Follow us

Νεμέα: Μια οινοποιητική περιοχή στο pick της

Πολλά μπορούν να συμβούν στo κρασί και τις οινοποιητικές περιοχές. Άλλοτε διανύουμε περιόδους στασιμότητας και ερωτηματικών κι άλλοτε ένας άνεμος δημιουργικότητας, φυσώντας πανίσχυρος, ανοίγει τις λεωφόρους της ανάπτυξης. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως ακολούθησε και η περιοχή της Νεμέας, φτάνοντας αυτή την εποχή στην καλύτερή της φάση. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στα terroirs της και σας προτείνουμε τα πιο αξιόλογα παλιά και νεότερα δείγματά της.

Νεμέα: Μια οινοποιητική περιοχή στο pick της

Στο μοντέλο της ανάπτυξης και της δημιουργικότητας στήθηκε η αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα και η εντυπωσιακή πρόοδος της νέας γενιάς ελληνικών κρασιών. Εφαρμόζοντας αυτή τη λογική, έκαναν τα αβέβαια βήματά τους και οι πρώτες ενδιαφέρουσες λίστες κρασιών που εμφανίστηκαν στα εστιατόρια. Απ’ όταν μάλιστα τα πράγματα επιταχύνθηκαν και η ποιοτική αναβάθμιση συνοδεύτηκε με εμφάνιση νέων αστέρων, οι λίστες άρχισαν να γεμίζουν «ετικέτες» και βάθος, αποκτώντας πλέον και ρόλο μετεωρολόγου και γιατρού. Παίρνοντας συχνά το σφυγμό των εξελίξεων, κάθε φορά μας λένε όχι μόνο για τη μόδα και τις στιλιστικές τάσεις στο κρασί αλλά και για τις περιοχές και τα ονόματα που αναστατώνει ο άνεμος της ποιότητας και του ενδιαφέροντος.

Στην πραγματικότητα, τα περιθώρια είναι πολύ μεγαλύτερα. Γιατί μπορεί τα ελληνικά κρασιά να κάνουν εντυπωσιακά βήματα και οι λίστες να αποκτούν ενδιαφέρον, αλλά συχνά τα εστιατόρια ξεχνούν να «ακούσουν» με προσοχή τι νέο συμβαίνει στον ελληνικό αμπελώνα και να το συμπεριλάβουν στις λίστες τους. Από κεκτημένη ταχύτητα; Εξαιτίας της πολύωρης και νυχτερινής εργασίας των οινοχόων, που δεν αφήνει περιθώρια χρόνου για επισκέψεις και διαρκή ενημέρωση; Μήπως επειδή οι Ελληνικές Ονομασίες Προέλευσης (όπου συμβαίνουν κι οι πιο σημαντικές εξελίξεις) δεν είναι και πολύ της μόδας; Γεγονός πάντως είναι ότι περιοχές της Ελλάδας με εκπληκτική εξέλιξη δεν κατάφεραν ακόμα να τα βγάλουν πέρα με τις συνθήκες που καθορίζουν την είσοδο στις λίστες κρασιών των εστιατορίων.

Η Νεμέα: παρελθόν, παρόν και μέλλον


Χαρακτηριστική περίπτωση μπλεξίματος μύθου και πραγματικότητας, με επιπτώσεις στο μέλλον, η Νεμέα, που διανύει πιθανότατα την πιο ενδιαφέρουσα περίοδό της. Για χρόνια δέσμια αυτάρεσκων αξιολογήσεων από «ημετέρους» και προσκολλήσεων σε παρωχημένους τρόπους προβολής, δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το βάρος της ούτε να αναβαθμιστεί ποιοτικά. Όμως ήταν πολλοί αυτοί που αρνούνταν να δεχθούν ότι οι Αϊ-Γιώργηδες και οι Λέοντες ανήκουν στο παρελθόν. Απέμενε μόνο η βεβαιότητα για τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου και το ανεξερεύνητο δυναμικό της Ονομασίας Προέλευσης «Νεμέα». Και τώρα, που διανύει την καλύτερη περίοδό της και που πιθανώς, πέρα από τους ισχυρούς και διάσημους, ακόμα κι ο «Alpha Wine Guide» δεν προλαβαίνει να συμπεριλάβει όλα τα καινούργια ονόματα, αρκετά εστιατόρια διστάζουν. Ας πλησιάσουμε λοιπόν το μεγεθυντικό φακό, να δούμε τι χάνουν.

Η πρόοδος είχε αρχίσει εδώ και χρόνια. Πρωτοπόροι σαν τον Θανάση Παπαϊωάννου έδειχναν ότι πέρα από μύθος και φολκλόρ, η Νεμέα είναι μία από τις ελάχιστες ζώνες Ονομασίας Προέλευσης κόκκινων κρασιών που έχει κάτι το μοναδικό να πει. Γιατί άραγε; Μα διότι εξέφραζε αυτό που σιγά σιγά θα πρόσεχαν κι άλλοι. Κι έφτασε η στιγμή που άρχισαν να το ανακαλύπτουν, όταν παλαιότεροι και νέοι εξερεύνησαν και αξιοποίησαν τα terroirs και τα crus της Νεμέας.

Πράγματι, έγινε φανερό και στην πράξη ότι οι ημιορεινοί αμπελώνες της Νεμέας όχι απλώς δεν είχαν καμία ποιοτική σχέση με τον κάμπο αλλά και ότι διακρίνονται από συγκεκριμένο χαρακτήρα. Σήμερα, ξέρουμε με βεβαιότητα ότι η Αρχαία Νεμέα, ο Ασπρόκαμπος, το Γυμνό και το Κούτσι είναι οι πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες: εκεί που το Αγιωργίτικο, προσεκτικά καλλιεργημένο και οινοποιημένο, θα εκφράσει το πραγματικό δυναμικό του δίνοντας σπουδαία κρασιά. Και τα έχει δώσει ήδη! Ακόμα κι αν τα crus μόλις που αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά ως έννοια.

Χάρη στους πρωτοπόρους και όλα τα γνωστά ονόματα που ακολούθησαν, ξέρουμε πια με ακρίβεια ότι αυτό που κάνει τη Νεμέα μοναδική είναι η δυνατότητα του Αγιωργίτικου να δώσει τα μέγιστα στα κατάλληλα terroirs και μικροκλίματα. Και μιλάμε για κάτι πολυπρόσωπο και ιδιαίτερα ευέλικτο: αφενός κρασιά νέα και μακρόχρονης παλαίωσης, αφετέρου πάντοτε φιλικά προς το φαγητό (ακόμη και προς τη μη ελληνική κουζίνα) και τέλος κρασιά που το αρωματικό και γευστικό τους προφίλ (συχνά «εύκολο», ποτέ όμως απλοϊκό ή αδιάφορο) δεν τρομάζει τον καταναλωτή. Πράγματι, τα αρώματα του κερασιού και του βύσσινου ή των μπαχαρικών είναι πολύ πιο οικεία και προσιτά στον Έλληνα καταναλωτή απ’ ό,τι το φραγκοστάφυλλο ή τα μύρτιλλα για παράδειγμα, αλλά και η δομή και οι ταννίνες των κρασιών Νεμέας (ακόμα και στα κρασιά παλαίωσης) είναι ηπιότερες και πιο φιλικές σε σχέση με το Cabernet Sauvignon ή το Syrah. Έχει μάλιστα φανεί και από τις εξαγωγές ότι τα κρασιά Ο.Π. Νεμέας μπορούν να συγκινήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ξένους καταναλωτές.

Όλα αυτά λοιπόν τα προσόντα του Αγιωργίτικου και των κρασιών Νεμέας, τα σαγηνευτικά χαρακτηριστικά τους, έκαναν την Ο.Π. Νεμέα την πιο αναπτυσσόμενη και δημοφιλή αμπελοοινική ζώνη της Ελλάδας. Από τη μία, οι παλαιοί στράφηκαν προς πιο αξιόλογες περιοχές της ζώνης και στην παραγωγή κρασιών παλαίωσης ή μεγαλύτερων φιλοδοξιών. Από την άλλη, παραγωγοί που είχαν μείνει λίγο πίσω άρχισαν κι αυτοί να «δείχνουν τα δόντια τους», ενώ εντελώς νέα ονόματα άρχισαν να προβάλλουν στη σκηνή. Δεν είναι, συνεπώς, ούτε δύσκολο ούτε υπερβολικό να πούμε ότι αυτή την περίοδο η Νεμέα είναι η κυρίαρχη περιοχή. Εκεί συμβαίνουν τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, εκεί οι εξελίξεις ευαγγελίζονται ένα μέλλον γεμάτο ποιότητα, ενδιαφέρον, επιτυχία και φήμη.

Νεμέα: Μια οινοποιητική περιοχή στο pick της

Κι όμως, αυτή η περιοχή που αναπτύσσεται και εξελίσσεται τόσο εντυπωσιακά όσο καμία άλλη, αυτά τα κρασιά με την εκπληκτική προσωπικότητα, αυτό το σύγχρονο φαινόμενο, με άλλα λόγια, που λέγεται «Νεμέα» δεν βρίσκει ιδιαίτερα ανοιχτό το δρόμο προς τις λίστες των εστιατορίων. Πότε επιτέλους θα βάλουμε τους δισταγμούς κατά μέρος, πότε θα καταλάβουν τα εστιατόρια ότι η επανεύρεση των παραμελημένων θησαυρών (που έχουν μάλιστα αυξήσει την αξία τους) μόνο ενδιαφέρον θα δώσει στις λίστες τους και όφελος θα έχει και για την business πλευρά της λειτουργίας τους; Ίσως μόνο τη στιγμή που θα αποφασίσουν να γνωρίσουν τη νέα πραγματικότητα της Νεμέας και καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Νέα και παλιά κρασιά από τη Νεμέα

Θέλοντας να αναδείξουμε την αξία της Ο.Π. Νεμέα, σας παρουσιάζουμε μια εκτενή λίστα αξιολόγησης και μια δειγματοληπτική αναφορά σε λίγα μόνο από τα πολύ καινούργια ονόματα που αρχίζουν να ανατέλλουν στην περιοχή. Και να σας θυμίσουμε, βέβαια, ότι στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε όχι μόνο τα κρασιά των καλύτερων και από τους παλαιούς της Νεμέας αλλά και αρκετά ονόματα παραγωγών γνωστότερων από άλλες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας που τους τράβηξε στη Νεμέα αυτό ακριβώς που σας προτείνουμε να ανακαλύψετε και να καθιερώσετε στους επαγγελματικούς σας χώρους.

Ακολουθούν όλα τα κρασιά ΟΠΑΠ Νεμέα, όπως παρουσιάζονται αλφαβητικά στον «Alpha Wine Guide 2006» (με βαθμολογία άνω των 75/100).


ΑΪΒΑΛΗΣ - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μαύρο κόκκινο. Έντονα αρώματα νεαρού ξύλου που απωθούν το φρούτο. Στόμα πυκνό και πλούσιο, με κυριαρχία βανίλιας και ταννίνες που θα χρειαστούν χρόνο. Δυνατότητες εξέλιξης.
81/100

ΑΪΒΑΛΗΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Πυκνό ερυθρό. Έντονη αίσθηση κισού με ζωικές νότες και έντονο ξύλο σε ένα πρωτότυπο σύνολο που του λείπει το φρούτο. Στόμα με αισθητές ταννίνες και μεσαίο πάχος.
79/100

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΝΕΜΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κόκκινο χρώμα μέτριας έντασης. Έντονα φυτικά αρώματα μαντζουράνας και πράσινου πιπεριού, σε φόντο κόκκινων φρούτων, με εμφανές κεράσι και νύξεις μαρμελάδας. Γεμάτο στόμα, με ταννίνες λίγο στεγνές και ελαφριά πίκρα στο τελείωμα.
77/100

ΓΑΙΑ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2003
Βαθύ πορφυρό χρώμα. Φρουτώδης μύτη μαρμελάδας, έντονες γαλακτικές νύξεις και νότες κακάο. Στόμα μαλακό, γεμάτο, με καλές ταννίνες.
81/100

ΓΑΙΑ - ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Έντονο ερυθρό. Πλούσια αρώματα κερασιού, βανίλιας και κέδρου. Πλούσιο, με πάχος και εξαιρετική δομή. Έντονο και θερμό στόμα, με γλύκα και ταννίνες που αναδύονται αργά. Πολύ καλή διάρκεια και επίγευση.
87/100

ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 1999
Βαθύ ερυθρό. Αρώματα κανέλας, καρυδιού και κερασιού. Στόμα μαλακό, μεσαίου όγκου.
77/100

ΔΡΥΟΠΗ (ΚΤΗΜΑ) - ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Πυκνό ερυθρό. Έντονα αρώματα κερασιού, βύσσινου, μπαχαρικών, βανίλιας και καπνού. Στόμα με όγκο, αίσθηση σοκολάτας γάλακτος, αλλά και με ισχυρές, εξαιρετικής ποιότητας ταννίνες. Πολύ καλή επίγευση.
92/100

ΔΡΥΟΠΗ (ΚΤΗΜΑ) - ΝΕΜΕΑ ΔΡΥΟΠΗ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Πυκνά αρώματα ζαχαρωμένου κερασιού και πράσινου καρυδιού. Στόμα πλούσιο, με βελούδινες ταννίνες.
81/100

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΗΛΙΑΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κόκκινο ικανοποιητικής έντασης. Αρώματα καραμέλας, κερασιού, ξύλου και κανέλας. Μαλακό στόμα, μεσαίου όγκου, με καλή ισορροπία.
78/100

ΙNΟ Α.Ε. - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Αρκετά βαθύ πορφυρό χρώμα. Συγκεχυμένα αρώματα κόκκινων φρούτων. Στόμα γεμάτο και μαλακό.
75/100

ΚΑΒΙΝΟ - ΝΕΜΕΑ RESERVE 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα βανίλιας με νότες μπαχαρικών και κερασιού. Στόμα μέτριου όγκου, με αισθητές ταννίνες που στεγνώνουν. Φανερή παρουσία του βαρελιού.
77/100

ΚΑΤΩΓΙ-ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Λαμπερό πορφυρό. Γοητευτικά ώριμη μύτη κερασιού βρασμένου με κανέλα και γαρίφαλο, με νότες κακάο. Στόμα γεμάτο, με νόστιμες ταννίνες.
81/100

ΚΟΚΟΤΟΣ (ΣΕΜΕΛΗ) - ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Πυκνό ερυθρό. Έντονα φρουτώδη αρώματα, με κυρίαρχα του κερασιού και του βύσσινου. Βανίλια και ξύλο με ευγενικές φυτικές νύξεις. Στόμα ικανοποιητικού όγκου, με καλή ταννικότητα.
83/100

ΚΟΡΩΝΙΩΤΗΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Αρώματα υπερώριμου κερασιού και ξύλου. Στόμα πυκνό, με λίγο στεγνές ταννίνες.
75/100

ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ - ΕΡΑΣΜΙΟΣ, ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2000
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ πορφυρό. Πυκνά αρώματα κερασιού, βανίλιας και κακάο σε αναγωγικό φόντο. Πλούσιο στόμα, με γλύκα, μαλακές ταννίνες και καλή ισορροπία.
80/100

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ - NEMEA CALLIGA 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθρύ ερυθρό. Αισθητή παρουσία βανίλιας, νότες καρυδιού και κόκκινων φρούτων, κερασιού. Στόμα σχετικά ελαφρύ, με μάλλον στεγνές ταννίνες στο τελείωμα.
76/100

ΛΑΝΤΙΔΗΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Εξελιγμένα αρώματα ζαχαρωμένων φρούτων και κερασιού σε φόντο μπαχαρικών. Στόμα μαλακό, με καλή ισορροπία και ελαφρώς φυτικές ταννίνες.
79/100

ΛΑΥΚΙΩΤΗΣ - ΑΓΙΩΝΥΜΟ 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κόκκινο χρώμα. Ικανοποιητικής έντασης αρώματα κερασιού, βανίλιας, με νότες σοκολάτας. Φρουτώδες και σχετικά γεμάτο στο στόμα.
80/100

ΛΑΥΚΙΩΤΗΣ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ερυθρό μεσαίας έντασης. Νότες ξερών κόκκινων φρούτων, κρέμας γάλακτος και κακάο. Στόμα μεσαίου όγκου, με πολύ ελαφρά στεγνές ταννίνες.
78/100

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα. Εξελιγμένα, λίγο δειλά, αρώματα κόκκινων φρούτων. Στόμα ελαφρύ, με ελαφρώς προεξέχουσες ταννίνες.
76/100

ΜΕΓΑΠΑΝΟΣ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ερυθρό, ικανοποιητικής έντασης. Ελαφρώς φυτικό, αλλά και με αρώματα κερασιού και βανίλιας. Στόμα μεσαίου όγκου, ευχάριστο, απλό.
75/100

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ικανοποιητικού βάθους ερυθρό. Τυπικά αρώματα ζαχαρωμένου κερασιού με μπαχαρικές νύξεις. Στόμα μαλακό, ικανοποιητικού όγκου.
79/100

ΝΑΣΙΑΚΟΣ - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ πορφυρό χρώμα. Σύνθετα αρώματα μαρμελάδας κερασιού και βύσσινου, με ανθώδεις νότες, βανίλια και μελάνι. Γεμάτο στόμα, με μαλακές, καλής ποιότητας ταννίνες. Ικανοποιητική διάρκεια και επίγευση.
85/100

ΝΕΜΕΑ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) - ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ πορφυρό χρώμα. Εξελιγμένα αρώματα κερασιού και ξύλου. Ικανοποιητικός όγκος με λίγες και μαλακές ταννίνες. Καλή ισορροπία στο στόμα.
78/100

ΝΕΜΕΑ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) - ΝΕΜΕΑ RESERVE 2000
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ικανοποιητικής έντασης ερυθρό. Σύνθετα αρώματα ξερού σύκου, σταφίδας και καφέ. Γεμάτο στόμα με καλή δομή, αλλά με ταννίνες λίγο στεγνές στο τελείωμα.
82/100

ΝΕΜΕΑ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) - ΝΕΜΕΑ SELECTION 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ερυθρό ικανοποιητικής έντασης με κεραμιδί αποχρώσεις. Τυπικά αρώματα μούρου και αισθητή παρουσία παλιού βαρελιού. Στόμα γεμάτο, με αισθητές ταννίνες.
78/100

ΠΑΛΥΒΟΣ - ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ πορφυρό. Πυκνό άρωμα μαύρων κερασιών και βανίλιας, με νότες σοκολάτας. Γεμάτο στόμα, με καλή δομή και ικανοποιητική διάρκεια.
82/100

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο πορφυρό χρώμα. Κομψή, πολύπλοκη μύτη, με αρώματα κερασιού, βανίλιας, κουτιού με πούρα, νότες πράσινου πιπεριού και κακάο με γάλα. Πλούσιο, γλυκό και φρουτώδες στόμα, με άψογη δομή και βελούδινες ταννίνες. Πολύ καλή επίγευση.
87/100

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ πορφυρό. Πληθωρική και σύνθετη μύτη, με έντονα αρώματα μαρμελάδας κερασιού, δαμάσκηνου, βανίλιας, σοκολάτας, κανέλας και γαρίφαλου. Ευγενική φυτικότητα που «ντύνει» το σύνολο. Πλούσιο στόμα, με γλύκα, αισθητές ταννίνες και πληθωρικό φρούτο που χαρακτηρίζει και τη μακρά του επίγευση.
89/100

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ 2001
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μαυροκόκκινο. Νεανική μύτη όπου ξεδιπλώνονται αρώματα μαύρου κερασιού, βύσσινου, γλυκών μπαχαρικών, ξύλου, κανέλας, βανίλιας, καπνού και καραμέλας γάλακτος. Στόμα πληθωρικό, με έξοχη δομή και ταννίνες και ατέλειωτη επίγευση.
92/100

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗΣ - RESERVE 2000
Ωρίμανση σε βαρέλι
Πυκνό ερυθρό. Έντονα αρώματα μαρμελάδας κεράσι, που συνδυάζονται με νότες βανίλιας, καπνού μπαχαρικών και σοκολάτας. Στόμα με όγκο, σωστά δομημένο και κομψό, με νόστιμες και καλές ταννίνες.
85/100

ΣΚΟΥΡΑΣ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΝΕΜΕΑ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ικανοποιητικής έντασης πορφυρό χρώμα. Απλή και καθαρή μύτη βανίλιας ξύλου και κερασιών. Στο στόμα έχει γεμάτο όγκο, με μαλακές ταννίνες που εμφανίζονται στο τελείωμα. Ικανοποιητική επίγευση.
80/100

ΣΚΟΥΡΑΣ - ΝΕΜΕΑ GRAND CUVEE 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Πυκνό, πορφυρό χρώμα. Πλούσια αρώματα βαρελιού με φρούτο κερασιού, καραμέλα γάλακτος και πιπεράτες νύξεις. Στόμα με όγκο, καλοδομημένο και με στιβαρές ταννίνες. Καλή επίγευση.
85/100

ΣΩΚΟΣ - ΕΠΙΛΗΝΙΟΣ NEMEA 2002
Ωρίμανση σε βαρέλι
Ικανοποιητικής έντασης, ερυθρό. Ευδιάκριτα αρώματα ζαχαρωμένου κερασιού, με νότες κόκκινου μήλου και καραμέλας γάλακτος. Στόμα μεσαίου όγκου, με μαλακές ταννίνες.
77/100

ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κόκκινο, αρκετά βαθύ. Άρωμα κερασιού και φευγαλέες αναγωγικές νότες. Μέτριο σώμα, με καλές ταννίνες και σχετικά υψηλή οξύτητα.
75/100

ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ - ΑΡΓΙΛΟΣ ΓΗ 2003
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μέτριας έντασης και πυκνότητας ερυθρό χρώμα. Διακριτικά αρώματα καραμελωμένου κερασιού σε αλκοόλη. Στόμα, μεσαίου όγκου, με στεγνές ταννίνες.
77/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.