Follow us

5 υπέροχα κρασιά για 5 καλοκαιρινά πιάτα

Με διάθεση γι’ ανάλαφρη κουζίνα, αρχίσαμε κιόλας τα σχέδια για τις διακοπές. Προτείνουμε πέντε πιάτα που μοσχοβολούν ελληνικό καλοκαίρι. Θα τα συνοδεύσετε με πέντε κρασιά -αστέρια που εγγυώνται υψηλή γευστική αρμονία.

5 υπέροχα κρασιά για 5 καλοκαιρινά πιάτα

Με λαδερά

«Ξερολιθιά», Οίνος Λευκός ΟΠΑΠ «Πεζά»

Aπό τη Mediterra Οινοποιητική της Κρήτης. Χρώμα φωτεινό. Άρωμα πολυσύνθετο, που θυμίζει κίτρινα φρούτα. Επίγευση με στοιχεία εσπεριδοειδών.

Γιατί ταιριάζει
Θέλετε φασολάκια «γιαχνί», τραβάει η ψυχή σας γεμιστά, κάνετε κέφι τουρλού λαχανικών; Η ελαφράδα και τα χαρακτηριστικά αρώματα της «Βηλάνας», κορυφαίας λευκής ποικιλίας σταφυλιού της Κρήτης, και μοναδικό συστατικό της απολαυστικής «Ξερολιθιάς», λες και υπάρχουν μόνο και μόνο για να πηγαίνουν γάντι με κάθε είδους λαδερά.

Τι άλλο να πιούμε
Την «Enotria» του Νίκου Δουλουφάκη. Επίσης, τον ολοκαίνουριο «Άσπρο Λαγό» του ίδιου – που αναδεικνύει την άλλη λευκή ποικιλία της Κρήτης, το «Βηδιανό». Τέλος, την «Πρόφαση» του Ταμιωλάκη.

Με αθερίνα και ψιλό μαριδάκι στο τηγάνι

Μιχαλάκη «Gold Cuvee»

5 υπέροχα κρασιά για 5 καλοκαιρινά πιάτα


Λευκό, Τοπικός Οίνος Ηρακλείου Κρήτης. Πρασινοκίτρινο και λαμπερό. Μοσχοβολάει μοσχάτο σταφύλι, φρούτο και μέντα (Μαλβάζια).

Γιατί ταιριάζει
Διότι η αθερίνα και το ψιλό μαριδάκι, όταν τηγανίζονται με αέρινο χέρι, χρειάζονται κρασιά επίσης αιθέρια και μοσχομυριστά – που να συμπληρώνουν την ολόφρεσκη και τραγανιστή αίσθηση της Μεσογείου. Μόνο ένα κρασί από αρωματικές ποικιλίες μπορεί να πετύχει τέτοιο αποτέλεσμα.

Τι άλλο να πιούμε
Την εξαιρετική «Μαντίνεια» Τσέλεπου. Το «Λευκό» του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Με χωριάτικη σαλάτα

Thema Παυλίδη


Λευκός, Τοπικός Οίνος Δράμας. Στο άρωμα εξωτικά φρούτα, φλούδα και ξύσμα λεμονιού, μαζί με διακριτικές φυτικές και βουτυράτες νότες. Η γεύση πλούσια, γεμάτη ζωντάνια και δροσιά.

Γιατί ταιριάζει
Το ωραιότατο αυτό κρασί τα έχει όλα: Ασύρτικο για δομή και για ταίριασμα με την πιπεράδα της φέτας, Sauvignon Blanc που ταιριάζει με το κρεμμύδι, γλύκα και διακριτική «φυτική» γεύση, για την πιπεριά και τα άλλα χορταρικά της σαλάτας.

Τι άλλο να πιούμε
«Σαντορίνη» Σιγάλα για το Ασύρτικο, «Ασύρτικο» από το Κτήμα Εύχαρις για τον ίδιο λόγο, και «Βιβλία Χώρα» λευκό.

Με μικρό καλαμαράκι, τηγανητό

Αντωνόπουλου Sauvignon Blanc


Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος. Το άρωμα γίνεται πολυσύνθετο, χάρη στο συνδυασμό των άγουρων κίτρινων και εξωτικών φρούτων με τις νότες βούτυρου. Γεύση χορταστική αλλά λυγερή, γεμάτη «νεύρο» και φρεσκάδα, χάρη στην οξύτητα.

Γιατί ταιριάζει
Διότι τα κρασιά από Sauvignon Blanc, ιδίως όταν φτιάχνονται με πολύ ελαφρό «χέρι» και χωρίς υπερβολές, ταιριάζουν κατεξοχήν με τους μεζέδες της θάλασσας. Διότι το Sauvignon Blanc Αντωνόπουλου έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα απλό πιάτο με δυναμική προσωπικότητα, όπως τα μικρά καλαμαράκια τηγανητά: είναι ένα κρασί ζωηρό, δροσιστικό και σπιρτόζικο.

Τι άλλο να πιούμε
Μα φυσικά ένα νευρώδες Sauvignon Blanc: του Χρήστου Αϊδαρίνη από τη Γουμένισσα, το «Αβαντίς» του Απόστολου Μούντριχα, τον «Ηδύπνοο» του Συμεωνίδη.

Με μουσακά

«Κτήμα Παπαϊωάννου»

ΟΠΑΠ «Νεμέα». Φαίνονται αρώματα από κεράσι, μούρα, κουτί πούρων και βανίλια. Διακρίνονται και νότες ζωικές, αλλά και πράσινου πιπεριού. Γεύση πλούσια, γλυκιά και φρουτώδης, καλοδομημένη και με απαλές, ζουμερές τανίνες.
Ιστορική πλέον και textbook «Νεμέα».

Γιατί ταιριάζει
Διότι ο μουσακάς θέλει κρασί κόκκινο με ικανοποιητικό ζουμερό φρούτο, κάτι που να τα βγάζει πέρα με τη γλυκόπικρη γεύση της μελιτζάνας και ταυτόχρονα με τον κιμά.
Ο μουσακάς δεν είναι πιάτο για πολύ τανικά Cabernet Sauvignon και Syrah, ούτε για την τραχύτητα του Ξινόμαυρου της Νάουσσας.

Τι άλλο να πιούμε
«Κόκκινο σε Μαύρο», ελαφρύ και φρουτώδες επιτραπέζιο του Κώστα Μητραβέλλα, επίσης από τη Νεμέα. «Ραψάνη» του Τσάνταλη, διότι το εκπολιτισμένο του Ξινόμαυρο τα βρίσκει με τον κιμάκαι τη μελιτζάνα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.