Follow us

Τα cocktails του καρναβαλιού!

Διανύουμε τις απόκριες και η διάθεσή μας προστάζει να βγαίνουμε περισσότερο είτε σε κάποιο πάρτι είτε σ' ένα μπαρ. Τα ποτά μπορούν κάλλιστα να ακολουθήσουν την ατμόσφαιρα της εποχής, φτάνει να υπάρχει φαντασία. Ρωτήσαμε τέσσερις bartenders της πόλης πώς φαντάζονται το αποκριάτικο cocktail και τους αφήσαμε να εμπνευστούν από το κλίμα των ημερών και να μας φτιάξουν τα δικά τους πρωτότυπα ποτά.

Τα cocktails του καρναβαλιού!

Γιάννης Πέτρος Πετρής

«Τα cocktails του καρναβαλιού! Ρούμι, ρούμι, ρούμι, τροπικά φρούτα, λεμόνια, λάιμ, ένα καλό shake, σούρωμα σε ένα μεγάλο ποτήρι και φουλ χορό! Party για να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας.» λέει ο bartender του Pere Ubu και μας δίνει δύο συνταγές του σε ανάλογο κλίμα.

Mama Juana Sour

Τα cocktails του καρναβαλιού!

Υλικά
50ml Mama Juana*
30ml φρέσκος χυμός λάιμ
10ml σιρόπι ζάχαρης
1δόση angostura bitter

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο σέικερ, χτυπάμε δυνατά και σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου rocks.

*Μama Juana: η προέλευση είναι από τον Άγιο Δομίνικο. Είναι ένα χαρμάνι από ρούμι, κρασί, αρωματικά και βότανα. Λέγεται ότι είναι αφροδισιακό και καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Γενικά το πίνουν με πάγο ή σκέτο. Αλλά ένα κοκτειλάκι με Μama Juana...

Cocobloco Caipirinha

Υλικά
50ml cachaca
30ml φρέσκος χυμός λάιμ
30ml φρέσκος χυμός ανανά
10ml σιρόπι καρύδας
1εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε δυνατά. Σουρώνουμε σε ποτήρι κόλλινς γεμάτο τριμμένο πάγο.

Tip: Η κασάσα είναι το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων και φτιάχνεται από ζαχαροκάλαμο. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού μεγάλες ποσότητες κασάσα κάνουν το καρναβάλι ξέφρενο. Η κασάσα είναι εύκολο να αναμειχθεί με άλλα υλικά και αυτό το κάνει δημοφιλές στον κόσμο αλλά και στους μπάρμεν.

Χρήστος Αξαρλής

«Το καρναβάλι είναι χορός, χαμόγελα, ανεβασμένη διάθεση, κοστούμια... Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι και τα κοκτέιλ που θα συνοδεύουν τις αποκριάτικες εξόδους μας! Πρέπει να είναι παιχνιδιάρικα, να μας κάνουν να χαμογελάμε και να διασκεδάζουμε... Η πρόκληση για ένα bartender... Να είναι και εύγευστα! Το καρναβάλι έχει διαφορετικές εκδοχές ανά τον κόσμο. Η ομάδα μου κι εγώ δεχτήκαμε την πρόκληση και επιλέξαμε δύο cocktail από τον αποκριάτικο κατάλογο του Boogie Bar “Playing Mas” τα οποία να εκφράζουν αυτές τις διαφορές και να ικανοποιούν απόλυτα τις γευστικές επιθυμίες των καλεσμένων μας: Το “The Clown” αντιπροσωπεύει παιδικά, κλασικά καρναβάλια με ανάλαφρο τόνο, όπου το χαμόγελο κυριαρχεί. Από την άλλη, το “Masquerita Veneziana” είναι μία ιστορική αναφορά στα Βενετσιάνικα καρναβάλια της Ιταλικής αριστοκρατίας του 16ου αιώνα τόσο στη χρήση των υλικών όσο και στην εμφάνιση» μας λέει ο bar manager του Boogie Bar στο Χολαργό.

The Clown

Υλικά
45ml Angostura Reserva Rum χρωματισμένο με άνθη γεντιανής
15ml παλαιωμένο λικέρ Grand Marnier
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml φρέσκο χυμό λάιμ
25ml σιρόπι βανίλιας
σόδα
φρέσκο χυμό ανανά

Εκτέλεση
Βάζουμε το ρούμι, το Grand Marnier, τους χυμούς λάιμ και λεμόνι και το σιρόπι βανίλιας στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε στο ποτήρι και συμπληρώνουμε με σόδα έως και τρία δάχτυλα κάτω από το χείλος του ποτηριού. Τέλος συμπληρώνουμε με χυμό ανανά. Γαρνίρουμε με μάσκα κλόουν.

Masquerita Veneziana

Υλικά
50ml 100% de Agave Blanco Tequila
15ml λικέρ βιολέτας
15ml λικέρ βατόμουρων
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1 dash Angostura Aromatic Bitters
1 φύλλο χρυσού (ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι Martini και γαρνίρουμε με διακοσμητικά σπαθάκι και μίνι βενετσιάνικη μάσκα.

Σπύρος Κερκύρας

«Εμπνευσμένοι από το γιορτινό κλίμα των αποκριών επιθυμούμε και εμείς σαν bartenders να εναρμονιστούμε με τους μασκαρεμένους επισκέπτες - πελάτες μας και να παρουσιάσουμε στολισμένα αποκριάτικα cocktails που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα δώσουν μια πινελιά χρώματος αλλά και φαντασίας στο bar που εργαζόμαστε ''Apsendi Mystery Box''. Μέσα από τη δική μου τη ματιά επέλεξα να δημιουργήσω και να στολίσω τα cocktail που σας παρουσιάζω, εμπνευσμένα από το Ρίο και κάποιες φιγούρες μιας μακρινής εποχής (με πούπουλα - φτερά και χρυσές κορδέλες…) καθώς και από το κόσμο των κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας. Ο σκοπός είναι να μας ταξιδέψουν έστω και για λίγο στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων.» μας είπε ο bar manager και owner του Apsendi Mystery Box. Οι συνταγές του:

White Dahlia

Υλικά
40ml Pampero Blanco
20ml Coconut Rum
2 κουτ. γιαούρτι στραγγιστό
15ml σιρόπι ζάχαρης
5ml Lime Sherbet
10ml Pineapple Puree Ponthier

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά στο shaker, γεμίζουμε με πάγο και χτυπάμε δυνατά. Έπειτα σουρώνουμε σε ποτήρι κρασιού με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και ένα λευκό πούπουλο δεμένο σε χρυσή κορδέλα.

Μια άλλη πτυχή της όμορφης Elizabeth Short όπου η ιστορία της συγκλόνισε το Los Angeles τη δεκαετία του 40 και έγινε ακόμα και ταινία στο Hollywood. Την κάναμε cocktail και παρουσιάζουμε συμβολικά τη γοητεία της και την εφηβική της αθωότητα στολίζοντας την με πούπουλα και χρυσές κορδέλες…

Mumm Ra

Υλικά
70ml Blended Rum (Zacapa, Pampero Especial, Bacardi 151)
20ml ελαιοζάχαρα Lime
40ml χυμό ροζ γκρέιπφρουτ
20ml Homemade Falernum
10ml Passion Fruit Puree Ponthier
20ml φρέσκο ανανά
2 Σταγόνες Age Barrel Bitter

Εκτέλεση
Προσθέτουμε τα υλικά μας στο shaker και γεμίζουμε με πολύ πάγο. Χτυπάμε και σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου Tiki Style (σκούρο κατά προτίμηση) το όποιο έχουμε γεμίσει με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με μια πλούσια κορυφή δυόσμου, φλούδα από ροζ γκρέιπφρουτ και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Τέλος δένουμε το ποτήρι με μια γάζα (μικρό επίδεσμο) αφού πρώτα το έχουμε χρωματίσει σε ορισμένα σημεία κόκκινο.

Πρόκειται για μια παραλλαγή του classic Cocktail ''Zombie'' εμπνευσμένο από τα παιδικά μας χρόνια και τους θρυλικούς Thundercats. Ο Mumm Ra ήταν ο θρυλικός κακός που πάντα βρισκόταν αντιμέτωπος με την ομάδα του Lion-O σε μια αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού…

Γιάννης Σαμαράς

«Αποκριάτικο κοκτέιλ; Μια απλή σκέψη με ταξίδευσε αυτομάτως στα χρώματα και τη διάθεση του Ρίο, αν κάποιος θα ήθελε την εμπειρία ενός πραγματικού καρναβαλιού! Άλλωστε, το μόνο που χρειάζεσαι τις απόκριες είναι φαντασία!» λέει ο bartender Γιάννης Σαμαράς και μας δίνει τη δική του συνταγή:

Samba Parade

Υλικά
50ml Cachaca, Brazilian Rum
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
15ml γάλα καρύδας
10ml honey levant σιρόπι
5ml σιρόπι καραμέλας
3-4 ρώγες σταφύλι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker, τα χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με ρώγες σταφυλιού και αποξηραμένη λεβάντα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.