Follow us

Τα καλύτερα ελληνικά ροζέ για κάθε περίσταση

Τα καλύτερα ελληνικά ροζέ για κάθε περίσταση

Αμπελώνες Παπαιωάννου 2007, από Αγιωργίτικο

Κορινθιακός Τοπικός Οίνος


Το προφίλ του
Πώς να μην το χαρείς, με το σοβαρό και όμορφο χρώμα του που θυμίζει σκούρους κόκκους ροδιού; Άρωμα πιπεράτο, μαζί με λιωμένη φραμπουάζ, υποψίες από φύλλα ξανθού καπνού και νότες καραμελώμενης ζάχαρης. Φρουτώδης γεύση, ζωηρή, δροσιστική και πιπεράτη.

Συνδυασμοί
Μέρες που είναι –και που έρχονται–, γίνεται υπέροχη παρέα σε χταποδάκι ξιδάτο, πασπαλισμένο με ξεραμένα μυριστικά.

Δρυόπη Ροζέ 2007, από Αγιωργίτικο

Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος

Τα καλύτερα ελληνικά ροζέ για κάθε περίσταση


Το προφίλ του
Έχει ένα σαγηνευτικό χρώμα ροδοπέταλου. Μοσχοβολάει καραμελώμενα κόκκινα φρούτα, μαζί με σωστά τσιμπήματα βανίλιας και γλυκόριζας. Η φρουτώδης γεύση του είναι σωστά πλούσια και ζυγισμένα λιπαρή. Τραγανό και ζωηρό, ολόφρεσκο φρούτο. Πιπεράτο από την αρχή μέχρι το τέλος της μακρύτατης επίγευσής του.

Συνδυασμοί
Ψητά λαχανικά, γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι, ομελέτα με μανιτάρια, συκωτάκια πουλιών, ορτύκια. Φυλάξτε το και για το χειμώνα, γιατί ταιριάζει πολύ και με τα λαχανικά του ιταλικού (Piemonte) πιάτου Bagna Cauda.

Thema Κτήμα Παυλίδη 2007, από την ισπανική ποικιλία Tempranillo

Toπικός Οίνος Δράμας


Το προφίλ του
Αισιόδοξα ανοιχτόχρωμο και ανοιξιάτικο, θυμίζει κόκκινο κεράσι. Συναρπαστικά πυκνό και έντονο άρωμα μαρμελάδας φραμπουάζ και φρούτων του δάσους, που συνδυάζεται ωραιότατα με τη συντροφιά πιπεράτων τόνων. Στη γεύση σε γεμίζει με μια αίσθηση τραγανού φρούτου, σωστά καραμελώμενου, αλλά και με την παρουσία τανικότητας και δροσιστικής οξύτητας. Πολύ ωραία φρουτώδης επίγευση.

Συνδυασμοί
Ισπανικά αλλαντικά (jamon, lomo, chorizo, salchichon), barbeque με αρνίσια και κατσικίσια παιδάκια αλλά και με παχιά ψάρια, μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί και «παπουτσάκια» με τον τρόπο της Μυτιλήνης (με γέμιση την ψίχα της μελιτζάνας και τριμμένο τυρί), κοκορέτσι και θρακιώτικο τσιγεροσαρμά.

Δερβένι 2007 (Οι Δύο Φίλοι), από Ξινόμαυρο

Τοπικός Οίνος Σιάτιστας


Το προφίλ του
Ροδόχρωμο, ικανοποιητικού βάθους. Πυκνό, όμορφο και σοβαρό άρωμα. Μερικοί θα αποκαλούσαν τα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου «ιδιότυπα», καθώς θυμίζουν κόκκινα φρούτα, κυδωνόπαστο, μελισσοκέρι και άσπρο πιπέρι. Η έντονη, πιπεράτη και ζωηρή, γεύση του ξυπνά τον ουρανίσκο, συνοδευόμενη από διακριτική έκφραση φρούτου.

Συνδυασμοί
Γυαλιστερές λόγω Σαρακοστής και έντονης γεύσης. Πασχαλινά μιλώντας, τι θα λέγατε για ωραιότατα γαρδουμπάκια;

Κτήμα Αβαντίς 2007, από Syrah και Grenache Rouge

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδος


Το προφίλ του
Εξαιρετικό χρώμα κόκκων ροδιού. Άρωμα που θυμίζει… κήπο νεράιδας, γιατί διαθέτει και φρουτώδη και ανθώδη στοιχεία, που τονίζονται από νότες καραμέλας και πιπεριού. Γεύση πλούσια και απαλή, με διακριτική παρουσία τανινών και πιπεράτων γευστικών χαρακτηριστικών.

Συνδυασμοί
Γαρίδες και καραβίδες φτιαγμένες με ασιατικό ή Pacific Rim τρόπο. Λουκάνικα Τρικάλων με πράσο ή καλαματιανά με πορτοκάλι.

Κτήμα Βιβλία Χώρα 2007, από Syrah

Τοπικός Οίνος Παγγαίου


Το προφίλ του
Πολύ βαθύχρωμο, πλησιάζει προς εκείνο το στιλ ροζέ που στο Μπορντό αποκαλούν clairet. Θαυμάσιο άρωμα μύρτιλων, φράουλας, λουλουδιών και πιπεριού – σαν να ευωδιάζει κήπος της Ανατολής. Γεύση ζωηρή, σφιχτοδεμένη και πιπεράτη, γεμίζει με πιπεράτους τόνους και τη μακρύτατη επίγευση.

Συνδυασμοί
Ταλιατέλες με καραβίδες, χταπόδι στα κάρβουνα ή κρασάτο αλλά κι ένα ασυνήθιστο πιάτο που είχαμε δοκιμάσει από Γάλλο σεφ: «σάντουιτς» από φιλεταρισμενο μικρό μπαρμπούνι με γέμιση τρίματος ουράς μοσχαριού!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.