Follow us

Αυστραλία: Όλα στο κόκκινο!

Με όπλο τους τη βελούδινη πληθωρικότητα, τα κόκκινα αυστραλέζικα κρασιά, αφού πρώτα κατέκτησαν την υφήλιο, στέφονται τώρα πρωταθλητές και στην Ελλάδα.

Αυστραλία: Όλα στο κόκκινο!

Η «σημαία» του κόκκινου αυστραλέζικου κρασιού είναι αναμφίβολα το Shiraz. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Όπως όλοι, έτσι και οι Αυστραλοί, χρησιμοποίησαν το Cabernet Sauvignon για να κάνουν γνωστά τα κρασιά τους. Άλλωστε, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν το «αυστραλέζικο θαύμα» ήταν ακόμη στα σπάργανα, το Shiraz, που βέβαια δεν είναι άλλη ποικιλία από το γνωστό γαλλικό Syrah της κοιλάδας του Ροδανού, έκανε όλη τη «χαμαλοδουλειά». Καλλιεργούνταν σε αμπελώνες με μεγάλη απόδοση και έφτιαχνε φθηνά, μαζικά κρασιά, ή συμμετείχε σε ανώνυμα blends. Βέβαια εξαιρέσεις υπήρχαν, αλλά ήταν ακόμη λίγες. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η κατάσταση άλλαξε εντυπωσιακά. Οι Αυστραλοί πρότειναν και καθιέρωσαν κάτι καινούργιο στον κόσμο του κρασιού: ένα ιδιαίτερο στιλ κόκκινων κρασιών, που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης και είχε απίστευτη εμπορική επιτυχία. Κρασιά πλούσια, με πληθωρικό αλκοόλ και έντονα αρώματα, που προσφέρονται για άμεση κατανάλωση, χάρη στις μαλακές τους ταννίνες, και συνοδεύουν στην εντέλεια πληθωρικά πιάτα με βάση το κρέας, αλλά και ζουμερά steaks στη σχάρα. Το κοινό τα λάτρεψε κι ας τους αποδίδουν ορισμένοι -και τώρα ακόμη- έλλειψη πολυπλοκότητας και «εγκεφαλικότητας». Η «συνταγή» αυτή εφαρμόστηκε σε όλα σχεδόν τα κόκκινα κρασιά τους, ανεξάρτητα από την ποικιλία, για αρκετά χρόνια. Την τελευταία πενταετία οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί ωρίμασαν. Αναπτύχθηκαν περισσότερες οινοπαραγωγικές ζώνες (η καθεμιά δίνει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά), ενώ τα κορυφαία κρασιά της χώρας έγιναν πιο σοφιστικέ, αποκτώντας το καθένα την ταυτότητά του. Η βελούδινη πληθωρικότητα και ο γευστικός πλούτος δεν είναι πλέον τα μόνα χαρίσματα των καλών κόκκινων αυστραλέζικων κρασιών. Ιδιαίτερα τα Shiraz έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν το γαλλικό μοντέλο του Ροδανού και να αποκτούν πιο σύνθετα αρώματα, μπαχαρικών ή δέρματος. Μη θεωρήσετε, βέβαια, ότι οι Αυστραλοί εγκαταλείπουν τη συνταγή που τους καταξίωσε στον οινικό κόσμο. Ίσα ίσα που στα πιο καθημερινά κρασιά τους ακολουθούν το κλασικό μοντέλο του πλούσιου, βελούδινου, εύκολου κρασιού.
Στην Ελλάδα πρόσφατα αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τη γοητεία τους. Μέχρι το καλοκαίρι βρίσκαμε ορισμένα φθηνά αυστραλέζικα κρασιά σε σουπερμάρκετ και μερικά από τα καλά τους κρασιά έρχονταν σε μικρές ποσότητες, χάρη στο ενδιαφέρον κάποιων εστιατόρων. Οι κύριοι εισαγωγείς κρασιού δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Αυστραλία. Από το καλοκαίρι τα πράγματα άλλαξαν. Η εταιρεία ΓΕΝΚΑ (Cellier) έφερε στη χώρα μας αρκετά από τα κρασιά ενός από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς της Αυστραλίας, του Penfolds. Ενώ τον Σεπτέμβριο η «Santa Maura» έφερε και το «αντίπαλο» δέος: τον οίκο Rosemount. Στη γευσιγνωσία που ακολουθεί, τα κόκκινα αυστραλέζικα κρασιά δείχνουν τη δύναμή τους, καθώς τα μισά από αυτά που δοκιμάσαμε πέτυχαν σκορ πάνω από 82, ενώ μόλις τρία από τα είκοσι τρία κρασιά της δοκιμής έπεσαν κάτω από το 75!

Αυστραλία: Όλα στο κόκκινο!

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 9/11/2000 με την αμερόληπτη μέθοδο της «τυφλής» δοκιμής, στην αίθουσα οινικών εκδηλώσεων και γευσιγνωσιών «Οινοτράπεζα». Στη γευσιγνωσία πήραν μέρος οι: Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος), Πάνος Δεληγιάννης (δημοσιογράφος), Θανάσης Καραθάνος (οινολόγος) και Αργύρης Τσακίρης (οινολόγος). Συμμετείχαν
ως παρατηρητές ο Νίκος Σούτης (Santa Maura) και η Μαρία-Χριστίνα Κέζα (Carrefour). Η βαθμολογία αποτελεί τον μέσο όρο των βαθμών των δοκιμαστών, στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο δεκαδικό ψηφίο. Η γευσιγνωσία (τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι διανομείς τους) διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου (ΕΛΔΟΙΝ).

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 1996

Εξαιρετικά σκούρο κόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα βανίλιας και σοκολάτας, αλλά και δαμάσκηνου, μαυροκέρασου, λικέρ καφέ, μπαχαρικών συν νότες κέδρου και μολυβιού. «Στόμα» πυκνό, γεμάτο, γλυκό, με ταννίνες έντονες αλλά ευλύγιστες, και οξύτητα που καταφέρνει να το ισορροπήσει. Το φρούτο ντύνει όμορφα τις ταννίνες και δίνει μεγάλη αρωματική διάρκεια. (Γένκα Εμπορική,5150560). Το έντονο ξύλο έχει αρχίσει να ηρεμεί, με αποτέλεσμα να βγαίνει στην επιφάνεια το φρούτο, συμβάλλοντας στη δημιουργία εντυπωσιακού μίγματος αρωμάτων. Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Βαθμολογία: 88/100

Rosemount Cabernet Sauvignon Show Reserve Coonawarra 1996

Σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα αρώματά του (γλυκό ντοματάκι, βανίλια, φράουλα, νότες πιπεριού, δυόσμου, καπνού, καραμελωμένης βανίλιας) δημιουργούν ένα σύνολο με πολυπλοκότητα και έντονη προσωπικότητα. «Στόμα» πλούσιο, με εξαιρετική δομή και γευστική ένταση. Ταννίνες αισθητές που θέλουν χρόνο για να μαλακώσουν. Η έξοχη οξύτητά του θα το βοηθήσει να αντέξει στο χρόνο. Μακρά επίγευση. (Santa Maura, 7621984). Κρασί με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της γευστικής δοκιμής, με αρώματα που ξεφεύγοντας από τα αυστραλέζικα πρότυπα, αναδίδοντας εξωτισμό.
Βαθμολογία: 87/100

Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon 1996


Σκούρο κόκκινο χρώμα. Τ ο έντονο άρωμα βαρελιού και η φίνα φαρμακευτική αίσθηση βανίλιας ισορροπούν με την πυκνή αίσθηση μαύρων καπνιστών φρούτων, το μπαχάρι και το πιπέρι. Έντονη γλύκα στην αρχή, στιβαρές ταννίνες που παίρνουν γρήγορα το πάνω χέρι, ωραία δομή και πλούτος. Μεγάλης έντασης άρωμα, που καταλήγει σε μακρά επίγευση. (Γένκα Εμπορική, 5150560). Δείχνει νέο ακόμη και έχει όλα τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να εξελιχθεί. Όταν υποχωρήσει το κυρίαρχο τώρα βαρέλι, θα εκφραστούν καλύτερα τα άφθονα αρώματα φρούτων.
Βαθμολογία: 86,2/100

Rosemount Estate Balmoral Syrah McLaren Vale 1997

Πολύ σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο, χρώμα. Το βαρέλι κυριαρχεί, αφήνοντας λίγο χώρο στο πολύπλοκο αλλά κρυμμένο μαύρο φρούτο (κασίς και βύσσινο, με την ολοζώντανη σάρκα τους άψογα περιτυλιγμένη με σοκολάτα). Η παρουσία καπνού και ζαμπόν με πιπέρι το καθιστά σύνθετο. «Στόμα» γεμάτο, γλυκό, με καλή δομή, και ταννίνες που σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μασάς κάτι, ενώ το ξύλο του βαρελιού περνά πάνω από τα φρούτα. (Santa Maura, 7621984). Το υπερβολικό βαρέλι καταπιέζει την κομψότητά του. Με το χρόνο ίσως υποχωρήσει, αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στο φρούτο και στα αρώματα παλαίωσης.
Βαθμολογία: 86,2/100

Leasingham Cabernet Sauvignon Malbec Clare Valley 1995

Σκούρο. κόκκινο χρώμα. Αρώματα πιπεράτα, με έντονο ξύλο. Κρασί κάπως κλειστό ακόμη (αφού δεν βγάζει αυτή τη στιγμή μεγάλη ποικιλία φρούτων, αρκούμενο στα μύρτιλα), δείχνει ωστόσο να έχει κλάση και φινέτσα. Όχι ιδιαίτερα πλούσιο στο στόμα, αλλά με εξαιρετική δομή (χάρη στις πανέμορφες ταννίνες του) και έξοχα ισορροπημένο. (Veronica Hospitalίty Services, 6207733). Ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα της δοκιμής, αφού ξεφεύγει από το τυπικό πληθωρικό αυστραλέζικο στιλ, με μια κομψότητα που συναντάμε μόνο σε ευρωπαϊκά κρασιά.
Βαθμολογία: 85/100

Rosemount Shiraz Show Reserve McLaren Vale 1997

Βαθύ, σκούρο κόκκινο χρώμα. Τ ο ξύλο και ο καπνός του βαρελιού κυριαρχούν στη μύτη συνεπικουρούμενα από μοσχοκάρυδο και βοτανικές νότες ευκαλύπτου. Μια ζωική νότα τού στερεί την απόλυτη καθαρότητα, αλλά του χαρίζει, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, ξεχωριστή γοητεία. «Στόμα» πλούσιο και γλυκό, εξαιτίας της αλκοόλης, με έντονες ταννίνες που του δίνουν χαρακτήρα και μακροβιότητα. Η οξύτητα πασχίζει να ισορροπήσει την υπερβολική γλύκα. (Santa Maura, 7621984). Έχει όλα τα στοιχεία ενός κρασιού του Νέου Κόσμου: πλούτο στη γεύση, άφθονη αλκοόλη, αλλά και τη γνωστή υπερβολική δόση βαρελιού.
Βαθμολογία: 84,7/100

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 1997


Βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρώματα καπνισμένου βαρελιού, ζαμπόν, πιπεριού, μοσχοκάρυδου, σάρκας δαμάσκηνου, κόκκινων φρούτων σε αλκοόλ και ελαφρώς ζωικές νότες. Στο στόμα είναι ζεστό, γεμάτο, πληθωρικό, καλοδομημένο, με ταννίνες που μουδιάζουν ελαφρώς το στόμα. Άψογη ισορροπία, με ωραία εξέλιξη αρωμάτων, η οποία και τους δίνει μεγάλη διάρκεια. (Γένκα Εμπορική, 5150560). Πληθωρικότητα χαρακτήρων, με το βαρέλι στον πρώτο ρόλο και το φρούτο να ακολουθεί. Εμφανίζει τα πρώτα σημάδια παλαίωσης, και οι ταννίνες του δείχνουν διατεθειμένες να μαλακώσουν, συμβάλλοντας περαιτέρω στο γευστικό του πλούτο.
Βαθμολογία: 84,5/100

Rosemount Orange Vineyard Cabernet Sauvignon 1996

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα βανίλιας καπνισμένου βαρελιού καλής ποιότητας και ζαμπόν -που μάλλον πνίγουν τα υπόλοιπα. Οι νότες ωστόσο σιροπιού βύσσινου και βατόμουρου σε αλκοόλη μαρτυρούν πυκνό και πλούσιο κρασί. «Στόμα» γεμάτο, θερμό και γλυκό, με έλλειψη οξύτητας. Ταννίνες μαλακές, σταδιακά πιο αισθητές, μουδιάζοντας όμορφα το στόμα, και φρούτο πιο αισθητό από ότι στη μύτη. (Santa Maura, 7621984). Κλασικό παράδειγμα του αυστραλέζικου στιλ, που πριμοδοτεί το βαρέλι σε πρώτο χρόνο, και αν όλα πάνε καλά, μόλις αυτό αρχίσει να υποχωρεί, θα εμφανιστούν εντονότερα φρουτώδη αρώματα.
Βαθμολογία: 83,2/100

Βin 201Shiraz Cabernet 1999

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Όχι ιδιαίτερα πυκνά και έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων (μούρο, κεράσι, βύσσινο) , σάρκας ψημένων μαύρων φρούτων, πράσινου πιπεριού, νότες καφέ και καπνός από το βαρέλι. Στο στόμα εμφανίζει μέτριο «σώμα», ταννίνες λίγο επιθετικές ακόμη, οξύτητα που το ισορροπεί (δίνει επίσης δροσιά στην επίγευση) και έντονη αρωματική διάρκεια φρούτων. (Marks & Spencer, 9898500). Συνδυασμός έντονου αρώματος φρέσκου φρούτου με έντονη οξύτητα, που αφήνεται να εκφραστεί ανεμπόδιστα από το βαρέλι. Αποτέλεσμα, ένα απλό αλλά καλοφτιαγμένο κρασί.
Βαθμολογία: 83/100

Penfolds Bin 128 Coona~Warra Shiraz 1996

Σκούρο κόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα ξύλου και βανίλιας και πιο πίσω μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, μαύρου βύσσινου, συν νότες από σκίνα και πιπέρια. Γλυκόπιοτη αρχή, με
ακτινοβόλο ατσάλινο φρούτο, χάρη στην καλή του οξύτητα, και λίγες αλλά σχετικά μαλακές ταννίνες. (Γένκα Εμπορική, 5150560). Το ξύλο, πάντα σε πρώτο πλάνο, αφήνει πίσω το φρούτο, που προέρχεται από πολύ καλή ωρίμαση του σταφυλιού. Κάπως διστακτικό και άτολμο κρασί.
Βαθμολογία: 83/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.