Follow us

5 νησιά, 5 κρασιά

Αν ισχύει ότι κάθε τόπο τον μαθαίνεις και τον καταλαβαίνεις από τα προϊόντα της γης του, τότε είναι καλύτερα να προτιμάτε τις τοπικές ετικέτες. Κι επειδή όλο και από κάποιο νησί θα περάσετε για τις διακοπές σας, διαλέγουμε και σας προτείνουμε πέντε απολαυστικά κρασιά.

5 νησιά, 5 κρασιά

Πάρος: Μωραΐτη Συλλογή Λευκός 2006, Αιγαιοπελαγίτικος Τοπικός Οίνος

Από τον καλύτερο οινοποιό της Πάρου


Γιατί να το αγοράσετε
Η Πάρος είναι πανέμορφη. Πόσο μάλλον όταν την πίνετε στο... ποτήρι!

Το προφίλ του
Κιτρινόχρωμο, με όμορφες πράσινες ανταύγειες. Το διακριτικό και απολαυστικό άρωμα παιχνιδίζει μεταξύ λευκόσαρκων φρούτων κι εσπεριδοειδών. Χορταστική γεύση, με θαυμάσια ισορροπία χαρακτηριστικών. Εξαιρετική η παρουσία της Μαλαγουζιάς, προσφέρει απλόχερα στο κρασί άρωμα κι ευγένεια.

Η συνοδεία του
Του πάνε πολύ τα ελαφρά και αρωματισμένα με βότανα φαγητά. Ζαρζαβατικά με μυριστικά βότανα. Σαλάτες με θαλασσινά, χωρίς πολύ λεμόνι, αλλά και ψάρια όπως γλώσσα ή κοτόπουλο με estragon. Γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδες.

Ρόδος: Αθήρι Βουνοπλαγιάς 2007 της Emery, O.Π.Α.Π. Ρόδος

Κατευθείαν από το πανέμορφο νησί των Ιπποτών

5 νησιά, 5 κρασιά


Γιατί να το αγοράσετε
Είναι από τα ελάχιστα νησιώτικα κρασιά που μας έρχονται από ορεινούς αμπελώνες.

Το προφίλ του
Διαθέτει απαλή κομψότητα. Θυμίζει με διακριτικό τρόπο εσπεριδοειδή και φρούτα με λευκή σάρκα – μαζί με μια μικρή αίσθηση ξερού χόρτου. Ελαφρύ στη γεύση, γλυκόπιοτο, αλλά ζωηρό και οξύ. Διαπιστώνεις εύκολα την ισορροπία όσο και την τυπικότητα της ποικιλίας Αθήρι.

Η συνοδεία του
Είναι ιδανικό για aperitif: καναπεδάκια με θαλασσινά, μπαστουνάκια λαχανικών κ.λπ. Θα σας εντυπωσιάσει όμως αν του προσφέρετε τη συντροφιά μιας ελαφριάς χορτόπιτας ή μια αέρινα τηγανισμένη αθερίνα ή ακόμα καλύτερα το περίφημο μικροσκοπικό συμιακό γαριδάκι.

Κρήτη: Μανουσάκη Νόστος Rousanne 2006, Επιτραπέζιος Οίνος

Λες κι ήρθε από τον Νότιο Ροδανό


Γιατί να το αγοράσετε
Η οινοποιία της Κρήτης έχει κάνει τεράστιες δρασκελιές ποιοτικής αναβάθμισης και ο Θόδωρος Μανουσάκης είναι άνθρωπος γεμάτος ενθουσιασμό.

Το προφίλ του
Ελκυστικό χρυσοκίτρινο χρώμα. Το πληθωρικό και πολυσύνθετο αρωματικό μπουκέτο σε κατακυριεύει εξαρχής: λίγος αέρας θα του χαρίσει ώριμα κίτρινα φρούτα, καφέ, confit λεμονιού και ξηρούς καρπούς. Κι όλα αυτά σ’ ένα φόντο βανίλιας. Η γεύση είναι υπερπληθωρική και γενναιόδωρη, ενώ μια γερή νότα οξύτητας θα την έφερνε σε ακόμα καλύτερη ισορροπία. Μακρύτατη επίγευση, με πολλές όψεις.

Η συνοδεία του
Τέτοιο κρασί θέλει «βασιλική» συνοδεία: πιάτα πλούσια, χορταστικά και βουτυράτα, όχι κατ’ ανάγκη τυπικά της ελληνικής κουζίνας. Θα του ταίριαζαν, για παράδειγμα, ένα ωραίο καλκάνι, ένα χριστόψαρο με λαχανικά julienne αλλά και μια πολύ ωραία cote de veau ή μια γαλοπούλα γεμιστή. Πιθανόν σ’ έναν ωραίο ξιφία να μην έλεγε όχι, όπως και σ’ ένα πιάτο άπαχου χοιρινού. Τα ψάρια πρέπει να είναι όσο πιο παχιά γίνεται.

Κως: Λευκές Επιλογές 2007 Τριανταφυλλόπουλου

Το κρασί που θα ενέκρινε και ο Ιπποκράτης


Γιατί να το αγοράσετε
Δεν είναι και λίγο εκεί που δεν το περιμένεις ν’ ανακαλύπτεις ένα ωραίο κρασί. Η ανακάλυψη είναι μήτηρ απόλαυσης, ιδίως όταν πρόκειται για κρασιά που μυρίζουν ενδιαφέρον.

Το προφίλ του
Χρώμα κομψό και αχυροπράσινο. Αρώματα από πολλά είδη τροπικών φρούτων, που συνοδεύονται από φινετσάτα τσιμπήματα φυτικότητας. Κομψή και γεμάτη νεύρο γεύση, ό,τι πρέπει για συνοδεία ζωηρών πιάτων.

Η συνοδεία του
Είναι κρασί κατεξοχήν για μεγάλα, άπαχα και φινετσάτα ψάρια, όπως η τσιπούρα, η συναγρίδα και το φαγκρί. Δεν θα έλεγε όμως όχι, λόγω ποικιλιακής σύνθεσης (Μαλαγουζιά και Sauvignon), σ’ ένα λαβράκι ανοιχτής θάλασσας με φινόκιο. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, του κάνουν και ο σαργός, και η γοπίτσα.

Σάμος: Φυλλάς 2006 από την Ε.Ο.Σ.Σ. Σάμου (Vin Doux), Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη

Για ένα γλυκό, θεαματικό φινάλε


Γιατί να το αγοράσετε
Επειδή απλούστατα είναι υπέροχο αλλά και διότι ταιριάζει μια χαρά στις καλοκαιρινές συνθήκες.

Το προφίλ του
Χαρούμενο και λαμπερό χρώμα στους τόνους του χρυσοκίτρινου. Στην όσφρηση παρελαύνει μια ατελείωτη σειρά από αρώματα βερίκοκου, μέντας, τριαντάφυλλου και γλυκού από κυδώνι, αλλά σε φρέσκο και πιο ώριμο «κλίμα». Η γλύκα και η οξύτητα ισορροπούν γεμάτες ενθουσιασμό, αναπτύσσοντας μια πολυσύνθετη γεύση με χαρακτηριστικά μελιού, περγαμόντου και κίτρου. Απίστευτος συνδυασμός φινέτσας και πλούτου.

Η συνοδεία του
Το στιλ του κρασιού αλλά και το ίδιο το καλοκαίρι στέλνουν σαφές μήνυμα: προτιμήστε ελαφρές γεύσεις. Μια φρουτοσαλάτα ή κάποια ωραία τάρτα φρούτων, ακόμα και ζελέ αρωματισμένο με χυμό μοσχάτου, θα ήταν ό,τι πρέπει. Έλα όμως που του πάει και μια μπουγάτσα με λεμονάτη κρέμα...

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.