Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Το ούζο που εναρμονίζεται με τη γη, τη φύση και τους ανθρώπους του Λισβορίου

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Πρώτη καλοκαιρινή επιλογή σε spirit, το ούζο και πιο συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη, χειροποίητη ετικέτα, που εκφράζει το terroir της Λέσβου, το ούζο Ματαρέλλη…

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Το ελληνικό καλοκαίρι έχει αρώματα από την αλμύρα της θάλασσας, τη δροσιά των μεζέδων και τη φρεσκάδα των φρούτων  Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα και θέλουν, για να ολοκληρωθεί το summer σκηνικό, το spirit που κάνει το καλύτερο ντούετο. Το πρώτο, που μπαίνει στη λίστα είναι το local κατάλευκο ποτό, το ούζο, και πιο συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη, χειροποίητη ετικέτα, που εκφράζει το terroir της Λέσβου, το ούζο Ματαρέλλη.

Οι πρώτες συστάσεις με το ξεχωριστό ποτό

Σαλπάρουμε για τη Λέσβο, την πατρίδα του ούζου, για να συναντήσουμε τον δημιουργό του ούζου Ματαρέλλη, τον Χαράλαμπο Ματαρέλλη, που μεγάλωσε παρακολουθώντας την καλλιέργεια του γλυκάνισου. Για εκείνον, το τοπικό ποτό είναι βίωμα, που συνδυάζει τις παιδικές αναμνήσεις με το δημιουργικό παρόν και το απρόσμενο μέλλον. Μεγάλη του αγάπη είναι τα κτήματα του γλυκάνισου και εκεί δίνει όλη την προσοχή του.

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Όλα τα μικρά πεπερασμένα κτήματα απλώνονται δίπλα στη θάλασσα, στο κόλπο της Καλλονής, σε ένα χαρισματικό έδαφος με ηφαιστειογενή, ανόργανα συστατικά. Η καλλιέργεια είναι αποκλειστικά βιολογική, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την αρωματική ένταση και η συγκομιδή γίνεται με πολύ αγάπη χειρονακτικά. Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινάει η σπορά και τον Ιούλιο γίνεται ο θερισμός.

Τα πέντε χαρακτηριστικά που κάνουν το ούζο Ματαρέλλη ξεχωριστό

Μετά τη συλλογή του βιολογικού γλυκάνισου, ακολουθεί μια ακόμα διαδικασία. Ο γλυκάνισος μπαίνει σε σακιά και βυθίζεται στη θάλασσα για να αποκτήσει τη φυσική αλμύρα.
Η απόσταξη πραγματοποιείται σε μικρούς (πανέμορφους) παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, που θερμαίνονται με τον πιο φυσικό τρόπο, με ξύλα ελιάς.
Η απόσταξη γίνεται πολύ αργά και έτσι το αποτέλεσμα είναι βελούδινο.

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Στο τέλος, δεν προστίθενται ως γλυκαντική ουσία η ζάχαρη, αλλά εξαιρετικό μέλι, που εμπλουτίζει το άρωμα και το “στόμα”.
Η φιάλη του έχει μοναδικές καμπύλες, που το ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα ούζα της αγοράς.

Δοκιμάζοντας το Ούζο Ματαρέλλη

Μόλις πλησιάσουμε τη μύτη, μας έρχεται αμέσως μια έντονη φρεσκάδα. Σύνθετα αρώματα, που περιπλέκουν νότες εσπεριδοειδών, με φρέσκες πινελιές γλυκάνισου και γλυκές νύξεις μελιού. Το στόμα είναι βελούδινο, πλούσιο και ζωηρό με μια μεγάλη επίγευση, που φλερτάρει ανάμεσα στην αλμύρα και στη γλύκα.

Summer σχέδια με ούζο Ματαρέλλη

Τα γευστικά summer ζευγάρια

Το καλοκαίρι οι γευστικές μας συνήθειες αλλάζουν… Θέλουμε όλο και περισσότερους ελαφρούς και νόστιμους μεζέδες, που βρίσκουν το άλλο τους μισό καλοκαιρινό ταίρι στη φρεσκάδα και στην πληθωρικότητα του ούζου Ματαρέλλη.
Σκεφτείτε τα ωραία τηγανητά μικρά ψαράκια και θαλασσινά να δροσίζονται με κάθε γουλιά ούζου. Εξαιρετικό είναι το πάντρεμα, επίσης, με σαγανάκι τυριών ή θαλασσινών. Η λίστα συνεχίζεται με τα παστά, τα μαρινάτα, τα όστρακα και τα αλλαντικά, που θέλουν κάτι να ισορροπήσει την αλμύρα τους. Αξίζει να πειραματιστείτε με συνδυασμούς που περιλαμβάνουν ζυμαρικά με θαλασσινά και να δοκιμάσετε και πιο τολμηρά ζευγάρια, όπως χταπόδι στιφάδο ή κουνέλι με μια λευκή σκορδάτη σάλτσα, για παράδειγμα.


Ποτά

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος