σαντορίνης. Πραγματικά, ποτέ άλλοτε σε γευστική δοκιμή κόκκινων ξηρών κρασιών δεν είχε συγκεντρωθεί τέτοια πληθώρα εντυπωσιακών χαρακτηριστικών. Σχεδόν ποτέ άλλοτε, για παράδειγμα, δεν είχαμε τόσο ενιαίο ποιοτικό επίπεδο και μάλιστα σε ένα σύνολο 23 κρασιών.

Δύσκολα και σπάνια επίσης μας συμβαίνει, τα τρία πρώτα κρασιά να ξεπερνούν το «90/100» σε βαθμολογία. Από τις πιο ευχάριστες διαπιστώσεις είναι η διαρκής επιβεβαίωση ότι ένας νέος στην ηλικία και στο χώρο οινοποιός (ο Απόστολος Μούντριχας) κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο να δημιουργήσει όνομα με την ποιότητα των κρασιών του και την επιμονή στη σοβαρή δουλειά, αλλά να περιλαμβάνεται στα πιο δυνατά και καλύτερα ονόματα του Syrah και η θέση του να είναι πια εδραιωμένη σταθερά. Μαζί, ασφαλώς, και η μεγάλη χαρά για το Syrah του Βαγγέλη Γεροβασιλείου: κορυφαία και ακλόνητη η θέση του, τεράστια η sophistiquee ηδονή που προσφέρει!

Και βέβαια ο μεγάλος «σημερινός» νικητής, το Syrah 2006 του Κτήματος Παυλίδη από τη Δράμα. Μια ωραία έκπληξη κι αυτό (ακόμα πιο ωραίο από το 2004!), μια και η φήμη του Κτήματος Παυλίδη φτιάχτηκε κυρίως με άλλα κρασιά· φαίνεται όμως ότι και το Syrah τους μπαίνει στη λίστα των κορυφαίων.

Και κάθε άλλο παρά απαρατήρητες οι εντυπώσεις για το θαυμάσιο επίπεδο του Κτήματος Εύχαρις, του εξαιρετικού Νίκου Δουλουφάκη από την Κρήτη (που τους τελευταίους μήνες κρασιά του έχουν διακριθεί στις γευστικές μας δοκιμές), του Παλυβού από τη Νεμέα αλλά και του Παπαργυρίου από την Κορινθία.Με τόσο ωραία ελληνικά Syrah, δεν μένει παρά να περιμένουμε να έρθεις ο χειμώνας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.