Follow us

Ανήσυχα κόκκινα ελληνικά κρασιά (Γευσιγνωσία)

Ανήσυχα κόκκινα ελληνικά κρασιά (Γευσιγνωσία)

Γεροντόκλημα Βερτζαμί 2003, Αντωνόπουλος
Βαθύ κόκκινο. Αρώματα από τα οποία προεξέχει το καλά καμένο βαρέλι και ακολουθούν αρώματα μούρου, μελανιού και μελιού σε παστέλι, υποψία λουλουδιών, ψημένων ξηρών καρπών και σοκολάτας. Στόμα γλυκό και ογκώδες με ακτινοβόλες στιβαρές ταννίνες, που μόλις αποφεύγουν την αγριάδα. (Χάλαρης, 210 4935000)
Βαθμολογία: 90,33/100

Μαυροτράγανο 2007, Σιγάλας
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα γλυκών ώριμων φρούτων (δαμάσκηνο), κακάο σοκολάτας και μπαχαρικών (πιπέρι), έντονος αλλά ευγενικός βοτανικός χαρακτήρας. Στόμα σαρκώδες, γεμάτο και ζαχαρωμένο, με τη βοτανικότητα να δίνει ψευδοψυκτική αίσθηση· ταννίνες φρουτένιες, νόστιμες, αλλά αρκετά ρουστίκ. (Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμολογία: 87,66/100

Tempranillo 2006, Παυλίδης
Σκούρο κόκκινο. Αρώματα που ξεκινούν με πράσινο και βοτανικό χαρακτήρα, μαύρα κεράσια και βύσσινα που ακολουθούνται από αρώματα της αντίθετης πλευράς, ψημένου κάστανου, σοκολάτας, βανιλάτου βαρελιού. Στόμα πλούσιο με έντονη γλύκα και άφθονο φρούτο, στρογγυλές ταννίνες που το κάνουν σαρκώδες. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
Βαθμολογία: 87,33/100

Λυρικός 2004 Petit Verdot, Παπαϊωάννου
Βαθύ ερυθρό. Πληθωρικά αρώματα σύκου σε πρώτο πλάνο, βανίλιας σοκολάτας και ξύλου, σιρόπια καραμελωμένου μαύρου φρούτου, βύσσινο, δαμάσκηνο και κέδρος, σε ένα ευγενές σύνολο. Στόμα πολύ πλούσιο, με γλύκα που μένει μέχρι το τέλος, παρά τη δροσιστική οξύτητα, και με ταννίνες που μουδιάζουν ελαφρά το στόμα. (Ιντερβίνο)
Βαθμολογία: 87/100

Mavri Koudoura 2007, Κτήμα Αβαντίς
Βαθύ ερυθρό. Πυκνά αρώματα ζαχαρωμένων κόκκινων φρούτων, ελαφριά αίσθηση βοτανικότητας και λουλουδιών, βανίλιας και λιβανιού. Στόμα πληθωρικό, με γλύ­κα, αλλά και τραχιές ταννίνες που του δίνουν προσωπικότητα και που προσπαθούν να προσγειώσουν το φρούτο. (Ανθίδης, 210 6613920)
Βαθμολογία: 85/100

Nostos Grenache 2007, Μανουσάκης
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο. Αρώματα τριαντάφυλλου, βανί­λιας και κακάο, κόκκινων φρούτων, ξύλου και κανέλας. Στόμα πλούσιο και γλυκό από το αλκοόλ, με στιβαρές, καλοδομημένες ταννίνες, που μένουν αισθητές και στην επίγευση. (Ανθίδης, Οινοτράπεζα, 210 9859920)
Βαθμολογία: 84/100

Alpha Οne 2006, Τannat, Κτήμα Άλφα
Σκούρο κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Έντονα και τονισμένα αρώματα κόκκινου φρούτου, μελάνι και κέδρος να σηματοδοτεί τη βοτανική του πλευρά. Στόμα με γλύκα, γεμάτο, με επίσης τονισμένες ταννίνες που κάνουν έντονη την παρουσία τους μέχρι το τέλος. (Χάλαρης, Ανθίδης)
Βαθμολογία: 83,33/100

Pinot Νoir 2007, Κτήμα Άλφα
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο, με κάποιες ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα φρούτων αλλά και λουλουδιών, βοτανικά αλλά και σοκολάτας. Στόμα σχετικά λεπτό, ισορροπημένο, νόστιμο, με καλής ποιότητας ταννίνες, με γλύκα και ταυτόχρονα ικανοποιητική οξύτητα. (Χάλαρης, Ανθίδης)
Βαθμολογία: 83/100

Rossiu di Munte 2006, Pinot Νoir, Κατώγι Αβέρωφ
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο. Αρώματα ώριμων φρούτων, μαρμελάδας, με αίσθηση μπαχαρικών. Στόμα μεσαίου όγκου, με λιγοστές αλλά αρκετά αισθητές ταννίνες που του δίνουν ελαφριά στυφάδα αλλά και νοστιμιά. (Καρούλιας)
Βαθμολογία: 82,33/100

Ελιά Refosco 2007, Καραβιτάκης
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα καπνού από τζάκι, πιο πίσω το κόκκινο ζαχαρωμένο φρούτο με κανέλα, και αρκετά έντονη αίσθηση μανιταριού. Στόμα αρκετά πλούσιο, γλυκόπιοτο, με ωραίες στρογγυλές τανίνες. (Xάλαρης)
Βαθμολογία: 82,33/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.