banner
banner
banner

Tο απόσταγμα-φωτιά

ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Styl) Tina Webb ω(Styl) Tina Webb Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

Οι γεύσεις και τα γούστα αλλάζουν και, τελικά, δεν είναι και θανάσιμο αμάρτημα να σκεφτούμε το κονιάκ ως βάση σε κάποιο δροσερό κοκτέιλ. Ωστόσο, τα ακραία πειράματα καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί είναι κρίμα τόσα χρόνια σε βαρέλι να χάνονται.

Tο απόσταγμα-φωτιά

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όποιο βιβλίο ή άρθρο σε περιοδικό και αν διαβάζατε με θέμα το κονιάκ, θα βρισκόσασταν αντιμέτωποι με τις ίδιες κλισέ φράσεις: Το κονιάκ είναι ο βασιλιάς των ποτών, το πιο ευγενές από όλα τα αποστάγματα. Ο ιδανικός πότης κονιάκ είναι ο γνώστης, με εκλεπτυσμένη γεύση, πολλά λεφτά και πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, ο οποίος απολαμβάνει το κονιάκ του μπροστά στο τζάκι, σε κρυστάλλινο ποτήρι, φυσικά σκέτο, σε ιδανική θερμοκρασία.Και μετά ήρθε η πτώση πωλήσεων. Και μετά ήρθε η απελπισία, μια και τα αποθέματα όλο και μεγάλωναν. Και, ευτυχώς, μετά ήρθαν οι Κινέζοι! Βέβαια, οι Κινέζοι είχαν μια κακή συνήθεια: Έπιναν το κονιάκ τους με λεμονάδα!«O tempora, o mores» είπαν οι image makers (τρομάρα τους) των μεγάλων σπιτιών κονιάκ και αποφάσισαν τη συνήθεια των Κινέζων να την κάνουν μόδα. Σου λένε, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν. Εδώ και κάποια χρόνια, οι μεγάλοι παίκτες του κονιάκ προσπαθούν να πωλήσουν το προϊόν τους σε νέους, με τελείως διαφορετικά γούστα και συνήθειες, οι οποίοι όμως ΠΙΝΟΥΝ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ιδέα της ανάμειξης του κονιάκ με κάτι άλλο δεν είναι τελείως καινούρια.Η Remy Martin πριν από πολλά χρόνια λανσάρισε το «Fine a l’Eau», το οποίο είναι απλώς κονιάκ με νερό και το «Cognac Floater» (κονιάκ με ανθρακούχο νερό και πάγο). Μερικά χρόνια πριν, στον πύργο του Hennessy, ο θρυλικός master blender του μας πρότεινε να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό «Hennessy Paradis» παγωμένο, συνοδεύοντας φουαγκρά! Εντελώς καινούριος είναι ο τρόπος που προωθεί τα κοκτέιλ με κονιάκ ο επίσημος Διεπαγγελματικός Σύνδεσμος Παραγωγών Κονιάκ (BNIC), προτείνοντας όλο και πιο εξωτικούς συνδυασμούς, όπως κονιάκ με ginger ale.Σήμερα, λοιπόν, όποιο βιβλίο ή άρθρο σε περιοδικό διαβάσετε με θέμα το κονιάκ, θα βρείτε μέσα πάρα πολλά κοκτέιλ με διάφορα χρώματα, διάφορες γεύσεις και σερβιρισμένα σε διάφορα ποτήρια. Οι γεύσεις και τα γούστα αλλάζουν και, τελικά, δεν είναι και θανάσιμο αμάρτημα να σκεφτούμε το κονιάκ ως βάση σε κάποιο δροσερό κοκτέιλ κάποια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.Προσωπική μου γνώμη, βέβαια, είναι να αποφεύγουμε τα ακραία πειράματα, γιατί είναι κρίμα τόσα χρόνια σε βαρέλι να χάνονται σε κάποια μοβ ή πράσινη ή πορτοκαλί γλυκερή σούπα.

banner


Σκέτο
Μην ξεχνάμε και τα βασικά! Οι πειραματισμοί έχουν τα όριά τους, και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με VSOP και πάνω, κομμένα τα κόλπα. Κλασικό ποτήρι κονιάκ, καλή θερμοκρασία, και ζήστε την εμπειρία σκέτη.

Οn the rocks
Γιατί όχι; Ένα απόσταγμα-φωτιά, όπως το κονιάκ, κάποιες στιγμές χρειάζεται λίγο πάγο, για να το κάνει πιο θνητό και πιο γήινο. Άλλωστε, γιατί να πρέπει να απολαμβάνουμε το κονιάκ μόνο το χειμώνα, με πολύ κρύο; Έτσι όπως έχουν γίνει οι χειμώνες στην Ελλάδα, θα το πίναμε δύο φορές κάθε τρία χρόνια.

Με τόνικ
Η κρυμμένη από τη ζύμωση και την απόσταξη γλυκύτητα του κονιάκ, η οποία τόσο σε κοροϊδεύει στη μύτη με τις βανίλιες και τα μέλια, κάνει καταπληκτικό πάντρεμα με την καλυμμένη πικράδα του τόνικ. Είναι ξηρό αυτό που περίμενες ότι θα είναι γλυκό και είναι γλυκό αυτό που περίμενες ότι θα είναι πικρό. Απλώς, ένα εξαιρετικό μπέρδεμα

Cigar lovers martini
Αναμειγνύετε δύο μεζούρες κονιάκ και μία μεζούρα tawny port σε σέικερ γεμάτο πάγο. Xτυπάτε καλά και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι του Martini. Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού. Χρειάζονται σχόλια;Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος