Follow us

Sauvignon blanc

Αποτελεί την οινική αποτύπωση του ελληνικού καλοκαιριού! Το Sauvignon Blanc είναι προικισμένο με τέτοια χαρίσματα, αρωματικά και γευστικά, που λες και φτιάχτηκε για καλοκαιρινές διακοπές. Τα 22 δείγματα της γευσιγνωσίας μας ήταν όλα ανεξαιρέτως υψηλού επιπέδου, κρύβοντας επιπλέον ευχάριστες εκπλήξεις.

Sauvignon blanc

Παρόλο που προέλευσή του είναι οι πολύ πιο δροσερές περιοχές της Κοιλάδας του ποταμού Λίγηρα (κεντρική Γαλλία) και το Bordeaux, το Sauvignon Blanc βρίσκει το μάστορά του και σε εξίσου δροσερές χώρες του Νέου Κόσμου (με πρωταθλήτρια στο είδος τη χαρισματική και πανέμορφη Νέα Ζηλανδία). Στην Ελλάδα είναι τέτοια η απ’ άκρη σ’ άκρη ανάπτυξη του Sauvignon Blanc, λες και πρόκειται για γηγενή ποικιλία, τόσο καλά έχει εγκλιματιστεί στα ελληνικά terroirs.

Κι αν προσέξουμε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά (τη φυτικότητα, για παράδειγμα, την οξύτητα και το φρουτώδη χαρακτήρα) αλλά και τη σβελτάδα και τη λυγερή «κορμοστασιά» του, θα καταλάβουμε αμέσως γιατί τα κρασιά από Sauvignon Blanc αποθεώνονται δίπλα σε εμβληματικά πιάτα της καλοκαιρινής κουζίνας: λαδερά, γεμιστά και ζαρζαβατικά, τη λατρεμένη χωριάτικη σαλάτα, ψαράκια αέρινα τηγανισμένα ή μεγαλύτερα –άπαχα κυρίως– ψάρια, ψημένα απλά στα κάρβουνα, θαλασσινά και μαλακόστρακα.

Η πιο ασφαλής επιλογή, λοιπόν, για τον καταναλωτή κυριολεκτικά διέπρεψε. Μεταξύ των 22 Sauvignon Blanc που καταφέραμε να μαζέψουμε –δεν χωρούσαν περισσότερα...– ούτε ένα, μα ούτε ένα κρασί δεν βρέθηκε κακό ή ελαττωματικό! Δεν ήταν ωστόσο αυτό το μόνο χαρακτηριστικό της γευστικής δοκιμής μας, που διακρινόταν από τόση ομοιογένεια και υψηλό επίπεδο που πραγματικά είχαμε καιρό να χαρούμε. Υπήρχε επιπλέον, για όλα σχεδόν τα κρασιά, ένα πραγματικά πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, με αξιολογήσεις πάνω από το «80».

Μαζί με μια ποικιλομορφία αρωματικών και γευστικών στιλ (πέρα από τη χρήση ή όχι βαρελιού), οφειλόμενη στην πολυπλοκότητα της ελληνικής φύσης και τη διαφορετικότητα των terroirs – πολύ περισσότερο από τις διαφορές στην οινοποίηση ή από την επιλογή ευρωπαϊκού ή νεοκοσμίτικου στιλ κρασιών.

Με ένα τέτοιο «πακέτο» στα χέρια μας, πώς να μη μείνουμε μετά από καιρό τόσο ευχαριστημένοι, πώς να μην ομονοήσουμε τόσο συχνά στις βαθμολογίες μας; Στην προς αξιολόγηση λίστα των 22 κρασιών αλλά και στην τελική βαθμολογία υπήρξαν ευχάριστες εκπλήξεις, που δεν υπήρχε περίπτωση να συναντήσουμε πριν από μερικά χρόνια, εγγυήσεις για το ποιοτικό μέλλον του ελληνικού κρασιού.

Sauvignon blanc

Ποιος θα φανταζόταν, για παράδειγμα, ότι το Κτήμα Αβαντίς του Απόστολου Μούντριχα (κορυφαίο κρασί της γευστικής μας δοκιμής) επρόκειτο να ανέβει σταθερά στην κορυφή της νέας γενιάς των ελληνικών οινοποιείων και να διατηρεί σταθερά –σε άσπρα και κόκκινα κρασιά– ένα υψηλότατο ποιοτικό επίπεδο; Ή ότι ο «Τετράμυθος», μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τις φωτιές του 2007, θα επέστρεφε δριμύτερος και θα μοιραζόταν υπερήφανα τη δεύτερη θέση της κατάταξης με το Κτήμα Άλφα, υποσκελίζοντας μάλιστα το Κτήμα Γεροβασιλείου που κατέλαβε την τρίτη θέση! Για να μην πούμε για τα κρασιά των οινοποιείων Σαμπάνη (Στερεά Ελλάδα - Εύβοια) και Μιχαλάκη (νομός Ηρακλείου Κρήτης) που, χάρη στη σοβαρή, βάθους δουλειά του Δημήτρη Γκουράβα, έχουν κι αυτά «ξεπεταχτεί» σε υψηλό και σταθερό ποιοτικό επίπεδο, αλλά και αναδειχτεί σε σημαντικούς εκφραστές της νέας πραγματικότητας του ελληνικού κρασιού...

Υπήρξε φυσικά και η άλλη όψη του νομίσματος: μερικά κρασιά δεν θύμιζαν και τόσο τα χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc, ενώ τα ελληνικά Sauvignon Blanc δεν έχουν το συναρπαστικό ενδιαφέρον του Ασύρτικου της Σαντορίνης. κι επίσης δύσκολα μπορούν «να σε στείλουν στα ουράνια». Ποιος όμως νοιάζεται διαρκώς για τον ουρανό; Το κρασί είναι άλλωστε προϊόν της γης...

Μηλιά Sauvignon Βlanc 2008, Τετράμυθος

Μεσαίας έντασης πρασινοκίτρινο. Αρώματα σύνθετα πολύ ώριμων φρούτων ανανά, μάγκο, φρούτων του πάθους, λεμονιού και λουλουδιών, αλλά και καπνός από το βαρέλι. Στόμα ιδιαίτερο, με γλύκα, πάχος, έντονη οξύτητα που το κάνει σφιχτοδεμένο και με ελαφριά τραχύτητα στο τελείωμα. (Γ. Σπύρου, 210 9333215 / Αφοί Κοντού, 2310 481880)
Βαθμολογία: 84,66/100

Sauvignon Βlanc 2008,Κτήμα Αβαντίς

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Έντονα και πληθωρικά αρώματα τροπικών φρούτων και κομψά βοτανικά, με ευδιάκριτες και καθαρές νότες φρούτου του πάθους και λίτσις. Στόμα πλούσιο και σφιχτοδεμένο, χάρη στην ωραία του οξύτητα που του δίνει ζωντάνια και ζωηρότητα, καταλήγοντας σε μεγάλη διάρκεια. (Ανθίδης, 210 6613920)
Βαθμολογία: 86,33/100

Sauvignon Βlanc 2008, Κτήμα Άλφα

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Κομψά αρώματα άγουρων τροπικών φρούτων με κομψή βοτανική αίσθηση, νότες λεμονανθών και εσπεριδοειδών. Στόμα με ακόμη πιο έντονο το φρούτο, ικανοποιητικό σώμα και δροσερή τραγανή οξύτητα που μένει ευχάριστη μέχρι και την επίγευση. (Ανθίδης / Χάλαρης, 210 4935000 / Αφοί Τσελεπίδη, 2310 544802)
Βαθμολογία: 84,66/100

Κτήμα Γεροβασιλείου Fume Sauvignon Blanc 2008

Μεσαίας έντασης κιτρινοπράσινο. Αρώματα έντονα και τυπικά της ποικιλίας, από τροπικά φρούτα, σε φίνο βοτανικό φόντο και νότες καπνού από βαρέλι. Στόμα με ικανοποιητικό σώμα και οξύτητα που ισορροπεί το γενναιόδωρο αλ­κοόλ, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο. (Ανθίδης / Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
Βαθμολογία: 84,33/100

Sauvignon Blanc 2008, Αντωνόπουλος

Ανοιχτό, λαμπερό κιτρινοπράσινο. Αρώματα λεμονάτα, τροπικών φρούτων και λουλουδιών. Σώμα με ικανοποιητικό όγκο και εξαιρετική τραγανή οξύτητα που χαρίζει ένα κομψό και ευχάριστο σύνολο, με το φρούτο να κάνει πιο έντονη την παρουσία του. (Χάλαρης)
Βαθμολογία: 84/100

Amethystos Sauvignon Blanc 2008, Κ. Λαζαρίδης

Λαμπερό, ανοιχτό κίτρινο. Βοτανικά, κομψά αρώματα φρούτων, λουλουδιών και εσπεριδοειδών, με νότες λεμονιού. Στόμα ικανοποιητικού όγκου, με αρμονικά δεμένη την οξύτητα, που του δίνει δροσιά και καταλήγει σε αρκετά αυστηρή επίγευση. (Χάλαρης / Ανθίδης / Αφοί Κοντού)
Βαθμολογία: 83,66/100

Ηδύπνοος 2008, Συμεωνίδης

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Αρκετά έντονα κομψά αρώματα τροπικών φρούτων, με νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Στόμα με ικανοποιητικό σώμα, δροσερή οξύτητα, σε ένα αρμονικό σύνολο με λεμονάτη επίγευση. (Π. Συμεωνίδης, 25940 92789)
Βαθμολογία: 83,66/100

Sauvignon Βlanc 2008, Σαμπάνης

Λαμπερό πράσινο, με κίτρινες ανταύγειες. Διακριτικά και κομψά αρώματα άγουρων τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων, με νότες λεμονιού. Στόμα μεσαίου όγκου, με δροσιστική οξύτητα που του δίνει ζωντάνια και στην επίγευση. (Κτήμα Σαμπάνη, 22210 34898)
Βαθμολογία: 83,66/100

Μαγικό Βουνό 2008, Nico Lazaridi

Λαμπερό κιτρινοπράσινο. Αρώματα έντονα, κομψά, ξύλου και ξερών καρπών. ώριμο τροπικό φρούτο, εσπεριδοειδή και λουλούδια στο φόντο. Αρμονικό και γεμάτο στόμα, με οξύτητα που το στηρίζει επαρκώς και με το φρούτο να εμφανίζεται πιο έντονα. (Αίολος, 210 9887341 / Αφοί Τσελεπίδη)
Βαθμολογία: 83,66/100

Sauvignon Βαρέλι 2008, Καριπίδης

Χρυσοκίτρινο. Αρώματα έντονα ξύλου, καπνού και ξερών καρπών, με το τροπικό φρούτο και το λεμόνι να δείχνουν για την ώρα πιο πίσω. Στόμα μεσαίου όγκου, που δεν υποστηρίζει αρκετά την οξύτητα, και έντονη αίσθηση βαρελιού. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 82,66/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.