Trend

Beware! Τo αλκοόλ αλλάζει προφίλ!

Ντένη Καλλιβωκά Ντένη Καλλιβωκά Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Η υγεία αποκτά ρόλο ακόμα και μπροστά στην μπάρα του bartender! Η τάση ξεκίνησε ήδη στην Νέα Υόρκη.

Trend

Στην εποχή του "φυσικού" τσιγάρου, των τσιπς με χαμηλά λιπαρά και της μπύρας χαμηλής σε θερμίδες δεν μας κάνει εντύπωση ότι και η τελευταία κολασμένη απόλαυση, το κοκτέιλ, προσπαθεί να 'ατονήσει΄ τις αμαρτίες του. Και δεν είναι μόνο τα χορτοφαγικά εστιατόρια που σερβίρουν όλο και περισσότερα ποτά με βότκα πλούσια σε βιταμίνες (!) ή κουνημένα σε σεικερ λαχανικά, σε ένα ποτήρι. Αν και παράλογη, η ιδέα της υγιεινής …οινοποσίας άρχισε να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους οπαδούς του βιολογικού φαγητού και της διατροφής με χαμηλές θερμίδες. Έτσι και οι Mixologists στα trendy bar, κλαμπ και εστιατόρια της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, πάντα έτοιμοι για καινούργια πράγματα, ξεκίνησαν να φτιάχνουν κοκτέιλ βασισμένα σε χυμούς από βιολογικά φρούτα και λαχανικά ενώ αντικατέστησαν τα γεμάτα με παχυντικά σιρόπια ποτά, με αθλητικά κκτέιλ φουλ στις βιταμίνες.

Trend

Στην εποχή του «φυσικού» τσιγάρου, των τσιπς με χαμηλά λιπαρά και της μπίρας χαμηλής σε θερμίδες δεν μας κάνει εντύπωση ότι και η τελευταία κολασμένη απόλαυση, το κοκτέιλ, προσπαθεί να «ατονήσει» τις αμαρτίες του. Και δεν είναι μόνο τα χορτοφαγικά εστιατόρια που σερβίρουν όλο και περισσότερα ποτά με βότκα πλούσια σε βιταμίνες (!) ή κουνημένα σε σέικερ λαχανικά, σε ένα ποτήρι. Αν και παράλογη, η ιδέα του υγιεινού αλκοόλ άρχισε να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους οπαδούς του βιολογικού φαγητού και της διατροφής με χαμηλές θερμίδες. Έτσι και οι Mixologists στα trendy bars, κλαμπ και εστιατόρια της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, πάντα έτοιμοι για καινούργια πράγματα, ξεκίνησαν να φτιάχνουν κοκτέιλ βασισμένα σε χυμούς από βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ενώ αντικατέστησαν τα γεμάτα με παχυντικά σιρόπια ποτά, με αθλητικά κοκτέιλ φουλ στις βιταμίνες.
Συνεπώς, τα νέας γενιάς κοκτέιλ βασίζονται σε εκχυλίσματα βοτάνων και υλικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το πράσινο τσάι, ο χυμός ροδιού ή το βραζιλιάνικο μούρο «acai»! Όπως, για παράδειγμα, μια βότκα ανακατεμένη με βιταμίνη Β, μήλα και φρεσκοστυμμένα οργανικά καρότα, ένα κοκτέιλ από τη λίστα του εστιατορίου «Django» στη Midtown της Νέας Υόρκης! Ενώ την ίδια ώρα, τα γεμάτα ζάχαρη Cosmopolitan, τα Aplle martini και τα Mohito έχουν αρχίσει να δείχνουν τόσο ξεπερασμένα όσο οι επαναλήψεις του «Sex and the City».
Βέβαια η ιδέα του υγιεινού κοκτέιλ αποκτά άλλο νόημα, μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν ερευνητές στο Ινστιτούτο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με Ταϊλανδέζους ομολόγους τους, που διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αλκοόλ σε φράουλες και βατόμουρα αυξάνει την αντιοξειδωτική τους δράση. Έτσι, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι το να προσπαθείς να βρεις θετικά σε ποτό που περιέχει αλκοόλ είναι σαν να παραγγέλνεις κοκακόλα διαίτης με ένα τεράστιο burger, οι διατροφολόγοι δεν βρίσκουν την ιδέα κακή. Γιατί αντί για ένα ανούσιο σιρόπι σε ένα ποτό να μην προσθέσεις πουρέ από Kiwi που θα προσδώσει στοιχεία στη γεύση αλλά και κάποιες βιταμίνες μαζί; Λέτε οι μελλοντικές παραγγελίες κοκτέιλ να γίνονται κάπως έτσι; «Ένα τζιν ενισχυμένο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, παρακαλώ;»



Ποτά

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος