Follow us

5 κρασιά, 5 πιάτα

Διαλέγουμε πέντε καινούρια κρασιά και τα «παντρεύουμε» με πέντε πιάτα που παραδοσιακά στολίζουν τα γιορτινά τραπέζια, δημιουργώντας γευστικές αρμονίες. Απολαύστε τα!

5 κρασιά, 5 πιάτα

Sauvignon Blanc, Kτήμα Άλφα

Αμύνταιο / Τοπικός Οίνος Φλώρινας

5 κρασιά, 5 πιάτα

Ωραίο κιτρινοπράσινο χρώμα, με αρώματα από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή που συνυπάρχουν με διακριτικές φυτικές νότες. Γεύση πλούσια, δροσιστική και κομψά λεμονάτη με μια ευχάριστη πικράδα.

Πρόταση
Κρέας φρικασέ.

Γιατί ταιριάζουν
Το κρέας σε στέλνει αυθόρμητα σε κόκκινο κρασί· αυτή η προτίμηση αναχαιτίζεται από τα μαρούλια και το αυγολέμονο που καθορίζουν και την τελική επιλογή: το κρασί μπορεί να είναι μόνο άσπρο και σαφέστατα Sauvignon Βlanc. Η διακριτικότατη φυτικότητα του Κτήματος Άλφα «κουμπώνει» υπέροχα με τα μαρούλια και ισορροπεί τέλεια το «βάρος» του πιάτου.

Τι άλλο να πιούμε
Ίσως τον «Ηδύπνοο» του Συμεωνίδη από την Καβάλα. Με τέτοιο γευστικό πλούτο, όμως, μια «Σαντορίνη» βαρέλι σαν του Σιγάλα ή ένα «Νυχτέρι» του Χατζηδάκη (επίσης Σαντορίνη) θα τα πήγαιναν πολύ καλά.

Zαφειράκη Ροζέ Οινοποιία Χρήστου Ζαφειράκη

Τοπικός Οίνος Τυρνάβου

Πολύ βαθύχρωμο για ροζέ και αρωματικότατο. Έχει άρωμα που θυμίζει κόκκινα λουλούδια (παρόντα και τα κόκκινα φρούτα). Η πλούσια γεύση του συνδυάζει το ιδιότυπο στιλ του Λημνιώνα με το βάθος και τη στιβαρότητα του Syrah.

Πρόταση
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι, μήλο και ρόδι.

Γιατί ταιριάζουν
Τα χαρακτηριστικά ροδιού δίνουν το έναυσμα για ένα απολαυστικό παιχνίδι, αρωματίζοντας το σύνολο και προσφέροντας την αναγκαία δροσιά.

Τι άλλο να πιούμε
Το ροζέ «Βιβλία Χώρα», τον «Αμέθυστο» ροζέ του Κώστα Λαζαρίδη, τον «Ατάραχο» ροζέ του Μιχαλάκη.

«Πλαγιές Περιστέρας», Γεωργακόπουλος

100% Chardonnay Επιτραπέζιος Οίνος

Λευκοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες, με αρώματα mango και λεμονανθών και απόηχους ακτινίδιου. Δροσερή, ελαφρώς λιπαρή γεύση με χαρακτηριστική οξύτητα. Μακριά, φρουτώδης επίγευση.

Πρόταση
Χοιρινό με κυδώνια.

Γιατί ταιριάζουν
Λόγω οξύτητας. Το χοιρινό ταιριάζει πιο καλά με άσπρο κρασί, και τα κυδώνια θα πάθαιναν αποπληξία με κόκκινο. Χρειάζεται ένα κρασί που να «κόβει» τη στυφάδα του κυδωνιού και με επίγευση μεγάλης διάρκειας, για να τα βγάλει πέρα με τη συνολική γευστική ένταση του πιάτου,

Τι άλλο να πιούμε
Μια βαρελάτη παλαιω-μένη «Σαντορίνη», όπως μια παλαιωμένη χρονιά από το «Κτήμα Αργυρού Βαρέλι». Αλλά και ένα Trebbiano «Όψιμος Τρύγος» του Νίκου Λαζαρίδη θα ήταν καλή επιλογή.

Syrah, Σαμπάνη

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδος

Σκούρο κόκκινο προς το μαύρο. Σοκολατένια αρώματα με βοτανικές, διακριτικές νότες, σε φόντο ώριμων κόκκινων φρούτων. Πλούσια, ευχάριστη γεύση με στιβαρές ταννίνες.

Πρόταση
Φιλέτο πιπεράτο.

Γιατί ταιριάζουν
Το φιλέτο δεν είναι πολύ λιπαρό, αλλά είναι πλούσιο και έντονο, και η πιπεράτη σάλτσα τονίζει ακόμα περισσότερο αυτές τις ιδιότητες. Η στιβαρότητα ενός Syrah θα αναδείξει θαυμάσια τον πλούτο του πιάτου.

Τι άλλο να πιούμε
Ένα Syrah: του Νίκου Δουλουφάκη ή του Κτήματος Καριπίδη ή του Κτήματος Εύχαρις.

«Perpetuus» κόκκινο, Νίκος Λαζαρίδης

Τοπικός Οίνος Δράμας

Κοκκινόχρωμο ικανοποιητικού βάθους. Βαθύ και πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων, με ζωικά αρώματα και μια ευχάριστη βοτανικότητα. Πλούσια γεύση, με πυκνές ταννίνες και μια αδιόρατη, ευχάριστη πικράδα.

Πρόταση
Γαλοπούλα γεμιστή.

Γιατί ταιριάζουν
Η γεμιστή γαλοπούλα αφενός δεν ταιριάζει με άσπρο κρασί και το αμυλώδες της γέμισης δεν συνυπάρχει αρμονικά με τα πολύ στιβαρά και ταννικά κόκκινα κρασιά . Ο πλούτος του Perpetuus μαζί με την πικράδα του δίνει ένα τσίμπημα ζωηράδας στο σύνολο.

Τι άλλο να πιούμε
Θα ταίριαζε πολύ ωραία ένα Κτήμα Δρυόπη «Reserve» ή Domaine Helios «Grande Reserve» της Σεμέλης, ή ένας κόκκινος «Μέγας Οίνος» του Σκούρα, για να περιοριστούμε στα κρασιά με βάση το Αγιωργίτικο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.