Follow us

Κρασί: Πάρτε τα βουνά

Δεν θα χρειαστείτε ορειβατικές μπότες ή ιδιαίτερο εξοπλισμό. Οι ιστορίες που θα σας πούμε και η πρότασή μας να πάρετε τα βουνά περιλαμβάνουν μέρη πανέμορφα, πρότυπα οινοποιεία, αμπελώνες που φτιάχνουν εξαιρετικά κρασιά και περιοχές με σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και απολαυστική τοπική κουζίνα.

Κρασί: Πάρτε τα βουνά

Οι ιστορίες που θα σας διηγηθούμε φλερτάρουν με το κρασί και τη γοητεία των ορεινών τοπίων. Θέλετε να τις νιώσετε ως εκδρομές; Πολύ ευχαρίστως. Μήπως πέρασε από το νου σας ο νέος όρος «οινοτουρισμός»; Ακόμα καλύτερα, γιατί το ελληνικό κρασί ανοίγεται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στα νέα ρεύματα, ώστε οι φίλοι του παύουν να κοιτάζουν με ζήλια τα ξένα οινολογικά περιοδικά. Σίγουρα πάντως, τις εκδρομές-επισκέψεις στα καλύτερα ορεινά οινοποιεία της Ελλάδας θα τις ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας.

Με άλλα λόγια, θα διαβάσετε ιστορίες που «τυλίγουν» το πακέτο του σύγχρονου τρόπου απόλαυσης του κρασιού και μετατρέπουν τον οινοτουρισμό σε δραστηριότητα «αστεράτη», πολυσύνθετη κι αξέχαστη. Κι εκτός από την ευχαρίστηση των «οινοτουριστών» και το όφελος των οινοποιείων, ας μην ξεχνάμε και τη γενικότερη ανάδειξη των περιοχών όπου αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες…

Θεωρείστε λοιπόν αυτές τις μικρές ορεινές ιστορίες-προτάσεις ως χειμωνιάτικο ορεκτικό. Αργότερα, όταν ο χειμώνας θα έχει φύγει, ίσως σας ταξιδέψουμε και σε άλλα, μη ορεινά μέρη, με θαυμάσια οινοποιεία. Προς το παρόν, σας προτρέπουμε να… πάρετε τα βουνά και να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας!

Κατώγι Αβέρωφ - Μέτσοβο

Κρασί: Πάρτε τα βουνά

Ίσως να μην είχε φανταστεί ποτέ ο Ευάγγελος Αβέρωφ ότι οι επίγονοί του θα έδιναν τόσο μεγάλη έκταση στις δικές του φιλοδοξίες, αφού αυτό που είχε πετύχει ο ίδιος ήταν ήδη τεράστιο. Σε μια εποχή που η έννοια του καλού εμφιαλωμένου κρασιού ήταν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, έφτιαξε ένα πρωτοπόρο κρασί (το ιστορικό «Κατώγι»), φυτεύοντας πρώτος στην Ελλάδα την ποικιλία Cabernet Sauvignon και δείχνοντας έμμεσα τη μεγάλη σημασία των ορεινών αμπελώνων για την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας. Ο αμπελώνας του με Cabernet Sauvignon ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή του Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.000 μ., όπου οι κλιματολογικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους είναι ιδανικές για την παραγωγή κρασιού. Μια περιοχή πανέμορφη, που αξίζει συχνές επισκέψεις.

Έτσι κι αλλιώς, το Μέτσοβο (που τη διάσωση της παράδοσής του οφείλει κατά πολύ στο έργο ζωής του Αβέρωφ) είναι μία πανέμορφη ορεινή πόλη: παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γοητευτικά αρχοντικά, ωραίοι ξενώνες και ξενοδοχεία συνθέτουν το προφίλ της πόλης που «μαζεύει» επισκέπτες όσο λίγες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας. Και πέρα απ’ όλα αυτά, μια ιδιαίτερα απολαυστική τοπική κουζίνα κι ένα ενδιαφέρον πακέτο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Αλλά και οι βάσεις του οινοτουρισμού είναι ήδη έτοιμες. Έχουν ως άξονα τα κρασιά «Κατώγι Αβέρωφ» αλλά και τα αμπέλια της Ηπείρου, μιας και στο αρχικό αμπέλι του Μετσόβου έχει προστεθεί κι άλλο ένα στο πανέμορφο Ανατολικό Ζαγόρι. Η ιδέα και η πραγματοποίησή της ανήκουν στον Σωτήρη Ιωάννου, γαμπρό του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα «facilities» που σχεδιάζει ο Σωτήρης Ιωάννου και το ταξίδι να έχει βασικό άξονα το «Κατώγι Αβέρωφ», μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα ωραία ξενοδοχεία του Μετσόβου και να χαρείτε την πόλη μέχρι και το τελευταίο σοκάκι. Χορτασμένοι και δυνατοί από την απόλαυση της τοπικής κουζίνας, θα πάτε στα αμπέλια του Μετσόβου και θα πεταχτείτε στο Ανατολικό Ζαγόρι. Επιστρέφοντας, θα αφιερώσετε χρόνο στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ και στα άλλα καλλιτεχνικά ιδρύματα του Μετσόβου. Στην επίσκεψή σας, εννοείται ότι θα απολαύσετε μόνο τα κρασιά «Κατώγι Αβέρωφ»!

Σωτήρης Ιωάννου
«Με τη σημερινή μας δουλειά στα αμπέλια της Ηπείρου (Μέτσοβο και Ανατολικό Ζαγόρι), προσπαθούμε να αναπτύξουμε ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες σταφυλιού, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια με τα κρασιά που οι φίλοι μας γνωρίζουν καλά από χρόνια. Βλέπουμε, παράλληλα, τη δραστηριότητά μας ως σύνολο που οφείλει να συνδυάσει πολλές πηγές ευχαρίστησης. Γι’ αυτό συνδυάζουμε το κρασί με την Τέχνη, ως μόνιμοι χορηγοί της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ. Όταν τελειώσουμε με την κατασκευή του ξενοδοχείου για τους επισκέπτες μας, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε το σύνολο της δραστηριότητάς μας στα πλαίσια του οινοτουρισμού, που επίσης αποτελεί σημαντική μας επιδίωξη».

Η οινική μας πρόταση
Traminer «Κατώγι Αβέρωφ», 2004
Σχετικά ανοιχτόχρωμο, με έντονο και πρωτότυπο άρωμα. Θυμίζει αιθέρια έλαια λεμονιού, βασιλικό και «σχόλια» από το εξωτικό φρούτο λίτσι – κι όλα αυτά σε φόντο κίτρινων φρούτων. Γεύση δροσερή, αρκετά πλούσια με ευχάριστα χαρακτηριστικά βασιλικού. Πολύ καλή επίγευση.

Κτήμα Κατσαρού - Καρδίτσα

Το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά

Στην Κρανιά, ένα πανέμορφο μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 750 μ., ένας Λαρισαίος γιατρός, ο Δημήτρης Κατσαρός, επηρεασμένος έμμεσα από τη δουλειά του Ευάγγελου Αβέρωφ, αποφασίζει να τον ξεπεράσει και να φτιάξει ακόμη καλύτερο κρασί. Μαζί του η σύζυγός του Στέλλα, νηπιαγωγός στο επάγγελμα αλλά και υπέροχη μαγείρισσα, με ένα σωρό βιβλία μαγειρικής στο «βιογραφικό» της. Και τώρα τελευταία, ένας γιος, ο νεαρός Ευριπίδης, με σπουδές στο Bordeaux, που αρχίζει να έχει καθοριστικό ρόλο στην τύχη του κτήματος.

Όταν ο καιρός στην Κρανιά είναι καθαρός, δεν απολαμβάνεις από ψηλά μόνο το πανέμορφο χωριό και τα αμπέλια του Κτήματος Κατσαρού. Μαγεμένος, ατενίζεις το Αιγαίο και καμιά φορά τη Χαλκιδική. Και καθώς ο καθαρός αέρας του βουνού ανοίγει την όρεξη, ιδίως μετά από μια μακριά βόλτα στα αμπέλια του Κατσαρού και στα ψηλά της Κρανιάς, αναρωτιέσαι: «Τι να κάνω τώρα; Να πιω πρώτα ένα ουζάκι στην πλατεία του χωριού και να συνεχίσω με τα υπέροχα ψητά σε μία από τις ταβέρνες ή να ζητήσω από τη Στέλλα Κατσαρού να ετοιμάσει μερικές από τις υπέροχες σπεσιαλιτέ της;». Ό,τι κι αν διαλέξετε, η γαστρονομική σας εμπειρία θα θα είναι απλώς υπέροχη και απολαυστική.

Δεν τελειώνετε, όμως, με μια σύντομη επίσκεψη στην Κρανιά και στο Κτήμα Κατσαρού. Θα φροντίσετε από πριν ο χρόνος σας να είναι άφθονος, ώστε να χαρείτε με άνεση το ταξίδι σας. Κι ακόμη καλύτερα, φροντίστε και για παραπάνω χρόνο. Με ορμητήριο την Κρανιά και εφοδιασμένοι με μερικές φιάλες από το Κτήμα Κατσαρού, θα περάσετε στην άλλη μεριά της κοιλάδας των Τεμπών – για να μπείτε βαθιά μέσα στο δάσος του Κισσάβου, που έπειτα από την Κρανιά και το Κτήμα Κατσαρού, θα σας αφήσει άφωνους από μαγεία…

Ευριπίδης Κατσαρός
«Θέλω να αρχίσω να συμμετέχω στο σύνολο των διαδικασιών που απαιτεί η παραγωγή κρασιού. Επιθυμία μου είναι να συμβάλλω στην επιδίωξη της οικογένειάς μου να αναδείξει το οικοσύστημα και το terroir της Κρανιάς, φτιάχνοντας το “Κτήμα Κατσαρού” κι όχι απλώς ένα ακόμα καλό Cabernet ή Chardonnay. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να θυμίσω στους φίλους των κρασιών μας ότι το κόκκινο “Κτήμα Κατσαρού” είναι κρασί παλαίωσης που οπωσδήποτε χρειάζεται μετάγγιση σε καράφα για να μπορέσουν να το απολαύσουν. Αν καταφέρουμε κι εμείς να αναπτυχθούμε σε πόλο έλξης οινοτουρισμού, θα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Μακροπρόθεσμα, θα ονειρευόμουν να δημιουργήσουμε κι άλλα κρασιά, για να κάνουμε το κτήμα μας και την Κρανιά να λάμψουν».

Η οινική μας πρόταση
Κόκκινο «Κτήμα Κατσαρού», 2003
Ιδιαίτερα βαθύχρωμο, σχεδόν μαύρο, με πλούσιο και πυκνό αρωματικό μπουκέτο: φραγκοστάφυλο, ώριμο μαύρο κεράσι και καραμελωμένο μήλο σε βουτυράτο φόντο. Κάπου οσμίζεσαι μελάνι και γραφίτη. Πλούσια, σαρκώδης και βελούδινη γεύση. Ογκώδεις και «ζουμερές» (ώριμες) ταννίνες. Εξαιρετική επίγευση. Μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Φλώρινα

Άποψη από το κτήμα Κυρ- Γιάννη στη Φλώρινα

Όταν προσπαθείς να μιλήσεις για την αφοσίωση του Γιάννη Μπουτάρη στη μακεδονική γη, τα λόγια φαντάζουν λίγα. Να αναφερθείς στη διαρκή δημιουργικότητα του; Και πάλι δεν αρκούν. Ή μήπως να τονίσεις τη χαρισματική του προσωπικότητα και τις ευαισθησίες του για όλα αυτά τα πράγματα που μόλις τ’ αγγίξει, πάντα βγαίνει κάτι καλό; Σαν ν’ αρχίζει να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης, που θα δώσει την ολοκληρωμένη απάντηση-«έξοδο» από τις απορίες…

Ομολογώ ότι στο Νυμφαίο δεν έχω πάει ποτέ. Το έχω θαυμάσει από φωτογραφίες κι από διηγήσεις κοντινών μου προσώπων, κερδισμένων φίλων και τακτικών επισκεπτών του. Έχοντας μάλιστα επισκεφτεί ο ίδιος άλλες περιοχές του νομού Φλώρινας, μπορώ εύκολα να μαντέψω τι παρακίνησε τον Γιάννη Μπουτάρη να στρέψει το ενδιαφέρον του τόσο στο Νυμφαίο όσο και στο Αμύνταιο: από τη μία η επιθυμία του να πειραματιστεί με το αμπελοοινικό δυναμικό του Αμυνταίου κι από την άλλη η λαχτάρα του να δει το πανέμορφο και ορεινό Νυμφαίο να ξαναζεί. Και σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι πραγματικές δυνατότητες του Αμυνταίου δεν έχουν φανεί ακόμη. Αλλά για το Νυμφαίο, δεν χρειάζεται ο λόγος του Μπουτάρη: όλος ο κόσμος μιλάει πια γι’ αυτό και το τιμά. Το Νυμφαίο ξαναζωντάνεψε και είναι εδώ μαζί μας!

Να λοιπόν ο στόχος αυτής της ιστορίας, της επόμενης «ορεινής» πρότασής μας. Μια απόδραση που θα σας πάρει από την απόλαυση των αμπελώνων και των κρασιών που έφτιαξε ο Γιάννης Μπουτάρης στο Αμύνταιο και θα σας πάει μέχρι το κόσμημα του Νυμφαίου, το οποίο οφείλει την αναγέννησή του στον Μπουτάρη. Φαίνεται ότι για να μπορούμε να μαγευόμαστε και να απολαμβάνουμε την ομορφιά της «ξεχασμένης» ορεινής Ελλάδας, χρειάζονται πάντοτε κάποιοι ευαίσθητοι οραματιστές….

Γιάννης Μπουτάρης
«Έδωσα ένα μέρος της ψυχής μου στο Νυμφαίο, γιατί ήθελα να δω αυτό το υπέροχο χωριό να ξαναζεί. Και τώρα που ο κόσμος το αγκάλιασε και το αγαπά, νιώθω μεγάλη χαρά κι αισθάνομαι περήφανος που τα κατάφερα. Είναι ακριβώς αυτή η αγάπη μου για την περιφέρεια της Φλώρινας που με έκανε να ανακατευτώ στο Αμύνταιο. Εξακολουθώ να θέλω τη θεαματική βελτίωση της “ζώνης” και γι’ αυτό πειραματιζόμαστε στην περιοχή του Αμυνταίου με πολλές λευκές και κόκκινες ποικιλίες – μέχρι να καταλήξουμε ποιες ταιριάζουν στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες. Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα μικρό ξενώνα μέσα στους αμπελώνες, γιατί ο οινοτουρισμός, ιδίως σ’ αυτά τα μέρη, είναι μια πολύ προωθημένη αντίληψη που με τραβάει και με προκαλεί».

Η οινική μας πρόταση
4 Λίμνες Κυρ-Γιάννη
Λαμπερό κίτρινο χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Κομψό άρωμα όπου συνδυάζονται ώριμα φρούτα με τριαντάφυλλο. Παχιά και απολαυστική γεύση που «φρεσκάρεται» από δροσιστική οξύτητα.

Σεμέλη - Κούτσι Νεμέας

Το οινοποιείο «Σεμέλη» στην ορεινή Κορινθία

Μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιληφθεί τη μαγεία της ορεινής Κορινθίας. Αρκεί να σταθούμε σε κάποιο ψηλό σημείο και να ατενίσουμε τις απέναντι βουνοκορφές για να νιώσουμε τι χάναμε τόσα χρόνια, σνομπάροντας την Κορινθία για πιο glamorous ορεινά resorts.

Πιο είναι το «μυστικό» εδώ; Το ότι η ορεινή Κορινθία συνδυάζει το φυσικό κάλλος με τη γαλήνη της απομόνωσης και την απόλαυση ενός από τους καλύτερους τύπους κόκκινου κρασιού: του Αγιωργίτικου της περίφημης Νεμέας. Αυτό το κατάλαβαν αρκετά γρήγορα ο Γιώργος Κοκοτός με τον Μιχάλη Σάλα, όταν επένδυσαν πολύ χρήμα κι ακόμα περισσότερο κόπο για να εγκατασταθούν στο ορεινό Κούτσι –ένα από τα καλύτερα χωριά της οινοποιητικής Νεμέας–, όπου έστησαν ένα θαυμάσιο οινοποιείο κι έναν ξενώνα-κόσμημα.

Αυτός είναι ο προορισμός-αφετηρία της τελευταίας μας πρότασης. Προορισμός γιατί στη «Σεμέλη» της Νεμέας θα θαυμάσετε τη θέα που προσφέρει το Κούτσι από το πιο ψηλό του σημείο, θα φιλοξενηθείτε στα υπέροχα δωμάτια που διαθέτει το κτήμα σε πολύ λογικές τιμές και θα συγκινηθείτε από τη χάρη των κόκκινων κρασιών του κτήματος. Κι αφετηρία, γιατί με σημείο εκκίνησης τη «Σεμέλη» στο Κούτσι, θα οργανώσετε μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις στα γύρω μέρη και τα πιο μακρινά χωριά και μαζί με τη φύση θα απολαύσετε και τα ψητά κρέατα, που στα χωριά της Πελοποννήσου ξέρουν να φτιάχνουν με μαεστρία ανώτατου rotisseur.

Γιώργος Κοκοτός
«Αρχίσαμε αυτή την τόσο μεγάλη προσπάθεια στο Κούτσι της Νεμέας γιατί από χρόνια υποστηρίζω ότι το Αγιωργίτικο είναι η πιο εκλεκτή κόκκινη ποικιλία σταφυλιού που διαθέτει η Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι η Νεμέα και τα κρασιά της θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο όταν τα αμπελοτόπια αξιολογηθούν και φτάσουμε και εμείς σε ένα σύστημα Crus. Πιστεύω ότι ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός είναι ένας νέος τρόπος γνωριμίας με τα αξιοθέατα της Ελλάδας και καθώς ο αμπελώνας και το οινοποιείο μας βρίσκονται σε ένα πανέμορφο σημείο, φτιάξαμε και το μικρό ξενώνα, ώστε οι φίλοι που μας επισκέπτονται να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλά την περιοχή».

Η οινική μας πρόταση
«Ορεινός Ήλιος», Ο.Π.Α.Π «Νεμέα», 2003
Βαθυκόκκινο. Έντονο φρουτώδες άρωμα κερασιού και βύσσινου. Η επιρροή του βαρελιού υποχωρεί, παραχωρώντας αρώματα βανίλιας. Γεύση με σωστές δόσεις πλούτου και καλές ταννίνες.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.