banner
banner
banner

3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετε

Freedom, Vriniotis Syrah Wild Fermentation και Nostos

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Πρωτότυπα ή κλασικά, τα ελληνικά Syrah τιμούν την ποικιλία και έχουν δυνατό λόγο, ειδικά αυτή την εποχή, στο τραπέζι μας…

3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετε

Το Syrah είναι από τις αγαπημένες μου ποικιλίες και δεν λείπει ποτέ από την κάβα μου. Μπορεί να βρίσκει μπροστά του το Cabernet, δεν αφήνει όμως η απόσταση τους να είναι μεγάλη. Στους ελληνικούς αμπελώνες φαίνεται ότι ανταποκρίνεται εξαιρετικά και οι οινοπαραγωγοί, που έχουν ασχοληθεί μαζί του, αξιοποιούν τα προσόντα του. Ανάμεσα στις μονοποικιλιακές ετικέτες που κυκλοφορούν, επιλέξαμε τρεις. Το Freedom, γιατί είναι πρωτοεμφανιζόμενο, το Vriniotis syrah, γιατί είναι ιδιαίτερο και το Nostos, γιατί είναι all time classic. Αξίζουν και τα τρία τη δοκιμή. Διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο και στήστε μια από τις χειμωνιάτικες βραδιές ένα τραπέζι με κρεατικά και παλαιωμένα τυριά.

banner
Το Freedom του Κτήματος Αβαντίς

Ο Απόστολος Μούντριχας δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά στην περίπτωση του Syrah. Είναι αδιαμφισβήτητα ο Έλληνας πατέρας του. Έχει εστιάσει σε αυτή την ποικιλία όσο κανένας, με πάθος και έχει δυναμώσει τα ποιοτικά της θεμέλια. Στη συλλογή του έχει ήδη αρκετές ετικέτες, πρόσφατα όμως πρόσθεσε ακόμα μια. Το Freedom έχει δυνατή ετικέτα και δηλώνει την ελευθερία, που έχει προσφέρει στο κρασί ο Απόστολος. Σε αυτή τη φιάλη φυλάσσεται το Syrah, που προκύπτει “φυσικά”, χωρίς την προσθήκη θειώδους.  Αν νομίζετε ότι τα “φυσικά” κρασιά έχουν αδυναμίες, μόλις δοκιμάσετε το Freedom, θα αναθεωρήσετε. Το κρασί είναι κομψό και εντυπωσιακά σύνθετο, με θελκτικά αρώματα βατόμουρων και δαμάσκηνου, σε ένα ωραίο φόντο λουλουδιών. Στο στόμα εμφανίζονται οι νότες παλαίωσης, με καλές δόσεις βανίλιας, σοκολάτας και μπαχαρικών.

3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετε

banner
Το Syrah wild fermentation του Vriniotis

Ο παραγωγός από την Εύβοια κάνει πολύ καλή δουλειά και με τον οινολόγο του Γρηγόρη Σκοπελίτη, παρουσιάζουν κρασιά με ιδιαίτερες ζυμώσεις και παλαιώσεις. Στην περίπτωση αυτού το Syrah δεν προσθέτουν ζύμες του εμπορίου, αλλά αφήνουν το κρασί να παραχθεί αυτόνομα, με τις φυσικές άγριες ζύμες. Οι ιθαγενείς ζύμες του δίνουν μοναδικό χαρακτήρα. Στη μύτη, μαύρα κεράσια και μούρα μπερδεύονται με τη λεβάντα. Το στόμα έχει όλα τα καλά, καλοσχηματισμένες ταννίνες, με έντονη παρουσία, αρμονική οξύτητα, όγκο, αρώματα φρούτων και μπαχαρικών και μεγάλη επίγευση.

3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετε

Nostos Syrah του οινοποιείου Manousakis

Φεύγουμε από την Εύβοια για να φτάσουμε στα Χανιά, σε ένα ιστορικό οινοποιείο, με αξιοθαύμαστα λευκά και ερυθρά κρασιά. Κάθε ετικέτα της οικογένειας Μανουσάκη αποτελεί λόγο συζήτησης και δοκιμής για τους οινόφιλους. Το Syrah τους θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα αυτής της ποικιλίας και όχι άδικα. Είναι ένα στιβαρό κρασί, που όταν το δοκιμάσεις δεν το ξεχνάς εύκολα. Στην μύτη σκάνε δυνατά αρώματα καπνού, παντρεμένα πολύ ωραία με μαύρα φρούτα, πιπέρια και νύξεις ζαμπόν. Το στόμα είναι πλούσιο, με πυκνές νότες φρούτων και έντονα πιπέρια. Στην επίγευση εμφανίζονται πάλι οι γοητευτικές νότες του καπνού.

3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετεΧρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος