Follow us

6 Αφρώδη για τις γιορτές

Όλοι περιμένουμε τις γιορτές για να χαρούμε, να γελάσουμε, να φάμε και να πιούμε ένα ποτηράκι κρασί. Κι αν και οι συνθήκες φέτος είναι λίγο δύσκολες, ένας λόγος παραπάνω για να αντιδράσουμε, να ξεχαστούμε και να οργανώσουμε ένα όμορφο γιορτινό τραπέζι…

6 Αφρώδη για τις γιορτές

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Πώς θα φτιάξουμε το φετινό μας γιορτινό τραπέζι; Θα ψάξουμε σίγουρα ανάμεσα σε άπειρες συνταγές στο Internet με κάστανα, ρόδι, γαλοπούλα, χοιρινό, θα μαγειρέψουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο και θα φάμε το αγαπημένο μας γλυκό. Κάπως έτσι θα επιλέξουμε και το κρασί, που θα συνοδεύσει το φαγητό των ονείρων μας. Και γιατί να μην το ρίξουμε λίγο έξω και να αγοράσουμε και ένα αφρώδες κρασί, με φυσαλίδες δηλαδή, ώστε να δώσουμε έναν πιο αέρινο και φινετσάτο χαρακτήρα; Ας πάμε λοιπόν στα ράφια με τα αφρώδη, για να διαλέξουμε…

Από πού να ξεκινήσουμε;

Ποιο να πρωτοδιαλέξουμε και ποιες οι διαφορές τους; Η ποικιλία τεράστια: να πάρουμε λευκό ή ροζέ; Ξηρό ή γλυκό; Μας πιάνει πονοκέφαλος και ζαλάδα και μόνο κοιτάζοντας όλες αυτές τις ετικέτες, ειδικά μάλιστα αν σκεφτούμε με ποιο φαγητό πρέπει να το συνδυάσουμε, για να το απολαύσουμε.

Σκεφτήκαμε να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση και να σας βοηθήσουμε, ετοιμάζοντας μια μικρή λίστα που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά αφρώδη σε στυλ, γεύση αλλά και τιμή, για να καλύψουμε όλα τα γούστα, όλες τις στιγμές και όλους τους συνδυασμούς!

Πριν προχωρήσουμε όμως, σημειώστε μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε ακόμα περισσότερο τα αφρώδη κρασιά: Σερβίρονται σε κολονάτο ποτήρι της σαμπάνιας, παγωμένα στους 6-8⁰C και για να εντυπωσιάσετε σας προτείνουμε να προσθέσετε στο ποτήρι μερικές ρόγες από ρόδι! Αν δεν υπάρχουν ποτήρια σαμπάνιας, κάνουν και τα ποτήρια του λευκού κρασιού, αποφύγετε όμως ποτήρια πολύ ανοιχτά, που μοιάζουν με τα μπολ παγωτού της γιαγιάς! Αν δεν θέλετε να πεταχτεί ο φελλός και με το «μπαμ» να χάσετε το μισό κρασί, φροντίστε να έχετε παγώσει το αφρώδες στο ψυγείο τουλάχιστον μία μέρα πριν και όταν το βγάλετε από το ψυγείο, κάντε το απαλά χωρίς να το κουνήσετε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

6 Αφρώδη για τις γιορτές

Η πρώτη μας πρόταση είναι ένα Ελληνικό αφρώδες που παράγεται όπως και το διασημότερο αφρώδες στον κόσμο: η σαμπάνια. Αναφερόμαστε στην «Amalia» του Κτήματος Τσέλεπου. Είναι λευκό, ξηρό και φυσικά, με το που θα το σερβίρετε, θα παρασυρθείτε από τις φίνες φυσαλίδες και θα απολαύσετε το υπέροχο άρωμα. Είναι το κρασί που θα σερβίρετε πριν από το γεύμα σαν καλωσόρισμα, αλλά αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε και με θαλασσινά, όστρακα και με τα ελαφριά ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού.

Συνεχίζουμε με ένα ακόμα λευκό αφρώδες, το «Karanika Brut Cuvee Speciale» από τα χέρια του Laurens Hartman, Ολλανδού, με Ελληνικές ρίζες, που εγκαταστάθηκε στο Αμύνταιο και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την παραγωγή αφρωδών οίνων. Αν και ένα «κλικ» ακριβότερα, αξίζουν με το παραπάνω. Βάλτε στο ποτήρι σας και αφήστε τη μαγεία των φυσαλίδων αλλά και της αρωματικής κομψότητας του κρασιού να σας παρασύρει. Σερβίρεται το ως απεριτίφ αλλά και με ορεκτικά που έχουν ως κύριο υλικό τα όστρακα.

Ας σπάσουμε τώρα την κυριαρχία των λευκών περνώντας σε δύο ροζέ. Το πρώτο είναι οι «Ακακίες Sparkling» του Κυρ Γιάννη, που αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο ευχάριστα ροζέ αφρώδη που έχει να προσφέρει ο Ελληνικός αμπελώνας. Το λεπτό και φίνο άρωμα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών και η απαλή γλυκιά του αίσθηση είναι χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το κρασί ιδανικό ως απεριτίφ. Ταιριάζει όμως και με ορεκτικά που περιέχουν ντομάτα, σαλάτες και πλατώ μαλακών τυριών με αποξηραμένα φρούτα, οπότε συνεχίστε να το απολαμβάνετε και αφού κάτσετε στο τραπέζι.

Η άλλη ροζέ πρόταση μας είναι το «Rosato by Elena» από το Κτήμα Ράπτη. Είναι ένα απίστευτα ζουμερό, ημίγλυκο και ημιαφρώδες ροζέ κρασί με τα αρώματα των κόκκινων φρούτων όπως η φράουλα και το κεράσι να πρωταγωνιστούν και να συνεχίζουν να κατακλύζουν το στόμα σε γλυκιά μορφή μαρμελάδας. Η απαλή, γλυκιά και παιχνιδιάρικη γεύση του θα ταιριάξει υπέροχα με φρουτοσαλάτες, επιδόρπια που περιέχουν φρούτα όπως τάρτες, πανακότα ή black forest αλλά και με την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από τις προτάσεις μας ένα δημοφιλές Ιταλικό ημιαφρώδες Moscato d’Asti. Λευκό αφρώδες, ημίξηρο που γλυκίζει διακριτικά δηλαδή, όπως το «Truffle Hunter». Θα απολαύσετε ένα κρασί απίστευτα έντονο με ανθικά και φρουτώδη αρώματα που σε συνδυασμό με το χαμηλό αλκοόλ (5,5% vol) και τη γλυκιά του γεύση είναι ευκολόπιοτο και ευχάριστο. Μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω από ένα ποτήρι, ίσως και δύο και τρία. Ταιριάζει ιδανικά με λευκά γλυκά, με κέικ, με βασιλόπιτα καθώς και με ποικιλία φρούτων με μέλι.

Τελευταίος στη λίστα μας, είναι ένας εκπρόσωπος του άρχοντα των αφρωδών κρασιών που δεν είναι άλλος από την σαμπάνια, ένα εξαιρετικό κρασί που παράγεται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Καμπανία. Η βασίλισσα της κατηγορίας πρωταγωνιστεί με τη κομψότητα αλλά και την πολυπλοκότητα της. Μια εξαιρετική επιλογή με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας είναι η Pierre Gimonnet et Fils “Cuis 1er Cru”. Θα γοητευτείτε από το ελκυστικό άρωμα της, τις λεπτές φυσαλίδες, την ισορροπημένη γεύση της και το πλήθος αρωμάτων όπως εσπεριδοειδή, μπριός, ξηροί καρποί και νότες λουλουδιών. Είναι ιδανική για απεριτίφ, αλλά κάνει υπέροχο συνδυασμό με σολομό, οστρακοειδή και πατέ.

Έξι διαφορετικές επιλογές με πολλές διαφορές, που όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο: αυτές τις παιχνιδιάρικες και φίνες φυσαλίδες, που αν τις ακολουθήσετε θα σας παρασύρουν σε ένα glamorous πάρτι στο Hollywood, χωρίς να φύγετε από το σαλόνι σας!

Καλές γιορτές!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.