(Χιλή)
Υλικά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
4 ξυλάκια κανέλα
2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
4 φλ. γάλα
1 ½ φλ. δυνατός κρύος καφές φίλτρου
1 ½ φλ. Pisco* ή aguardiente (απόσταγμα από τη Νότιο Αμερική)
2 δόσεις βανιλίνη
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα μοσχοκάρφια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση επάνω σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μεγαλύτερο σκεύος μαζί με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το γάλα, τον καφέ, το pisco ή το aguardiente και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 5 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα. Για να σερβίρουμε, ριχνουμε ½ φλ. παγωμένο Cola de mono σε μικρό γυάλινο μικρό ποτήρι. Παραδοσιακά, συνοδεύεται με μπισκότα, στόλεν, φρουΐτ κέικ ή στα καθ’ ημάς με ένα ωραίο τσουρέκι, απλό ή γεμιστό.
*Δυνατά αποστάγματα από τη Νότιο Αμερική).
A.T.