Follow us

Chateau Nico Lazaridi

Ο Νίκος Λαζαρίδης έχει πολλά να γιορτάσει στην εικοσαετή πορεία του: Σπουδαία κρασιά, μια αμπελουργική ζώνη που αποδείχθηκε από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα, τον οραματικό του προσανατολισμό προς την παραγωγή του μεγάλου ελληνικού κρασιού. Πίνουμε σ’ αυτά!

Chateau Nico Lazaridi

Είναι 1987, έχω μόλις τελειώσει το σχολείο και κατά ένα μαγικό τρόπο κολλάω το μικρόβιο του κρασιού. «Επενδύω» όλα μου τα χρηματικά δώρα για την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο στην αγορά κρασιών από τα Cellier, γράφομαι μέλος στα wine clubs που είχαν μόλις ξεκινήσει να λειτουργούν (Athenian Wine Club και Ελληνική Ακαδημία Οίνου), και κάπως έτσι ξεκινάει ένα πάθος, ένα ψώνιο αν προτιμάτε, που έμελλε να εξελιχθεί σε επάγγελμα.

Θα μου πείτε, καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με τον Νίκο Λαζαρίδη; Προφανώς καμία. Απλώς, όταν έλαβα την πρόσκληση για να επισκεφθώ τη Δράμα όπου το Chateau Nico Lazaridi γιόρταζε τα είκοσι χρόνια του, συνειδητοποίησα ότι έχουμε κοινά επαγγελματικά γενέθλια. Και συγκινήθηκα κατά κάποιον τρόπο… καλά, ας πούμε ότι χάρηκα, μη γίνομαι και μελό.

Chateau Nico Lazaridi

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν εκεί, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης προσβλήθηκε και αυτός από το μικρόβιο του κρασιού και αποφάσισε να επενδύσει στην περιοχή του και να αναβιώσει την αμπελοοινική παράδοση της Δράμας. Η πρώτη οραγανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της περιοχής είναι γεγονός και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο Chateau Lazaridi.

Ο Νίκος Λαζαρίδης υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο επειδή δημιούργησε ορισμένα σπουδαία κρασιά, ούτε επειδή χρησιμοποίησε διεθνείς ποικιλίες. Το σημαντικότερο είναι ότι υπήρξε ο δημιουργός μιας αμπελουργικής ζώνης που αποδείχθηκε ότι είναι από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να μιλήσω εδώ για την περιοχή της Δράμας. Η αξία της είναι προφανής για οποιονδήποτε ασχολείται έστω και ελάχιστα με το κρασί. Εδώ παράγονται αρκετά από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα ελληνικά κρασιά. Ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι όλο το κρασί που παράγεται στην περιοχή κυκλοφορεί μόνο ως εμφιαλωμένο, κάτι για το οποίο ελάχιστες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου μπορούν να περηφανεύονται.

Προσωπικά, όμως, πιστεύω ότι ο Νίκος Λαζαρίδης υπήρξε πρωτοπόρος για έναν ακόμη λόγο. Το ερυθρό «Μαγικό Βουνό». Είναι ίσως ο μόνος Έλληνας οινοπαραγωγός που τόσο νωρίς διείδε την προοπτική ενός μεγάλου ελληνικού κρασιού και όχι μόνο προσπάθησε να το δημιουργήσει, αλλά κατάφερε να χτίσει και τον ανάλογο μύθο. Δεν νομίζω μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει πιο επιθυμητό κόκκινο ελληνικό κρασί. Και δικαίως. Επανειλημμένα το «Μαγικό Βουνό» έχει διακριθεί σε «τυφλές» και φανερές γευστικές δοκιμές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η γευστική δοκιμή του ΕΥ ΖΗΝ του περασμένου μήνα, στην οποία το ερυθρό «Μαγικό Βουνό» κατέλαβε την πρώτη θέση, ξεπερνώντας το 90 στα 100! Βέβαια η υψηλή ποιότητα είναι ένα μόνο –το βασικότερο– συστατικό μιας τέτοιας επιτυχίας και το σπουδαίο είναι ότι το «Μαγικό Βουνό», εκτός από υποδειγματικό κρασί, έχει ευτυχήσει να συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολύ πετυχημένου προϊόντος.

Αμπέλια, ετικέτες και οινοποιεία

Μιλώντας όμως μόνο για το «Μαγικό Βουνό», αδικούμε τα υπόλοιπα σημαντικά κρασιά του Κτήματος. Σήμερα, η αμπελουργική δραστηριότητα της Nico Lazaridi εκτείνεται ανάμεσα στις κοινότητες Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής, στην περιοχή της Δράμας. Περιλαμβάνει 800 στρέμματα αμπελώνων γραμμικής μορφής, εκ των οποίων τα 550 στρέμματα αποτελούν ιδιοκτησία της εταιρείας και τα υπόλοιπα ανήκουν σε συμβεβλημένους με την εταιρεία αμπελοκαλλιεργητές.

Το κλίμα στην περιοχή είναι μεσογειακό – εύκρατο και ξηρό, ανάλογα με την εποχή. Τα αμπέλια προστατεύονται από τα γύρω βουνά και το περιβάλλον προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των ποικιλιών Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Chardonnay, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Sangiovese, αλλά και των ελληνικής καταγωγής Greco di Tufo, Aglianico και Grecanico, τα οποία καλλιεργούνται πειραματικά. Εδώ υπάρχει το πρωτοποριακό οινοποιείο «Chateau Nico Lazaridi», όπου παράγεται η βασική σειρά κρασιών της εταιρείας.

Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, στις παρυφές του Παγγαίου, στην Καβάλα, υπάρχουν 80 ακόμη στρέμματα γραμμικών αμπελώνων και το οινοποιείο «Μακεδών». Το νέο project της Nico Lazaridi, τέλος, είναι πολύ πιο μακριά, στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, όπου ολοκληρώνεται το τρίτο οινοποιείο. Εκεί όπου δημιουργούνται από φέτος τα κρασιά της Οινοποιίας Μυκόνου, η οποία κατά 78% ανήκει στη Nico Lazaridi.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.