Follow us

Κτήμα Παλυβού:Ο δυνατός παίκτης στη σύγχρονη Νεμέα

Η εντυπωσιακή διείσδυση των κρασιών Παλυβού στο χώρο των εστιατορίων, η σταθερή ποιοτική τους άνοδος αλλά και το «image» που έχει ήδη χτιστεί είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Στη συνάντηση-συζήτηση με τον Γιώργο Παλυβό, μελετήσαμε τα μυστικά της αλματώδους ανόδου και προσπαθήσαμε να δούμε αν η περίπτωση του Κτήματος Παλυβού αποτελεί case study για τη διείσδυση ενός σχετικά καινούργιου οινοποιείου στην αγορά.

Κτήμα Παλυβού:Ο δυνατός παίκτης  στη σύγχρονη Νεμέα

Από παλαιότερες επαφές μας με τον Παλυβό είχαμε βέβαια «μυριστεί» τους λόγους της επιτυχίας του: απίστευτη ενεργητικότητα, δυναμισμός και τρομερή κοινωνικότητα, συνδυασμένες με ξεκάθαρη απόφαση για παραγωγή καλού κρασιού. Η παράθεση ωστόσο συγκεκριμένων αριθμών και του χρονολογικού ιστορικού της θεαματικής εμφάνισής του μεγάλωσαν την απορία και γέννησαν θαυμασμό. Από τις πρώτες φυτεύσεις (1995) μέχρι τη δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά (2003), το διάστημα μάλλον είναι πολύ μικρό. Στο χώρο του ελληνικού κρασιού, η πορεία προς την κορυφή είναι συνήθως από αργή και διστακτική μέχρι άτολμη και αναποτελεσματική.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι στη Νεμέα των τελευταίων χρόνων παίζεται το πιο δυναμικό παιχνίδι, το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού κρασιού. Ο οργασμός που συμβαίνει δείχνει ότι η Νεμέα είναι πιθανότατα η μοναδική ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος που δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της. Κι όμως, ο Γιώργος Παλυβός δεν είναι ευχαριστημένος! Μολονότι, όπως μας λέει «δεν έχετε υπόψη σας τι πρόκειται να δοκιμάσετε σε 5-6 χρόνια από τούς καλούς παραγωγούς της Νεμέας». Κι η δυσαρέσκεία του έγκειται στο ότι, κατά τη γνώμη του, το παιχνίδι που παίζεται αυτή την περίοδο στη Νεμέα και το τεράστιο δυναμικό του αμπελώνα της, θέλει ακόμα πιο βαθιά θεμέλια και περισσότερο στιβαρές δομές για να αναδειχθεί ολοκληρωτικά και να πάει πολύ μακριά. Και προτείνει: «Τη μετατροπή του συστήματος Ο.Π.Α.Π. σε Ο.Π.Ε. (Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχομένη) που θέτει πολύ αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια, την εφαρμογή κλωνικής επιλογής στη δουλειά στο αμπέλι, την εμφάνιση 300 (!!!) μικρών οινοποιείων που θα μπορούν πράγματι να φτιάξουν ποιοτικά κρασιά και τέλος, τη δυνατότητα παραγωγής ενός μεγάλου κρασιού από Αγιωργίτικο που είναι και το προσωπικό μου όνειρο».

Κτήμα Παλυβού:Ο δυνατός παίκτης  στη σύγχρονη Νεμέα

Οι απόψεις του Γιώργου Παλυβού δείχνουν ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες για τα ελληνικά δεδομένα. Μπορεί να σου μιλάει επί ώρες και να τις αναπτύσσει με πάθος. «Προτιμώ» λέει «να μιλάω για την περιοχή μου παρά για τον εαυτό μου». Όμως είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αυτό που συμβαίνει στη Νεμέα δεν συμβαίνει ίσως πουθενά αλλού στην αμπελοοινική Ελλάδα, μόνο στη Νεμέα εκφράζεται ξεκάθαρα η επιθυμία για παραγωγή μεγάλου κρασιού. Γιατί η υπόθεση του πραγματικά καλού κρασιού, που θα εξελιχθεί σε μεγάλο, πηγαίνει μπροστά μόνο από ανθρώπους με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες και δυναμισμό – σαν τον Γιώργο Παλυβό.

Το ποιοτικό κρασί εξάλλου, που «μυρίζει» δυναμισμό και διάθεση για εξελίξεις, είναι η μόνη λύση για την κίνηση του ενδιαφέροντος της αγοράς. «Το ποιοτικό κρασί, όμως, πρέπει να εκφράζει και την περιοχή του» υποστηρίζει με πάθος ο Γιώργος Παλυβός. «Αν μάλιστα οι παραγωγοί της Νεμέας με την Ένωσή μας καταφέρουμε να αναπτύξουμε μεγάλη δραστηριότητα προωθητικών ενεργειών για την περιοχή μας και το όνομά της, το συγκριτικό πλεονέκτημα που ήδη έχουμε στα χέρια μας θα μετατραπεί σε θησαυρό».

Ο Γιώργος Παλυβός φαίνεται να καταλαβαίνει περισσότερο από άλλους ότι σήμερα στην εστίαση και τις λιανικές πωλήσεις επικρατούν μεγάλες απαιτήσεις και έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν φτάνουν πια τα καλά κρασιά με ικανοποιητική σχέση ποιότητας-τιμής. Η αναγνωρισιμότητα του ονόματος παίζει πλέον πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στο παρελθόν. «Μέσω της διαρκούς προσπάθειας για ποιοτική βελτίωση και της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής, ασφαλώς και ενδιαφέρομαι για την παρουσία των κρασιών μου στην αγορά. Βασίζοντας όμως τις προωθητικές ενέργειες στο όνομα “Νεμέα”, προσπαθώ να δημιουργήσω τάση για την περιοχή που τόσο με ευνόησε και που έχει τα φόντα να φτάσει ακόμα πιο ψηλά».

Στη Νεμέα, παράγεται πολύ κρασί – πάρα πολύ κρασί. Μαζί με την ποσότητα όμως υπάρχουν και ποιοτικά ονόματα, ενώ συνεχίζουν να «παράγονται» όλο και περισσότερα. Το μωσαϊκό τάσεων, ονομάτων και στιλ κρασιών που έχει δημιουργηθεί έχει να προσφέρει πολλά στην αγορά. Το «στιλ Παλυβού» επιπλέον είναι αναγνωρίσιμο τόσο ποιοτικά όσο και σαν «εικόνα»-brand name. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο δυναμισμός της περιοχής και των παλιών και νέων ονομάτων της, βοήθησε τους επαγγελματίες της εστίασης να δεχτούν ότι στις καλύτερες «φορεσιές» τους (όπως αυτή του Παλυβού) τα κρασιά της Νεμέας είναι από τα πιο φιλικά για πολλά είδη κουζίνας – το μεγαλύτερο δηλαδή χάρισμα που μπορεί να διαθέτει ένας τύπος κρασιού και ο παραγωγός του.


Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.