Follow us

Spirits and tapas

Ο οικοδεσπότης αποκτά ρόλο σκηνοθέτη, εμπνευστή και «θαυματοποιού». Ατμόσφαιρα, συναισθήματα, φλερτ και… ντουέτα, με πρωταγωνιστές τη μουσική, αλλά και το ποτό που συνοδεύεται από τα ιδανικά tapas.

Spirits and tapas

Mου αρέσει να μαζεύω φίλους. Από την άλλη, δεν έχω πάει ποτέ «επίσκεψη». Δεν καταλαβαίνω αυτές τις κοινωνικές συγκεντρώσεις – που οι περισσότεροι, ακόμη και οι οικοδεσπότες, αντιμετωπίζουν σαν μία ακόμη υποχρέωση. Συχνότερα οργανώνω μικρά, θεματικά cocktail party 8-12 ατόμων.

Για τις γιορτές, προγραμματίζω κάτι αισθαντικό, ζωντανό. Οι φίλοι που θα καλέσω είναι καλοζωισμένοι. Όχι πλούσιοι, ούτε φανταχτεροί. Αλλά από εκείνους τους τύπους που ξέρουν να ζήσουν τη ζωή. Η βραδιά χρειάζεται απλότητα και εκπλήξεις, όχι εντυπωσιασμούς. Η ποιότητα και η οργάνωση θα κάνουν τη διαφορά. Τίποτα δεν θα μείνει στην τύχη. Οι μισοί από τους καλεσμένους αποφάσισα να είναι singles. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του φλερτ δίνει πάντα άλλη χάρη στη βραδιά. Η Ella Fitzgerald θα τραγουδάει «Dancing Cheek to Cheek» σε ντουέτο με τον Louis Armstrong, ο Frank Sinatra θα κάνει ντουέτο με τον Bono στο «I ’ve got you under my skin» και ο Pavarotti με τον Zucchero θα τραγουδούν «Miserere», ενώ θα ξεπετάγονται και χριστουγεννιάτικα τύπου «Baby it’s cold outside με τον Tom Jones και την Cerys Matthews.

Τώρα που το καλοσκέπτομαι… το πράγμα με πάει από μόνο του. Τι στο καλό, Χριστούγεννα είναι, η βραδιά ας έχει θέμα το ταίριασμα… τα ντουέτα. Στη μουσική, στους καλεσμένους, ακόμη και στο φαγητό και στα ποτά μας. Άλλωστε η σύγχρονη τάση θέλει cocktail party με ταίριασμα ποτού/φαγητού.

Πρώτα αποφάσισα ποια θα είναι τα ποτά. Το καλό ποτό είναι η βάση μιας πετυχημένης βραδιάς. Ξεκινάμε με Lagavulin, το malt- φετίχ όσων αγαπούν τα καπνιστά ιωδιούχα, μετά ένα υπέροχο τζιν –έχω τρέλα με τα τζιν και διάλεξα αυτό που κάνει τα καλύτερα martini–, το Tanqueray NoTEN. Margarita θα φτιάξω με την τεκίλα Don Julio Βlanco για να έχει μελένιες νότες, αν και μερικοί θα προτιμήσουν να την πιουν σκέτη. Όπως και το ρούμι Zacapa, το enfant gate των ρούμι. Εκείνοι που λατρεύουν τη βότκα μού ζήτησαν Ketel One, για την καθαρότητα της, ενώ έχω βάλει και ένα Johnnie Walker Gold Label στο ψυγείο για έκπληξη. Είναι εντυπωσιακή ή γεύση και η υπέροχη λιπαρότητα που αφήνει στη γλώσσα, σαν παγωμένο σφηνάκι, αυτό το λαμπερό ουίσκι. Τις συνταγές, τις έφτιαξα… φασόν επάνω στα ποτά. Ήδη ξέρω ότι ο Σωτήρης και ο Γιάννης θα δοκιμάσουν όλους τους συνδυασμούς διεξοδικά και θα μου κάνουν σχόλια.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με μια coup de champagne Veuve Clicquot. Τι στο καλό, γιορτές έχουμε. Βρήκα και μια συνταγή –αυγά ορτυκιού που μαρινάρονται μέσα σε τσάι και μυρωδικά, όλα τα λεφτά– που ταιριάζει γάντι! Με τους χουρμάδες, με χαμόν, με τα αρώματα ξηρών φρούτων θα ταιριάξουμε το Johnnie Walker Gold Label. Ανυπομονώ να δω πώς θα βγουν τα ζελέ από Lagavulin με το μπλε τυρί! Η γλύκα των ζελέ κοντράρει υπέροχα την αψάδα του τυριού και κορυφώνεται με γουλιές Lagavulin! Τα Tanqueray ΝοΤΕΝ martini, θα τα ταιριάξω με κυδώνια με saltsa verde και χλιαρές ελιές, ενώ την Don Julio με φιλέτα σαρδέλας μαριναρισμένα σε λάιμ και τσίλι, αφού τα καυτερά τής πάνε πολύ. Ως λάτρις της σοκολάτας, το ρούμι Zacapa το αφήνω για το τέλος, για να το δοκιμάσω με το Chorizo σοκολάτας, αφού προηγηθεί το παγωτό λεμόνι σερβιρισμένο μέσα σε βότκα Ketel Οne με τριμμένο φρέσκο πιπέρι, που λειτουργεί σαν το απόλυτο καθαριστικό γεύσης.

Θα κατεβάσω από τα επάνω ντουλάπια πολλά ποτήρια, cocktail, high ball, martini, classic, για να μπορούμε να κάνουμε δοκιμές. Έχω ήδη ενθουσιαστεί… Αν και λατρεύω το κρασί, τίποτα δεν μου δημιουργεί τέτοια έξαψη και κέφι όσο η προετοιμασία ενός cocktail party με ταιριάσματα tapas. Για το φινάλε, θα ψάξω να βρω μινιατούρες ποτών να δώσω στους φίλους μου μαζί με ένα ατομικό Xmas pudding.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.