Το «Asylum» του Pol Εμμανουηλίδη
Δοκιμάζοντας ένα καλοκαιρινό "καταφύγιο"
Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017
Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017
Μια νέα γενιά μπίρας παίζει με τη διαφορετικότητα και τις αντιθέσεις και γίνεται μια κανονική, καθημερινή συνήθεια απόλαυσης…
Asylum στα λατινικά είναι ο ιερός χώρος, όπου έβρισκαν στην αρχαιότητα καταφύγιο όσοι ήθελαν να προστατευτούν. Η λέξη άσυλο μέχρι σήμερα έχει την ίδια ερμηνεία, εκφράζει δηλαδή την ανάγκη όλων για ασφάλεια. Αυτό το πρωτότυπο όνομα συναντήσαμε στη νέα μπίρα του Pol Εμμανουηλίδη, γραμμένο σε μια εντυπωσιακή ετικέτα, που βγάζει απίστευτη δύναμη μέσα από τη λιτότητα της.
Ο Pol Εμμανουηλίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον κόσμο της μπίρας. Είναι από τους ανθρώπους που μας πήραν από το χέρι, μας σύστησαν τη μεγάλη γκάμα που μπορεί έχει αυτό το ποτό και μας πήγαν βήματα παρακάτω στην "πίνειν" κουλτούρα του και στη homemade παραγωγή του ( βλέπε beerdeli.gr). Μετά από αρκετές συνεργασίες σε καινούργιες μικροζυθοποιίες, με ενεργή συμμετοχή στις συνταγές, υπογράφει στη δική του πλέον Asylum Brewing Co την πρώτη ετικέτα, μια μπίρα τύπου saison.
Μια ακόμα καινοτομία: δεν επιλέγει μια εύκολη και δημοφιλή κατηγορία, αλλά διευρύνει τη γκάμα της μπιροεμπειρίας με μια ιδιαίτερη ξανθιά. Οι μπίρες τύπου saison (που σημαίνει "εποχή") παράγονται εδώ και αρκετούς αιώνες, με αφετηρία τη Βαλλονία στο Βέλγιο. Τότε, οι χωρικοί ετοίμαζαν τον χειμώνα τις μπίρες του καλοκαιριού και κάθε φάρμα είχε τη δική της συνταγή. Αυτές οι saison μπίρες ήταν ελαφριές, χαμηλόβαθμες, με πλούσιο άρωμα και ελαφρώς πικάντικη γεύση και προορίζονταν για τους εποχικούς εργάτες του καλοκαιριού, τους «saisonniers» από όπου πήραν και το όνομα τους.
Με έμπνευση αυτή την κατηγορία, ο Pol πρόσθεσε πινελιές «αναβάθμισης» και το αποτέλεσμα είναι μια διαφορετική μπίρα, που φλερτάρει με τις αντιθέσεις. Ευχάριστη και ευκολόπιοτη, αλλά σύνθετη και πολύπλοκη, ελαφριά αλλά και με βάθος, δροσερή, αλλά και πικάντικη. Στη μύτη, βγάζει γοητευτικά αρώματα φρέσκων φρούτων και το στόμα της είναι γεμάτο με ωραίες, πικάντικες νύξεις. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ της ταιριάζει με πολλά πιάτα, από κάποια ορεκτικά με πικάντικα τυριά, μέχρι και γλυκά του ταψιού.
Με αυτή την ετικέτα εγκαινιάζει μια σειρά, που θα ακολουθήσει, με μπίρες "επόμενης γενιάς". Αυτές οι μπίρες , όπως και οι saison, θα παίζουν με τις διαφορές και θα πίνονται σαν το κρασί, συνοδεύοντας φαγητό όλες τις εποχές του χρόνου.
Δοκιμάζοντας αυτή τη saison, φεύγουν τα στερεότυπα για τις μπίρες και βρίσκεις ένα γευστικό "άσυλο", όπου η διαφορετικότητα γίνεται φιλοσοφία και τρόπος ζωής.