Follow us

Aσύρτικο Σαντορίνης

Είναι ξεκάθαρο: Tο οικοσύστημα της Σαντορίνης είναι μοναδικό και το Ασύρτικο είναι παγκόσμιας κλάσης σταφύλι που δίνει κρασιά με τεράστιες δυνατότητες. Δεν περιμέναμε αυτή τη γευσιγνωσία για να το επιβεβαιώσουμε· απλώς οι εντυπώσεις όλων μας ήταν τόσο σπαρταριστά ενθουσιώδεις, ώστε δεν έχουμε κανένα λόγο να εκφραστούμε συγκρατημένα: Η δοκιμή στο Ασύρτικο ήταν μία από τις καλύτερες που έχουμε ποτέ κάνει!

Aσύρτικο Σαντορίνης

Είναι ξεκάθαρο πλέον, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, ότι οι οινοποιοί της Καλλίστης (το αρχαίο όνομα της Σαντορίνης) έχουν μάθει καλά το μάθημά τους. Η αξιοποίηση του μικροκλίματος και του εκπληκτικού terroir της Σαντορίνης, αλλά και η ανάδειξη της σαγήνης του Ασύρτικου και της έκφρασής της μέσα από τις συνθήκες του ηφαιστειογενούς και ανεμοδαρμένου terroir, ακολουθούν διαρκώς ανοδική πορεία. Καμιά σχέση με την προ εικοσαετίας κατάσταση όπου η Σαντορίνη αποτελούσε ουσιαστικά τον εφιάλτη του οινοποιού.

Κι ωστόσο, αν κρίνουμε από την ταχύτητα των εξελίξεων και τα όλο και περισσότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα σπουδαία κρασιά της Σαντορίνης έχουν ακόμη μέλλον ολόλαμπρο και δυνατότητες τεράστιες μπροστά τους. Φαίνεται αρκετά βέβαιο ότι στο μέλλον θα έχουμε πράματα και θάματα να βλέπουμε και να θαυμάζουμε.

Να τονίσουμε το εξής: Έχει μεγάλη σχέση με τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας, το γεγονός ότι το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι το μοναδικό ελληνικό λευκό σταφύλι που δίνει κρασιά με δυνατότητες τόσο μακρόχρονης όσο και συναρπαστικής παλαίωσης. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις όπου παλαιωμένα κρασιά από Ασύρτικο της Σαντορίνης, εκτός από την εκπληκτική φινέτσα και πολυπλοκότητα που αποκτούν, παίρνουν και ένα χαρακτήρα («ορυκτό», στοιχεία κηροζίνης κλπ.) που τα φέρνει στο επίπεδο των παλαιωμένων γερμανικών Riesling.

Η συγκεκριμένη γευστική μας δοκιμή στο Ασύρτικο ήταν μία από τις καλύτερες ever. Τριάντα διαφορετικά κρασιά, παρακαλώ, που δεν μας κούρασαν καθόλου. Φορτωμένα μεγατόνους ενδιαφέροντος, ξεδίπλωναν κάθε τόσο την ποικιλία από διαφορετικά στιλ, μορφές και τρόπους «ερμηνείας» που μπορεί να έχει το Ασύρτικο. Ήταν μια γευσιγνωσία γεμάτη αντιθέσεις και ενδιαφέρον, όπου δίπλα στα παραδοσιακά στιλ οινοποίησης, με εξαιρετικά αποτελέσματα, υπήρχαν και εξαιρετικά δείγματα του «μοντέρνου» στιλ. Και προπαντός, όπως θα διαπιστώσετε, συνέβη κάτι που δεν έχει ποτέ ξαναγίνει: από τη μια υπήρξαν τέσσερα μαγικά κρασιά, ενώ από την άλλη το Top 4 της γευσιγνωσίας συγκέντρωσε βαθμό αξιολόγησης πάνω από 90!

Η επίθεση ποιότητας της Santo Wines και το γεγονός ότι πρόκειται –όπως διαπιστώνουμε εδώ και πολύ καιρό– για διαρκή ανοδική ποιοτική πορεία, μόνο χαρά και ικανοποίηση μας έφερε. Διότι στο χώρο με τα μεγάλα ονόματα, είναι φανερό ότι εισέρχεται ένας ακόμα δυνατός παίκτης. Το ίδιο και με την έξοχη «Καλλίστη Reserve 2006» του Μπουτάρη, μόνο ενθουσιασμό είχαμε.

Αν προσέξατε, όμως, όλα αυτά τα κρασιά (μαζί και το «Νυχτέρι 2007» του Χατζηδάκη) έχουν συμπληρώσει κάποια σημαντική ωρίμανση. Αποτέλεσμα: τα δείγματα από την εσοδεία 2008 δεν έδειξαν το ίδιο λαμπερά και συναρπαστικά, γιατί δεν έχουν προλάβει ακόμα να ξεδιπλώσουν όλα τα προσόντα, το βάθος και τη σαγήνη που θα έχουν σε λίγο καιρό. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη, μέχρι να τα κρίνουμε οριστικά και βέβαια μέχρι να είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

Να σημειώσουμε, έτσι για το φινάλε, ότι τον απόλυτο νικητή, το «Ασύρτικο Grande Reserve» 2006 της Santo, για μια στιγμή το βιώσαμε σαν κρασί παγκόσμιας κλάσης! Πολύ κοντά πλησίασαν άλλωστε και δύο ακόμα αστέρια: το «Ασύρτικο Reserve» 2006 της Santo και η «Καλλίστη Reserve» 2006 του Μπουτάρη. Πάντα τέτοια να μας δίνει η Σαντορίνη.

Assyrtiko Grande Reserve 2006, Santo Wines

Λαμπερό χρυσοκίτρινο. Αρώματα πυκνά και πολύπλοκα, μηλόπιτα με κανέλα και φλούδα εσπεριδοειδών, βανίλια και καπνός, όπως ένα έντονο καπνιστό ουίσκι με νότες ιωδίου και αλμύρας. Στόμα μεγάλου κρασιού, παχύ και ταυτόχρονα με απίστευτη ξηρότητα, χάρη στην οξύτητα που το ισορροπεί με μεγάλη ακρίβεια κόβοντας τη γλύκα, για να καταλήξει σε τεράστια επίγευση και αρωματική διάρκεια. (Santo Wines, 210 5153163)
Βαθμολογία: 93,50/100

Santorini Assyrtiko Reserve 2006, Santo Wines

Σκούρο κίτρινο. Αρώματα που ξεκινούν από μηλόπιτα, κανέλα, φρούτα– ξηρά και σε μαρμελάδα–, ξηρούς καρπούς, αμύγδαλο, μπαχαρικά, κερί, μέλι και πιπέρι, που καταλήγουν σε νότες ορυκτές και πετρελαίου. Στόμα με συνεχείς εναλλαγές αρωμάτων, γλυκιά αρχή, έξοχη οξύτητα που του δίνει αρμονία, ισχυρή δομή και ζωντάνια που συνθέτουν επίσης ένα κρασί παγκοσμίου κλάσης. (Santo Wines)
Βαθμολογία: 92/100

Καλλίστη Reserve 2006 Boutari

Βαθύ κίτρινο. Αρώματα εξαιρετικής κομψότητας πετρελαίου και ορυκτές νότες, πράσινες φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, ξηροί καρποί, πιπέρι, και κλασική για Σαντορίνη αίσθηση τσαγιού και μελιού. Στόμα πηχτό και πυκνό, εξαιρετικά τραγανό, χάρη στη μεγάλη ποιότητα της οξύτητας, στο στιλ του Chablis· μεγάλη επίγευση με πικρίλα εσπεριδοειδών. (IMA Beverages, 210 8002906)
Βαθμολογία: 91/100

Νυχτέρι 2007, Χατζηδάκης

Βαθύ κίτρινο. Ωραία αρώματα κομψής παλαίωσης, με μέλι και βούτυρο στάκας, κηρήθρα και ξηρούς καρπούς, φουντούκι, πάνω σε πολύ ωραίο φρούτο και εσπεριδοειδή ζαχαρωμένα σε γλυκό του κουταλιού. Στόμα με γλυκύτητα και τρυφερό, πληθωρικό και γενναιόδωρο, με εξαιρετικά ενσωματωμένη οξύτητα, επίγευση με πικράδα φρούτου και μεγάλη διάρκεια. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 90,75/100

Κτήμα Αργυρού 2008

Αρκετά ανοιχτό κίτρινο. Ντελικάτα ανθώδη αρώματα, λευκόσαρκα φρούτα, λεμόνι, ευγενικές νότες ξερών χόρτων και πιπεράτη αίσθηση. Στόμα ικανοποιητικού όγκου με λεμονάτη οξύτητα που ηλεκτρίζει έξυπνα, δίνοντας ανεπαίσθητη τραχύτητα, και με μια κομψή ιδέα πικρίλας νεραντζιού στην επίγευση. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500 / Χάλαρης, 210 4935000)
Βαθμολογία: 86,50/100

Νykteri 2003, Canava Roussos

Κίτρινο αρκετά βαθύ. Αρώματα κεριού, μηλόπιτας, ξερών καρπών και μπαχαρικών· μέλι και χαμομήλι, σε ένα σύνολο ώριμο έως υπερώριμο, αλλά σύνθετο και πολύ φίνο. Στόμα κ απνιστό, γεμάτο, γλυκό και γενναιόδωρο, με οξύτητα που μετά βίας καταφέρνει να το ισορροπήσει. (Ι. Σ. Ρούσσος, 210 9400017)
Βαθμολογία: 86,50/100

Santorini 2008 Βαρέλι, Χατζηδάκης

Μεσαίας έντασης, αρκετά βαθύ. Αρώματα κεριού, μελιού και μαντολάτου· φινετσάτο λικέρ πορτοκαλιού, ξερά χόρτα και ορυκτές νότες. Στόμα γλυκό και γενναιόδωρο, με υποβόσκουσα οξύτητα, ικανή να του δώσει ισορροπία και ελαφρά κομψή πικρίλα στην επίγευση. (Αίολος)
Βαθμολογία: 86,25/100

Assyrtiko 2008, Santo Wines

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Πυκνή μύτη με κίτρινο φρούτο, εσπεριδοειδείς νότες φλούδας πορτοκαλιού και λεμονιού και μια ορυκτή διάσταση στο φόντο. Στόμα γενναιόδωρο, με οξύτητα που το ισορροπεί και του δίνει σκελετό, δίχως να κυριαρχεί, εξασφαλίζοντάς του δροσερή επίγευση. (Santo Wines)
Βαθμολογία: 86,25/100

Σαντορίνη Σιγάλας 2008

Κίτρινο μεσαίας έντασης. Μύτη ελαφρά βοτανική, αλλά σε τυπική συχνότητα, από κίτρινο φρούτο, πράσινες φλούδες λεμονιού, καραμέλα, ξερό χόρτο και ορυκτή αίσθηση. Στόμα γεμάτο, με ωραία σαντορινιά λεμονάτη οξύτητα που σπινθηρίζει εκφραστικά. (B. Σ. Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμολογία: 84,75/100

Νykteri Reserve Bαρέλι 2007, Santo Wines

Κίτρινο λαμπερό, αρκετά βαθύ. Σύνθετη μύτη, με καπνό, φλούδα λεμονιού, τσάι και μήλο ως αίσθηση ωριμότητας. Στόμα γεμάτο, με ατσάλινη οξύτητα και μικρή τραχύτητα από το βαρέλι, με ελαφρά πικρό τελείωμα. (Santo Wines)
Βαθμολογία: 84,75/100