Follow us

Λευκά Bordeaux

Πρόκειται για μια νέα τάση που απευθύνεται στους connoisseurs ή για την αναβίωση μιας δοκιμασμένης συνταγής;

Λευκά Bordeaux

Λευκά κρασιά από την περιοχή του... Bordeaux; Η πατρίδα των σημαντικότερων, για πολλούς, ερυθρών κρασιών του κόσμου «ακούγεται» για τα λευκά της κρασιά. Ίσως ηχεί οξύμωρο, αλλά μια βιβλιογραφική ιστορική αναδρομή στην περιοχή αποδεικνύει ότι τα λευκά κρασιά αποτελούσαν πριν μισό αιώνα το εξήντα τοις εκατό της παραγωγής της περιοχής. Στο αρχειακό, δε, υλικό του Chateau Margaux υπάρχουν στα κελάρια τους λευκά κρασιά με ετικέτα του 19ου αιώνα, ενώ απαντώνται και ετικέτες από τη δεκαετία του 1920. Τα κρασιά βέβαια που κάνουν την εμφάνισή τους τον προηγούμενο αιώνα προέρχονται από τους αμπελώνες του Entre deux Mers και της περιοχής Graves, τα οποία αποτελούσαν απλά καθημερινά κρασιά και δεν είχαν καμία σχέση με την ποιότητα, την αναγνωρισιμότητα και το βεληνεκές των ερυθρών κρασιών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, της οποίας ηγείται ο Denis Dubourdieu, μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων και παραγωγός ο ίδιος πολύ σημαντικών, λευκών, μπορντολέζικων κρασιών, έχει σκοπό να βάλει στον οινικό χάρτη των ultra premium κρασιών τα λευκά κρασιά της περιοχής. Και ο Dubourdieu δεν είναι ο μόνος.

Η νέα τάση των λευκών Bordeaux έχει τις σημαίες της. Κρασιά που το όνομά τους είναι βαρύ και δοκιμασμένο. Το πιο δυνατό εξ αυτών ακούει στο όνομα Haut Brion. Το πολύ γνωστό ερυθρό κρασί από το Pessac, εμφανίζεται σε αρχεία του 1663 σαν Ho Bryan, με ιρλανδικές ρίζες, και εν συνεχεία παραμένει το μόνο μπορντολέζικo κρασί που ανήκει σε Αμερικανό ιδιοκτήτη από το 1935 (όνειδος για το Bordeaux), τον Clarence Dilon, και το μόνο ερυθρό εκτός Medoc που συμπεριλήφθηκε στην περίφημη κατάταξη του 1855. Ε, λοιπόν, το Haut Brion έχει και το λευκό ισοδύναμό του. Ανήκει στην ΑΟ Graves και είναι 50-50 Sauvignon blanc και Semillon ζυμωμένο εξ ολοκλήρου σε νέα βαρέλια. Η ποσότητα που παράγεται είναι πολύ μικρή και βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο συλλεκτών. Χαρακτηριστικό του, η δυνατότητα παλαίωσης πέραν των είκοσι χρόνων. Η τιμή του φλερτάρει με τα € 300, και στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί κάποιες φιάλες· μια μοναδική εμπειρία.

Λευκά Bordeaux

Η περιοχή Graves και η αυτονομηθείσα από το 1987 περιοχή Pessac Leognan έχει δώσει εξετάσεις και έχει περάσει με άριστα στα σαλόνια με τα μεγάλα λευκά κρασιά. Ορισμένοι εκπρόσωποι της περιοχής, τα Chateau Carbonnieux, Clos Floridene, Chateau Laville Haut Brion (το περίφημο Chateau χωρίς chateau), Chateau Broustet, Domaine de Chevalier, καταθέτουν κάθε χρόνο τη δυναμική της περιοχής.
Λίγο πιο κάτω, στην περιοχή Sauternes-Barsac, παράγονται τα ονομαστά botrytized κρασιά με τη μέθοδο της ευγενούς σήψης: Όταν η χρονιά δεν το επιτρέπει, η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία. Έτσι γεννήθηκαν τα ξηρά κρασιά των μεγάλων Sauternes που ονοματίζονται από το πρώτο γράμμα του «μεγάλου» κρασιού δανειζόμενα μέρος της αίγλης του. Το Υ του Chateau d’Yquem, το R του Chateau Rieussec και το S του Chateau Suduiraut αποτελούν το αγαπημένο παιχνίδι των sommeliers στο Λονδίνο.

Τα λευκά κρασιά του Μπορντό δεν είναι τυχαία μόδα. Αποτελούν εκτός όλων των άλλων το γαστρονομικό πρελούδιο των ερυθρών, και στόχος είναι να κινηθούν στην εξίσου υψηλή κατηγορία. Και το καταφέρνουν. Δεν έχουν στερεότυπα και αρπάζουν όποια ευκαιρία υπάρχει σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Ξέρουν ότι με το κύρος των ερυθρών πίσω τους έχουν το πλεονέκτημα της διείσδυσης, αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτα πρόχειρα ή εφήμερα. Γι’ αυτό και παραμένουν στην κορυφή της παραγωγής κρασιών ποιότητας· είναι αταβιστικό.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.