Follow us

Κρασί: Μια ροδαλή ιστορία γεμάτη απόλαυση

Είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και απολαυστικούς τύπους κρασιών. Κι όμως, κυκλοφορούν γι’ αυτό οι πιο απίστευτες ιστορίες. Μια και είναι ιδανικό για την εποχή, είναι η κατάλληλη στιγμή να διαγράψουμε λανθασμένες αντιλήψεις και να του δώσουμε μια καλή θέση στο τραπέζι μας. Την αξίζει!

Κρασί: Μια ροδαλή ιστορία  γεμάτη απόλαυση

Think and drink pink

Συνήθως, τα αποκαλούν υποτιμητικά «καλοκαιρινά κρασιά» ή «κρασιά των διακοπών». Κι αν αυτές οι πιο συνηθισμένες και κοινότοπες κατηγορίες δεν πιάσουν τόπο, τους φορτώνουν κι άλλες, ακόμα πιο ανυπόστατες, ειρωνικές και μακριά από την πραγματικότητα. Έχουν φτάσει να τ’ αποκαλούν ακόμα και «κρασιά γι’ αυτούς που δεν αγαπούν το κρασί»! Ο σνομπισμός, σε «άπαιχτο» συνδυασμό με την άγνοια, δεν έχει, βλέπετε, όρια...

Ο «μύθος» (η άγνοια για την ακρίβεια) κρατάει ακόμα στο μυαλό ορισμένων ζωντανές κάποιες απόψεις που πήγαζαν από πρακτικές του παρελθόντος και οδηγούσαν γενικά, και όχι μόνο το ροζέ, σε επίπεδο αδιάφορης μετριότητας. Μπορεί το ροζέ του ’60-’70 να ήταν ένα μείγμα λευκού και κόκκινου κρασιού. Μπορεί ακόμα να ήταν ένα λίγο «ξανοιγμένο» ανοιχτόχρωμο κόκκινο από ερυθρά σταφύλια που δεν είχαν ωριμάσει τόσο ώστε να έχουν στη φλούδα τους τις απαραίτητες χρωστικές για να δώσουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Μπορεί πολλά…

Το γεγονός είναι ότι αυτές οι εποχές παρήλθαν. Η ποιοτική άνοδος του κρασιού επηρέασε όλο το παραγωγικό κύκλωμα – άρα η σημερινή πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και χωρίς αμφισβήτηση. Τα ροζέ κρασιά είναι ένας πλήρης και ολοκληρωμένος τύπος κρασιού, ακριβώς όπως τα άσπρα και τα κόκκινα, που κάνει μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου και ταιριάζει με πολύ
μεγάλη γκάμα φαγητών και εθνικών κουζινών.

Ένα ροζέ κρασί μπορεί να είναι ενδιαφέρον, ποιοτικό και απολαυστικό όσο ένα λευκό ή ένα ερυθρό. Ίσως να μη φτάνει στο επίπεδο ενός μεγάλου Μπορντό ή μιας σοβαρής λευκής Βουργουνδίας, όμως αυτά τα κρασιά για το μέσο (και δη Έλληνα) καταναλωτή από τελούν εξαίρεση στον κανόνα για το τραπέζι του. Και στο κάτω κάτω, όταν μιλάμε για έναν τύπο κρασιών που εδώ και μερικά χρόνια ξεκίνησε τη δυναμική και ποιοτική του πορεία, ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το αύριο. Όσο για τη… ρετσινιά του καλοκαιρινού, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι το εξής: είναι τόσο υποτιμητική όσο υποτιμητικός είναι ο χαρακτηρισμός «χειμωνιάτικο» για ένα πλούσιο, τανικό και «θερμό» κόκκινο κρασί.

Το σύγχρονο ροζέ φτιάχνεται πλέον από κόκκινα σταφύλια (στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από ευγενείς ποικιλίες), με μια συγκεκριμένη τεχνική. Στην περίπτωσή μας, τα στέμφυλα (φλούδια) κάνουν «παρέα» με το μούστο λίγες ώρες και όχι κάποιες ημέρες όπως ισχύει για τα κόκκινα κρασιά. Από εκεί και πέρα, ο ρόδινος, πλέον, χυμός ακολουθεί την ίδια διαδικασία και δέχεται το ίδιο τρυφερό χάδι που θεωρείται αναγκαίο για ένα καλό λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις ανεβαίνουν συνεχώς με έντονους ρυθμούς, οι προοπτικές είναι ρόδινες και η απόλαυση στο ποτήρι εξασφαλισμένη.

Μυρίστε τα!


Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τη «χρυσή εποχή» στην οποία μπήκε στο ροζέ κρασί εδώ και μερικά χρόνια είναι μόνο ένας: να τολμήσουμε. Να το βάλουμε στο ποτήρι μας, να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο, ν’ ασχοληθούμε μαζί του. Για μυρίστε το λίγο! Θα δείτε ότι τα αρώματα που θα διαπιστώσετε τις περισσότερες φορές (και θα ευχαριστηθείτε) θυμίζουν κυρίως κόκκινα φρούτα. Κυριαρχούν ίσως τα αρώματα της φράουλας, θ’ αναγνωρίσετε όμως κάποιες φορές και ρόδι, βατόμουρα, φραμπουάζ ή κεράσι. Τα αρώματα αυτά συνοδεύονται συχνά από νότες πιπεριού και καραμέλας. Ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε και με τον τρόπο οινοποίησης, τα ροζέ κρασιά μπορεί να είναι από αιθέρια και ντελικάτα (και πολύ, πολύ σοβαρά ταυτόχρονα!) μέχρι καλοδομημένα και στιβαρά. Μερικές φορές, μάλιστα, θα εκπλαγείτε όχι μόνο από τη λιπαρότητα της γεύσης, αλλά κυρίως την παρουσία τανινών.

Γεμίζοντας την κουζίνα ροζ(έ)

Και τι αρώματα θα ξεχυθούν όταν ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της κουζίνας των ροζέ κρασιών! Θα ήταν, ωστόσο, πιο σωστό να μιλούσαμε για κουζίνες παρά για κουζίνα. Γιατί ένα από τα πιο μεγάλα χαρίσματα των ροζέ κρασιών είναι η «ευλυγισία» τους, η ικανότητά τους να τα βγάζουν πέρα με τις απαιτήσεις και των δυσκολότερων γαστρονομικών αποστολών. Όχι απλώς μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερα φαγητά απ’ ό,τι τα λευκά ή τα κόκκινα κρασιά αλλά και πολύ περισσότερες εθνικές κουζίνες.

Θα τα ευχαριστηθείτε κατ’ αρχάς με ορεκτικά και πρώτα πιάτα όλων των ειδών σ’ έναν κατάλογο που σχεδόν δεν έχει τέλος. Πιάτα τυριών και διαφορετικών αλλαντικών, ψητά λαχανικά και μανιτάρια στη σχάρα, χταποδάκι ξιδάτο ή στα κάρβουνα, λαδερά πιάτα της άνοιξης και του καλοκαιριού, ζυμαρικά όλων των ειδών και με όλες σχεδόν τις συνοδείες, πολλά, μα πραγματικά πάρα πολλά, είδη πιάτων ψαριού και θαλασσινών μαγειρεμένων με διαφορετικούς τρόπους και βέβαια barbeque! Απ’ αυτή την ατέλειωτη σειρά γευστικών συνδυασμών δεν θα μπορούσε να λείψει με τίποτα η πασχαλινή κουζίνα, γιατί η ικανότητα των ροζέ κρασιών να τα βγάζουν πέρα με τα στιβαρά πασχαλινά πιάτα είναι ξακουστή.

Για δείτε όμως και πόσα ροζέ κρασιά ταιριάζουν με τις μακρινές κουζίνες, με το στιλ Pacific Rim για παράδειγμα (κι ας μην είναι της μόδας) ή με τις γλυκόξινες γεύσεις της βιετναμέζικης και της κινέζικης κουζίνας.

Χαρείτε λοιπόν την περιδιάβαση στην περιπέτεια των ροζέ κρασιών, δοκιμάστε τα και απολαύστε τα όταν θέλετε να φωτίσει η διάθεσή σας. Αν βρείτε, μάλιστα, κανέναν απρόοπτο γευστικό συνδυασμό, ειδοποιήστε μας κι εμάς. Θα χαρούμε μαζί σας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.