banner
banner
banner

Spritz, το iconic ποτό του καλοκαιριού

To ανθρακικό ανεβάζει τα summer cocktails

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017

Τα sparkling cocktails αποτελούν αναμφισβήτητα στις μέρες μας το πιο δυνατό drinking trend…

Spritz, το iconic ποτό του καλοκαιριού

Πριν φτάσουμε, όμως, στη μόδα των σύγχρονων aperitivo με φυσαλίδες, πέρασαν αρκετές ενδιαφέρουσες εκδοχές. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του ανθρακικού που προστίθεται. Με αυτό ως αναφορά, κάνουμε βουτιά στις διαφορετικές –εξελικτικές- παραλλαγές, επιλέγουμε ποιοτικά ελληνικά ανθρακικά  (βλέπε Three Cents) και δοκιμάζουμε γρήγορες και απολαυστικές spritz συνταγές για να δροσίσουμε το καλοκαίρι μας…

banner
Και εγένετο το Spritz

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε υιοθετήσει την ιταλική συνήθεια του aperitivo, δηλαδή του early drinking, με ποτά πιο ανάλαφρα, λιγότερο αλκοολικά και στις περισσότερες περιπτώσεις παιχνιδιάρικα, με την προσθήκη ζωηρών φυσαλίδων. Οι mixologists έχουν κάνει focus στις συγκεκριμένες μείξεις και σχεδόν σε όλες τις λίστες των μαγαζιών  φιγουράρουν συνταγές με ελαφρύ αλκοόλ, φυσαλίδες και bitters. Ο λόγος για τα Spritz, που έχουν διαδοθεί σαν αφρώδες κύμα και αποτελούν την πρώτη πίνειν επιλογή. Δεν αποτελούν ωστόσο έμπνευση των ημερών μας, αντίθετα, οι ρίζες τους μας πάνε πάρα πολύ πίσω στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, τον τέταρτο και πέμπτο π.Χ. αιώνα. Στην Ελλάδα του Ιπποκράτη έχουμε την εμφάνιση ποτών που παραπέμπουν στα βερμούτ και κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι Ρωμαίοι πίνουν το κρασί τους μαζί με νερό. Αυτή η ανάμειξη θα λέγαμε ότι αποτελεί την πρώτη μορφή του Spritz.

Spritz, το iconic ποτό του καλοκαιριού

Σύμφωνα με μια ιταλική εκδοχή, η καταγωγή του Spritz εντοπίζεται στη βορειανατολική Ιταλία τον 19ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή Αυστρο- ούγγρων. Οι κατακτητές συνήθιζαν να πίνουν Riesling υψηλής οξύτητας και να τα αραιώνουν με μια δόση νερού. Κάπως έτσι ξεκίνησε το φαινόμενο Spirtz στην Ιταλία, που ανέβασε στροφές όταν εμφανίστηκε η σόδα, στο τέλος του 19ου αιώνα. Oι Ιταλοί, μάλιστα, δηλώνουν ότι το «Spritz γεννήθηκε όταν γεννήθηκε η σόδα».

banner
Spritz, το iconic ποτό του καλοκαιριού

Πράγματι, το 1910 στη βόρεια Ιταλία μπορούσες να παραγγείλεις το Spritz Liscio, μια απλή μείξη από soda και λευκό κρασί, στην Αμερική και στην Αυστρία αντίστοιχα το Gespritzer, στην Ουγγαρία το Gemist κτλ. Σημαντική επίσης περίοδος είναι το 1920 και 1930, οπότε προστέθηκε ένα ακόμα βασικό συστατικό, τα bitters και έγινε νέα έκρηξη, με χαρακτηριστική την εμφάνιση του εμβληματικού Americano. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, του Milano-Torino, που λατρεύτηκε από τους Αμερικάνουs και μετανομάστηκε σε Americano.  To Αmericano ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και διέδωσε την απόλαυση του Spritz, που από τότε δεν σταμάτησε να αναβαθμίζεται. Τη δεκαετία του ογδόντα ξεκίνησε η μόδα του aperitivo στα εστιατόρια και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δημοφιλία του και σήμερα αποτελεί top επιλογή σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά, τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τα Spritz cocktails κουμπώνουν ακριβώς, φρεσκάρουν και φέρνουν αέρα καλοκαιρινό.

Τα premium ελληνικά ανθρακούχα Three Cents
Τα premium ελληνικά ανθρακούχα Three Cents

Το συστατικό επιτυχίας στα spritz εννοείται ότι είναι το ανθρακικό. Για μια καλή συνταγή απαιτείται καλός αφρός, με ένταση και πολυάριθμες φυσαλίδες. Τρεις βραβευμένοι Έλληνες bartenders o Γιώργος Μπάγκος, ο Γιώργος Τσιρίκος και ο Δημήτρης Νταφόπουλος δημιούργησαν μια σειρά από premium ανθρακούχα αναψυκτικά, τα Three Cents, που μας δίνουν άπειρες δυνατότητες να παίξουμε με συνταγές και να φτιάξουμε cocktails εύγεστα, με σπιρτόζικη διάρκεια. Η διαφορά τους είναι στις φυσαλίδες. Παράγονται με τέτοιον τρόπο, ώστε εγκλωβίζεται το ανθρακικό στο μπουκάλι και αυτό ενισχύει τις συνταγές όπου χρησιμοποιείται.

Οι συνταγές…

Η ομάδα των Three Cents μοιράζεται μαζί μας μερικές refreshing συνταγές και μας λύνει τα χέρια για τα cocktails που πρέπει να απολαύσουμε όλο το καλοκαίρι στη βεράντα, στο κήπο μας, ακόμα και στην παραλία.

Grapefruit Spritz

Grapefruit Spritz

50ml Martini Bitter
100ml Three Cents Pink Grapefruit Soda
Εκτέλεση: προσθέτουμε πάγο σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού, προσθέτουμε το Martini Bitter και παγωμένη Three Cents Pink Grapefruit Soda. Ανακατεύουμε ελαφριά και γαρνίρουμε με φλούδα αγγουριού.

Aegean Spritz

Aegean Spritz

40ml Martini Bitter
10ml Marie Brizard Jasmine Essence
100ml Three Cents Aegean Tonic
Εκτέλεση: προσθέτουμε πάγο σε ένα χαμηλό ποτήρι, προσθέτουμε το Martini Bitter, το λικέρ γιασεμί και τέλος παγωμένο Three Cents Aegean Tonic. Ανακατεύουμε ελαφρά και γαρνίρουμε με φέτα αγγουριού.

Gentlemen’s Spritz

Gentlemen’s Spritz

60ml Martini Bianco
100ml Three Cents Gentlemen’s Soda
Εκτέλεση: προσθέτουμε πάγο σε ένα χαμηλό ποτήρι, προσθέτουμε το Martini Bianco και παγωμένη Three Cents Gentlemen’s Soda. Ανακατεύουμε ελαφρά και γαρνίρουμε με φέτα λεμόνι.Ποτά

banner

Cocktails

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος