ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Η Margarita

Τρία μόνο υλικά, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού, είναι αυτά που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας καλής «Margarita», του δημοφιλούς κοκτέιλ που συγκαταλέγεται στα best sellers όλων των εποχών.

 Η Margarita

Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς cocktail. Μια από τις επικρατέστερες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το cocktail δημιουργήθηκε για μία πρώην χορεύτρια του Ziegfield Follies (την αμερικανική εκδοχή των παριζιάνικων βαριετέ του Follies Bergere), την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην τεκίλα.

Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει τη Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos στην Ενσενάδα του Μεξικού και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο cocktail Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμασε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Από την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales. Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Ανεξάρτητα από το ποια ιστορία θα επιλέξουμε να πιστέψουμε, ένα είναι σίγουρο: ότι η Margarita είναι ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail στον κόσμο, το οποίο μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και να απολαύσουμε από την άνεση του σπιτιού μας.

 Η Margarita

Η κλασική συνταγή και οι παραλλαγές της

Margarita, η κλασική

50 ml λευκή τεκίλα
25 ml λικέρ πορτοκάλι
25 ml φρεσκοστημένο lime
Αλάτι
Ποτήρι coupe, ή χαμηλό old fashioned

Εκτέλεση
Η κλασική συνταγή ζητά λευκή τεκίλα, με το λικέρ πορτοκαλιού και το φρεσκοστημένο lime να κρατούν τις ισορροπίες γλυκού και ξινού, αβαντάροντας τα bitter αρώματα εσπεριδοειδών. Άλλες παραλλαγές αντικαθιστούν το λικέρ με σιρόπι ζάχαρης ή αγαύης, όμως τα βασικά βήματα παραμένουν ίδια: Βάζουμε το αλάτι σε ένα πιάτο. Περνάμε ένα κομμάτι lime από το χείλος του ποτηριού και γυρνώντας το ανάποδα, το στριφογυρίζουμε στο αλάτι ώστε να σταθεί στο χείλος. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε στο ποτήρι μας, στραγγίζοντας το ποτό από τον πάγο.

Margarita, η ισορροπημένη

60 ml κίτρινη τεκίλα
30 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml φρεσκοστημένο lime
Αλάτι
Ποτήρι coupe ή χαμηλό old fashioned

Για το σιρόπι ζάχαρης:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε, αφαιρούμε πριν πάρει βράση. Τοποθετούμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Tommy’s Margarita

Δημιουργός της συνταγής είναι ο Julio Bermejo, ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου Tommy’s Mexican Restaurant στο San Francisco.

60 ml κίτρινη τεκίλα
30 ml σιρόπι αγαύης
30 ml φρεσκοστημένο lime
Αλάτι
Ποτήρι coupe ή χαμηλό old fashioned

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.