Follow us

Ροδανός: Τρεις χρονιές 24 καρατίων

Τα κρασιά του Ροδανού βάζουν φωτιά στη διεθνή οινική πασαρέλα με τρεις πολύτιμες χρονιές: 1998, 1999, 2000. Βάλτε δίπλα τους κυνήγια και αστακούς, και πείτε «Αγία Τριάς ελέnσον nμάς!».

Ροδανός: Τρεις χρονιές 24 καρατίων

Όταν η παγκόσμια κοινότητα των wine-Iovers μιλάει για τον Ροδανό, εννοεί τον πιο πρεστιζάτο ποταμό κρασιού στον κόσμο. Η κοιλάδα μέσα στην οποία κυλάει ο Rhone, θυμίζει μερικές φορές πίνακα του Βαν Γκογκ με πανέμορφα κυπαρίσσια και χρυσούς ήλιους. Από τους αμπελώνες που είναι φυτεμένοι σε αυτά τα μέρη βγαίνουν διάσημα και περιζήτητα κρασιά, με πρώτα και καλύτερα τα Chateauneuf-du-Pape, αλλά και άλλες ονομασίες προέλευσης, όπως το Hermitage, το Condrieu και το Cοte-Rοtie. Κόκκινα κρασιά που τρελαίνουν το γυναικείο πληθυσμό με την πικάντικη δυναμική σιλουέτα τους. Με το Syrah να παίζει καθοριστικό ρόλο στο χαρακτήρα των κόκκινων, τα κρασιά του Ροδανού βρίσκονται στην επικαιρότητα, εκτός των άλλων επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία, μετά από τα θαύματα που έχουν κάνει μαζί της οι Αυστραλοί, φιγουράρει στο επίκεντρο της οινικής μόδας. Από την άλλη, το λευκό Viogner, που τελευταία εμφανίζεται τόσο trendy στις τάξεις των Ελλήνων οινοπαραγωγών, έχει την έδρα του στο Condrieu, στο βόρειο κομμάτι της κοιλάδας. Στις κάβες και στα ελληνικά εστιατόρια τα κρασιά αυτά αρχίζουν να κάνουν δυνατή καριέρα.

Τα τρία τελευταία χρόνια οι παραγωγοί του οινικού αυτού ποταμού έχουν στα χείλη τους ένα σινεμασκόπ χαμόγελο ατέλειωτης ευτυχίας. Ο λόγος; Η Αγία Τριάδα τούς ευλόγησε και τους έστειλε ένα σερί τριών υπέροχων, δίχως προηγούμενο, χρονιών. Στην Vineχpo του Μπορντό, την πιο περιζήτητη έκθεση κρασιού στον κόσμο, τα περίπτερα των παραγωγών του Ροδανού, μέσα από ένα δυνατό μάρκετινγκ, είχαν πάρει φωτιά από το πλήθος των επισκεπτών. Δοκίμαζα τις κρασάρες με τα κόκκινα και τα λευκά και σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να κάνουμε μια ανάλογη γευσιγνωσία στο ΕΥ.

Ροδανός: Τρεις χρονιές 24 καρατίων

Δεν είναι βέβαια μόνο ο καλός καιρός που τίναξε ψηλά την αξία των μετοχών της κοιλάδας στο οινικό χρηματιστήριο. Μια νέα γενιά σημαντικών ταλέντων της οινολογίας δημιουργεί εδώ, οπότε δικαίως πολλοί πιστεύουν ότι την εποχή αυτή ο Ροδανός ζει το κρεσέντο του. Το 1998 ήρθε το πρώτο σήμα. Ήταν η καλύτερη χρονιά από το 1990 και οι παραγωγοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό από την ποιότητά της. Το 1999 υψώθηκε μια ιδέα ... πιο κάτω, αλλά είχε το προσόν η εξαιρετική του ποιότητα να συνδυαστεί και με μεγάλη ποσότητα. Το 2000 επιφύλαξε, για ακόμη μια φορά, ιδανικές συνθήκες για ιδανικότατη ωρίμανση των σταφυλιών. Με την οινολογική δε αναγέννηση που συμβαίνει στην περιοχή, όλοι πιστεύουν ότι ο Ροδανός έχει πατήσει γερά το πόδι του στη διεθνή οινική πασαρέλα.

Συγκεντρώσαμε όλα τα λευκά και κόκκινα κρασιά από τις χρονιές 98, 99 και 2000, που ήταν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Και βέβαια το επίπεδο αποδείχτηκε πολύ καλό, με τα 18 από τα 20 κρασιά να ξεπερνούν το σκαλοπάτι του «80/100». Ανάμεσά τους είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε διαμάντια, όπως τα La ChapeIIe/Hermitage, Crozes Hermitage και Chateauneuf-du-Pape του JabouIet, τα υπέροχα λευκά Chateauneuf του BeaucasteI (Vielles Vignes) και κόκκινα των Vieux Lazaret και του Jerοme Quίοt, ή την πολύ στιλάτη ιδιορρυθμία που ακούει στο όνομα Condrieu τού GuigaI. Και να σκεφτείτε ότι δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα αστέρια όπως το κόκκινο Chateauneuf-du-Pape του Chateau de BeaucasteI.

Μη χρονοτριβείτε ... Ετοιμάστε αστακούς, ρεβιθάδες με θαλασσινά, γλώσσες μενιέρ για τα λευκά, κυνήγια ή κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες για τα κόκκινα, και παραδοθείτε σε υπέροχες γαστρονομικές κραιπάλες!

Ροδανός στο ποτήρι

Οι τρεις πολύτιμες χρονιές του Ροδανού δοκιμάστηκαν στις 30/8/2001 με την αμερόληπτη μέθοδο της «τυφλής» δοκιμής στο ξενοδοχείο «Ανδρομέδα». Τη γευσιγνωστική ομάδα αποτέλεσαν οι: Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος), Πάνος Δεληγιάννης (δημοσιογράφος), Διονύσης Κούκης (Ιντερβίνο) και Αργύρης Τσακίρης (οινολόγος). Ως παρατηρητής πήρε μέρος ο Κωνταντίνος Λαζαράκης (Αίολος). Η βαθμολογία αποτελεί τον μέσο όρο των βαθμών των δοκιμαστών, στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο δεκαδικό ψηφίο. Η γευσιγνωσία (τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι παραγωγοί και οι διανομείς τους) διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου (ΕΛΔΟΙΝ).

La Chapelle 1999 Hermitage Paul Jaboulet Aine

Πολυσύνθετα αρώματα βανίλιας, καφέ, ευγενέστατων φρούτων (μύρτιλα, βατόμουρα) και μαύρου πιπεριού. Βαθύτατη φρoυτώδης γεύση με μεγάλη πυκνότητα και ένταση, που δείχνει τη μεγάλη του κλάση και τις δυνατότητες εξέλιξής του. (Ιντερβίνο).
Βαθμολογία: 93/100

Crozes Hermitage 1999 les Jalets Paul Jaboulet Aine

Πυκνά αρώματα φρούτων του δάσους, βύσσινου, βανίλιας και βιολέτας, συν πράσινο πιπέρι. Στο στόμα πυκνό γλυκό σιρόπι κόκκινων φρούτων, ωραίες και ισχυρές ταννίνες, που υπόσχονται μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. (Ιντερβίνο).
Βαθμολογία: 88,7/100

Chateau de Beaucastel 1998 Chateauneuf - Du-Pape Vieilles Vignes

Πολυσύνθετο άρωμα ξηρών καρπών (αμύγδαλο, φουντούκι) και εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, κίτρο και λεμόνι). Εξαιρετικό «στόμα» που θυμίζει σέρι, ωριμότητα και μαζί φρεσκάδα, πλούτος προσωπικότητα, ισχύς, διάρκεια. (Ιντερβίνο).
Βαθμολογία: 88,5/100
.jpg

Les Cidres 1998 Chateauneuf - Du-Pape Paul Jaboulet Aine

Νότες δέρματος, λουλούδια, φρούτα (δαμάσκηνο και κεράσι), καφές, πληθωρικό και εκφραστικό άρωμα. Στο στόμα, δίχως να έχει εντυπωσιακό πλούτο, διαθέτει έξοχη δομή και άφθονες ταννίνες εξαιρετικής ποιότητας. (Ιντερβίνο).
Βαθμολογία: 86,7/100

Domaine du Vieux Lazaret 1999 Chateauneuf-du-Pape

Ευγενέστατη «μύτη» κόκκινων φρούτων (μούρα, βύσσινα, μύρτιλα), βανίλιας και βιολέτας, που δείχνει να διαθέτει μέλλον. Στο στόμα είναι σαρκώδες, με ευλύγιστες ταννίνες, ωραία οξύτητα, έντονο φρούτο. Μεγάλη επίγευση και διάρκεια. (Γένκα Εμπορική ΑΕ).
Βαθμολογία: 85,5/100

Vignobles Jerome Quiot 2000 Chateauneuf- du-Pape

Μέτριας έντασης, αλλά πυκνό, σύνθετο και κομψό άρωμα, με όμορφο εκφραστικό ροδάκινο, νότες εσπεριδοειδών, ξηρούς καρπούς, βανίλια και βούτυρο. Στο στόμα είναι πλούσιο, έξοχα δομημένο, με εντυπωσιακή διάρκεια και επίγευση. (Γένκα Εμπορική ΑΕ).
Βαθμολογία: 85/100

Condrieu 1999 E. Guigal

Έντονα αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, καβουρδισμένου αμύγδαλου, φουντουκιού και βανίλιας. Στο στόμα είναι «στρογγυλό» και πλούσιο, αλλά ταυτόχρονα φίνο και κομψό, με πορτοκαλένια οξύτητα, μακρά διάρκεια και επίγευση. (Γένκα Εμπορική ΑΕ).
Βαθμολογία: 84,2/100
.jpg

Clos de Loratoire de Papes 1998 Chateauneuf-du-Pape

Έντονο και βαθύ άρωμα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων (δαμάσκηνο, βύσσινο) με νότες πιπεριού και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι γεμάτο, «στρογγυλό», με καλές ταννίνες, λίγο ρουστίκ όμως από το υψηλό αλκοόλ. (Παραγωγός: Leonce Amouroux. Διανομή: Αίολος).
Βαθμολογία: 83,2/100

Cotes-du-Rhone 1998 E. Guigal

Αρώματα καραμελωμένων φρούτων, βιολέτας, βανίλιας, πιπεριού και κανέλας. Στο στόμα είναι φρουτώδες, έχει γλύκα, ισχυρές ταννίνες, καλή δομή και εξαιρετική οξύτητα. Μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. (Γένκα Εμπορική ΑΕ).
Βαθμολογία: 83,2/100
.jpg

Le Chevalier de Sterimberg Hermitage 1999 Paul Jaboulet Aine

Πολύ εξελιγμένο, με ευγενικά αρώματα βουτύρου και φουντουκιού, αλλά και κάποιες βαριές νότες. Στο στόμα έχει γλύκα, πλούτο και αρώματα καραμελωμένου μήλου. Εμφανίζει όμως και κάποια χαρακτηριστικά οξείδωσης. (Ιντερβίνο).
Βαθμολογία: 82,7/100

Vignobles Jerome Quiot 1999 Chateauneuf-du-Pape

Έντονη και σύνθετη «μύτη» βιολέτας, πιπεριού, ξηρών καρπών και βανίλιας, δίπλα σε ζωικές νότες καπνιστού ζαμπόν. Στο στόμα είναι θερμό, με μέτριο "σώμα", πολύ αισθητή οξύτητα και ταννίνες που προεξέχουν. (Γένκα Εμπορική ΑΕ).
Βαθμολογία: 82,7/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.