Follow us

Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες μέσα από τις μπίρες τους

Οι μικροζυθοποιΐες των αγαπημένων μας νησιών του Αιγαίου φέρνουν άρωμα θαλασσινό και γεύσεις άκρως καλοκαιρινές στο τραπέζι μας, ντουέτο με εκλεκτά τοπικά εδέσματα.

Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες μέσα από τις μπίρες τους

Το Αιγαίο έχει γεμίσει με καλές ελληνικές μπίρες και εμείς σαλπάρουμε στις μικροζυθοποιίες των Κυκλάδων. Στο κάθε ζυθοποιείο μάλιστα κάνουμε στάση για να δοκιμάσουμε τις πιο καινούργιες και ιδιαίτερες ετικέτες, ντουέτο με τα καλύτερα ντόπια εδέσματα.

Νήσος, μικροζυθοποιία Κυκλάδων

Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες μέσα από τις μπίρες τους

Μια παλιά ταβέρνα στη περιοχή Βάγια της Τήνου επέλεξαν ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη για να δημιουργήσουν το μικροζυθοποιείο τους. Η γνωστή ταβέρνα Ροδιά μεταμορφώθηκε εξολοκλήρου σε ένα σύγχρονο χώρο παραγωγής, που συνδυάζει την πανέμορφη παραδοσιακή πέτρα με τα ανοξείδωτα μηχανήματα. Η επίσκεψη αποτελεί μοναδική εμπειρία καθώς μας βάζει κατευθείαν στα βαθιά της ζυθοποίησης. Παρακολουθούμε όλη την διαδικασία βήμα βήμα, μέχρι να φτάσουμε στο στρωμένο τραπέζι της βεράντας με θέα το Αιγαίο και να δοκιμάσουμε τις μπίρες από τις προσεγμένες πρώτες ύλες.

Οι ετικέτες που ξεχωρίζουμε και οι γευστικοί τους παρτενέρ:
- Η βιολογική all day μπίρα είναι απολαυστική. Όταν η πρώτη γουλιά κατέβει στον ουρανίσκο σκάνε τα φρέσκα αρώματα των εσπεριδοειδών και του λυκίσκου. Το στόμα είναι ευχάριστο και δροσερό, ιδανικό για να συνοδεύσει το γνωστό τυράκι της Τήνου.
- Η Νήσος Αpocalyψη αποτελεί την πιο πρόσφατη ετικέτα. Πρόκειται για μια πληθωρική μοναστηριακή Double Ale με ελκυστικά αρώματα μπανάνας, σταφίδας, καραμέλας και γαρίφαλου. Τα μπαχαρικά της βρίσκουν το άλλο τους γαστρονομικό μισό στην λούζα.

Extra γευστικές συμβουλές: στο νησί υπάρχουν εξαιρετικές αγκινάρες, που μπορείτε να βρείτε μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους, δοκιμάστε σίγουρα την αγκιναρόπιτα μαζί με την θολή μπίρα Νήσος.

Mikonu, μικροζυθοποιία Μυκόνου

Στο μικροζυθοποιείο της Μυκόνου, που βρίσκεται στην Άνω Μερά, μια νεαρή ομάδα ζυθοποιών, (υπό την καθοδήγηση του έμπειρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου), κλέβει τις εντυπώσεις δημιουργώντας μια πρωτότυπη και προχωρημένη σειρά μπιρών. Ο Άγγελος Φερούς, που έχει εργαστεί στο Brewdog (το πιο σημαντικό ζυθοποιείο της Σκωτίας) και ο Αλυόσα Καμπάνης, που ξεκίνησε να ζυθοποιεί στο σπίτι του, έχουν πολλές φρέσκες ιδέες, τις οποίες μάλιστα υλοποιούν μετά από πειραματισμούς μέσα στο εντυπωσιακά εξοπλισμένο ζυθοποιείο. Σε όλες τις συνταγές τους χρησιμοποιούν νερό, που προέρχεται από γεώτρηση στο νησί και το οποίο φιλτράρεται και αποστειρώνεται τέσσερις φορές, ενώ στην περίπτωση της βύνης τους το 95% είναι ελληνική από την Θράκη.

Οι ετικέτες που ξεχωρίζουμε και οι γευστικοί τους παρτενέρ:
- Η barrel aged chardonnay έχει ξεκινήσει το ταξίδι της από τις δεξαμενές ζύμωσης και στη συνέχεια έχει παλαιώσει σε βαρέλια γαλλικής οξιάς, που πριν φιλοξενούσαν το κρασί Armyra (chardonnay) του κτήματος Σκούρα. Η παραμονή στο ξύλο, στο σύνολο για έξι μήνες, έχει εμπλουτίσει την μπίρα με έντονα αρώματα κίτρινων τροπικών φρούτων. Απογειώστε την ένταση βάζοντας δίπλα την μόστρα Μυκόνου, την παραδοσιακή μπουκιά που συνδυάζει την κοπανιστή με το παξιμάδι.
- Η barrel aged με Αγιωργίτικο. Σε αυτή την εκδοχή, η μπίρα παλαιώνει πάλι για έξι μήνες αυτή τη φορά όμως σε βαρέλι από ξύλο ακακίας, που πριν φιλοξενούσε το κτήμα Γαίας (Aγιωργίτικο). Η αρωματική παλέτα είναι τελείως διαφορετική με πρωταγωνιστικά αρώματα τη σταφίδα, το μαύρο πιπέρι, την καραμέλα, τα κόκκινα φρούτα και τα πικάντικα μπαχαρικά. Σίγουρα πρέπει να την δοκιμάσετε με το λουκάνικο Μυκόνου.

Extra γευστικές συμβουλές: στα τυροκομεία Μύκονος Farmers και οικογένεια Κουκά, μπορείτε να δοκιμάσετε την τυροβολιά, που δεν έρχεται στην Αθήνα και να την παντρέψετε με την πρώτη μπίρα του ζυθοποιείου την Blonde Saison.

Donkey, μικροζυθοποιία Σαντορίνης

Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσας Γωνιάς ξεχωρίζει ένα μικρό και γουστόζικο ζυθοποιείο με σήμα το γαϊδουράκι. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε την συλλογή από τις καινοτόμες μπίρες Donkey, που υπογράφουν ο σέρβος ζυθοποιός Bobay Krunic, με την αμερικανίδα Majda Anderson, τον έλληνα οινολόγο Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον Άγγλο έμπορο και home brewer Steve Daniel. Χαρακτηριστικό σε όλες τις μπίρες είναι το νερό που χρησιμοποιείται και φέρει τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειογενούς νησιού και οι premium πρώτες ύλες, που έρχονται από όλον τον κόσμο.

Οι ετικέτες που ξεχωρίζουμε και οι γευστικοί τους παρτενέρ:
- Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την πιο σπάνια ετικέτα του μικροζυθοποιείου την Slow Donkey, που παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο. Πρώτα ζυμώνει στις δεξαμενές, μετά ωριμάζει σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν Ασύρτικο και στη συνέχεια ξεκουράζεται για λίγο καιρό ακόμα μέσα στις φιάλες, στις οποίες έχει προστεθεί μούστος Ασύρτικου. Η μύτη και το στόμα έχουν εντυπωσιακά αρώματα ορυκτών και απρόσμενη οξύτητα. Μια μπίρα φαγητού, που ταιριάζει με πάρα πολλά έντονα τοπικά πιάτα, όπως είναι ο μπακαλιάρος μπραντάδα, τα μαρινάτα ψάρια και τα ψητά ψαρόλια ( μικρά ψάρια που έχουν μείνει στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν).
- Η Lazy ass είναι η επόμενη ιδιαίτερη μπίρα, που παράγεται σε συνεργασία με το ζυθοποιείο της Αυστρίας Flecks. Μόλις την ανοίξεις ευωδιάζουν οι νότες των φρούτων. Στο στόμα έχει μια ωραία πιπεράτη αίσθηση, που ενισχύει τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες.

Extra γευστικές συμβουλές: δοκιμάστε το παραδοσιακό σφουγγάτο, την ομελέτα με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα και συνδυάστε την με την μυρωδάτη White Donkey.

56 Isles, μικροζυθοποιία Πάρου

Λίγο έξω από την Νάουσα είναι η εντυπωσιακή μονάδα παραγωγής μπίρας του Νικόλα Παυλάκη και του Μαρίνου Αλεξάνδρου. Οι δυο τους δούλεψαν πάρα πολύ και έκαναν μια μεγάλη επένδυση, ώστε το επισκέψιμο ζυθοποιείο να είναι άρτιο σε μηχανήματα και σε αισθητική. Οι μπίρες τους είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες, ωριμάζουν φυσικά και προέρχονται από ακατέργαστο κριθάρι, που καλλιεργείται στο νησί.

Οι ετικέτες που ξεχωρίζουμε και οι γευστικοί τους παρτενέρ:
- H 56 Isles είναι μια τσαχπίνα και ζωηρή pilsner, που έχει πάρει το όνομα της από τον αριθμό των νησιών, μικρών και μεγάλων, που βρίσκονται στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Στη μύτη έχει κυρίως αρώματα εσπεριδοειδών και το στόμα της είναι ελαφρύ και δροσερό. Δοκιμάστε την σίγουρα με την γούνα. - Η Aegean Wit είναι η νέα ετικέτα του ζυθοποιείου. Μια θολή μπίρα με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και μπαχαρικών. Το χυμώδες στόμα της μπορεί να κάτσει δίπλα σε σαλιγκάρια στιφάδο.

Extra γευστικές συμβουλές: πάρτε μαζί σας μερικά παστέλια από μουσταλευριά και μερικά μυζηθροπιτάκια, που κάνουν εξαιρετική παρέα στην βραβευμένη με αστέρι great taste 56Isles.

Κατσίκα, μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου

Αυτό το όνομα διάλεξε μια παρέα έξι φίλων για να δημιουργήσουν στο ονειρεμένο νησί ένα όμορφο ζυθοποιείο και να προσφέρουν στους επισκέπτες μια εις βάθος ξενάγηση και δυο τοπικές μπίρες που προέρχονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες και έχουν χαρακτήρα.

Οι ετικέτες που ξεχωρίζουμε και οι γευστικοί τους παρτενέρ:
- Η Κατσίκα pilsner έχει αναζωογονητικές λεμονάτες νότες εμπλουτισμένες με αρώματα βοτάνων. Δοκιμάστε την με την παραδοσιακή πίτα καλασούνα, που φτιάχνεται με κρεμμύδια, ντόπιο τυρί και παραδοσιακό φύλλο.
- Η Κατσίκα pale ale συνδυάζει τα φρούτα του δάσους, με τις τροπικές νότες του ροδάκινου και τις νύξεις του γλυκόπικρου περγαμόντου. Η επίγευση είναι μεγάλη και μπορεί να τα βγάλει πέρα δίπλα στα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού, τα ματσάτα.

Extra γευστικές συμβουλές: κρατήστε για το τέλος μια γλυκιά επίγευση με την Καρπουζένια. Το δημοφιλές γλυκό της Φολεγάνδρου, που ενώνει το καρπούζι με την μουσταλευριά. Πολύ ιδιαίτερη γεύση που πάει πολύ ωραία με την Κατσίκα pale ale.

Εν αναμονή της απελευθέρωσης των επισκέψεων στα αγαπημένα μας νησιά των Κυκλάδων, κάνουμε μια γύρα στην γεμάτη γεύση και δροσιά παράδοση των μικροζυθοποΐων τους και ξεκινάμε τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις πριν καν πατήσουμε πόδι στο λιμάνι. Ελάτε να σαλπάρουμε μαζί, δοκιμάζοντας τις πιο ιδιαίτερες ετικέτες, ντουέτο με τα καλύτερα τοπικά εδέσματα.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 25/07/19
Updated: 29/05/20

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.