banner
banner
banner

Τα μυστικά της ετικέτας

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Τρίτη, 11 Ιουνίου 1996

Ένα λεξικό μπύρας σύντομο, περιεκτικό και δροσερό.

Τα μυστικά της ετικέτας

Dark, Ale, Bitter, Kriek ... Κατακλυσμός νέων γεύσεων, χαρά, έξαψη, περιέργεια αλλά και προβληματισμός, με τόσους ειδικούς όρους, σε τόσες γλώσσες. Το «Ευ» ξεμπερδεύει το κουβάρι της oνoματολoγίας του ζύθου.

banner


Abbey ή Abbaye
Κατά λέξη πάει να πει «αββαείο», δηλαδή, μοναστήρι! Η σχετική, όμως, ένδειξη στις ετικέτες δε σημαίνει ότι οι μπύρες αυτές παρασκευάζονται από καλόγερους. Απλά, προσπαθούν να μιμηθούν το στυλ των αυθεντικών μοναστηριακών μπυρών, των trappiste.

Ale
Έτσι αποκαλούν οι Εγγλέζοι όλες τις μπύρες υψηλής ζύμωσης (η μαγιά μένει επάνω κατά τη διάρκεια του «βρασμού»). Σε αυτή την ιδιαιτερότητα οφείλεται η συνήθως φρουτώδης γεύση τους. Υπάρχουν αρκετά είδη ale.

Bitter
Οι μπύρες με αυτή την ένδειξη περιέχουν αρκετό λυκίσκο και χαρακτηρίζονται από άφθονη και νόστιμη πικράδα.

Bo(c)k
Γερμανικός όρος που σημαίνει μπύρα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως πάνω από 6,25%). Οι bock είναι μπύρες χαμηλής ζύμωσης (η μαγιά κατεβαίνει χαμηλά, όταν ο ζύθος «βράζει»).

Brown Αle
Ειδική κατηγορία ale, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Νότια Αγγλία. Έχει σκούρο χρώμα, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και γλυκόπιοτο «στόμα».

Dark
Η ένδειξη αφορά τη σκούρα μπύρα γενικά, χωρίς να δηλώνει κάποιο άλλο, ιδιαίτερο χαρακτηρισμό.

Doppelbock
Bock... εις την νιοστήν. Πολύ δυνατή γερμανική μπύρα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που ξεπερνάει το 7,5%. Συνήθως τα ονόματα, που κοσμούν τις ετικέτες αυτής της κατηγορίας μπύρας, τελειώνουν σε ator (π.χ. Salvator).

Dortmunder
Το στυλ του Dortmund θέλει τις μπύρες, χαμηλής ζύμωσης, με πιο γεμάτη γεύση από τις pils αλλά λιγότερες ξηρές από αυτές. Οι Γερμανοί τις λένε και Export.

Τα μυστικά της ετικέτας


Draft ή Draught
Η λέξη παραπέμπει στο βαρέλι. Όταν τη συναντάμε, όμως, σε κουτί ή σε μπουκάλι (ιρλανδέζικες μπύρες), σημαίνει ότι η συσκευασία περιέχει άζωτο. Έτσι, μόλις η μπύρα σερβιριστεί, δημιουργείται παχύς αφρός που δίνει την εντύπωση καλοχτυπημένου φραπέ.

Faro
Το ξεχωριστό στυλ της μπύρας των Βρυξελών. Πρόκειται για lambic που την έχουν γλυκάνει με την προσθήκη χοντρής, κρυσταλλικής ζάχαρης.

Framboise ή Framboren
Μπύρα αρωματισμένη με βατόμουρα.

Gueuze
Ειδική βελγική περίπτωση. Φτιάχνεται με ανάμιξη νεαρής και παλαιωμένης lambic. Περιέχει 4,5 - 5,5% αλκοόλ και η έντονα φρουτώδης γεύση της θυμίζει μηλίτη με άφθονο σπίνθισμα.

Hefe
Η μαγιά, στα γερμανικά. Ως ένδειξη σε ετικέτα, σημαίνει μπύρα αφιλτράριστη και θολή. Η μαγιά δίνει άλλο «χρώμα» στη γεύση.

Hell ή Heller
Η κατά λέξη μετάφραση στα γερμανικά σημαίνει χλομή ή ξανθιά.

banner
Τα μυστικά της ετικέτας


Ice beer
Πρόκειται για μπύρες Iαger, που σε κάποιο στάδιο της επεξεργασίας (ζύμωση ή ωρίμανση), καταψύχονται. Η διαδικασία αυτή μάλλον «ξενερώνει» τη γεύση τους. Η σχετική έμπνευση προέρχεται από τις γερμανικές eisbock, στις οποίες, όμως, η κατάψυξη χρησιμεύει για την αφαίρεση νερού και τη συμπύκνωση της γεύσης τους.

India Pale Ale
Όρος που επιβιώνει για να θυμίζει παλιά βρετανικά μεγαλεία, τότε που οι αle ταξίδευαν τακτικά μέχρι την Ινδία. Σήμερα, σημαίνει premium χαλκόχρωμη αle.

Kolsch
Το στυλ της Κολονίας θέλει την μπύρα χρυσαφένια, υψηλής ζύμωσης, με 4,3 - 5% αλκοόλ.

Kriek
Στις αυθεντικές Kriek προστίθενται ολόκληρα κεράσια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Στην ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται το όμορφο, φρουτώδες άρωμα που «γράφεται» στη γεύση τους.

Lager
Όλες οι μπύρες, που κατά τη διάρκεια της ζύμωσής τους, η μαγιά κατεβαίνει χαμηλά. Συνήθως πρόκειται για τη βασική μπύρα κάθε οίκου.

Lambic
Αποκλειστική σπεσιαλιτέ των Βέλγων (κοιλάδα του Senne). Μπύρα αυθόρμητης ζύμωσης, από σιτάρι, που δεν της προσθέτουν μαγιά, αλλά στο ζύθινο μούστο επιτίθενται μύκητες της βελγικής ατμόσφαιρας. Ξινούτσικη, δροσιστική, θυμίζει μήλο στο στόμα και στη μύτη.

Light
Μπύρα με λιγότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο, Γύρω στο 2,5% αντί του 4,5%.

Munchener ή Munchner
Το στυλ του Μονάχου θέλει τις lager, μελαχρινές.

Oktoberfest
Γιορτή της Μπύρας τον Οκτώβριο στο Μόναχο, αλλά και η μπύρα που ζυμώνεται το Μάρτιο (Marzen), ωριμάζει και πίνεται στη γιορτή του δέκατου μήνα. Ο οκτωβριανός ζύθος έχει χαρακτηριστικό άρωμα βύνης.

Pils ή Pίls(e)ner
Η διάσημη τσέχικη μπύρα Pilsnen Urquell καθιέρωσε σε όλο τον κόσμο το κλασικό στυλ της ξανθιάς, ξηρής μπύρας, με τη φίνα υπογραμμισμένη πικράδα του λυκίσκου, που είναι το σήμα κατατεθέν της. Ο τύπος αυτός έχει μεγάλη αίγλη και pils παράγονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα μυστικά της ετικέτας


Scotch Ale
Οι Σκοτσέζοι θέλουν τη μπύρα τους σκουρότατη, πάρα πολύ δυνατή και με έντονη τη γεύση της βύνης. Μίλησε κανείς για ουίσκι;

Schwarzbier
Lager με εβένινο χρώμα. Έχει ιδιαίτερο τύπο, με καβουρντιστά αρώματα που θυμίζουν σοκολάτα. Τυπική εκπρόσωπος η K6stritzef; από τη Θουρηγκία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Selected Grains
Όπου αναγράφεται αυτή η ένδειξη, εκτός από την κλασική βύνη, έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα δημητριακά (π.χ. καλαμπόκι, ρύζι). Το γευστικό αποτέλεσμα είναι κάπως «ξενέρωτο» σε σχέση με την «100% βύνη». Καλύτερα τα καταφέρνουν σε αυτό το στυλ οι Απω-ανατολίτες.

Steam beer
Αμερικανική πατέντα της εταιρείας Anchor στο Σαν Φρανσίσκο. Χαμηλής ζύμωσης, «βράζει» σε υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε πολύ φαρδιά και ρηχά δοχεία. Συνδυάζει το στρογγυλό χαρακτήρα μιας lager και τη φρουτώδη γεύση μιας ale.

Stout
Κατάμαυρη, ιρλανδέζικη σπεσιαλιτέ με νόστιμη, πολύπλοκη, πικρούτσικη γεύση.

Sur Lie
Αφήνουν μαγιά στη φιάλη, προκαλώντας εκεί δευτερογενή ζύμωση. Βελγική, κυρίως, σπεσιαλιτέ. Η διαδικασία αυτή δίνει μπύρες με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Trappiste
Μόνο έξι μπύρες έχουν το δικαίωμα να αναφέρουν την ένδειξη της αυθεντικής μοναστηριακής στην ετικέτα τους, αφού παρασκευάζονται κάτω από την άμεση επίβλεψη μοναχών. Τα πέντε μοναστήρια βρίσκονται στο Βέλγιο (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle και Westvleteren) και το ένα στην Ολλανδία (Schaapskooi, στο Koningshoeven). Μαύρες, πολυσύνθετες, δυνατές, sui generis μπύρες.

Tripel
Ολλανδικός όρος, που συνοδεύει, συνήθως, την πιο δυνατή σε αλκοόλ μπύρα ενός οίκου.

Τα μυστικά της ετικέτας


Trub
Γερμανική λέξη για το ίζημα της μαγιάς, που σε ορισμένες μπύρες μένει στο μπουκάλι.

Ur ή Urquell
Γερμανική λέξη, που υποδηλώνει την καταγωγή της μπύρας.

Weisse ή Weib ή Weissbier ή Weizenbier
Γερμανικός όρος για τις σιταρένιες μπύρες.

White Ale
Η λευκή μπύρα είναι σιταρένια. Στο Βέλγιο ειδικά μπορεί να δείτε την White Ale σαν Witbier (φλαμανδικά) ή σαν Biere blanche (γαλλικά).Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος